Cea de patra editie a Festivalului Rowmania Fest incepe maine la Tulcea cu defilarea pe Dunare a campionilor de canoe de ieri si de astazi: Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Vasile Diba, mai tinerii lor colegi Liviu Dumitrascu si Victor Mihalachi (medaliati cu aur la 1000m si argint la 500m la recentele campionate mondiale de la Moscova), si tulceanul Leonid Carp, campionul european la juniori.

Rowmania Fest 2014Foto: Rowmania FEST

Apoi va urma un sfarsit de saptamana care reia toate momentele gustate de participanti in editiile anterioare, si adauga noutati care vor pune in valoare Tulcea si potentialul sau de destinatie turistica.

Publicul este invitat sa vasleasca in canotca (ambarcatiunea care combina caracteristicile sportive ale unei canoe cu cele ale traditionalei lotci pescaresti din lemn, proiectata sub indrumarea lui Ivan Patzaichin), dar si sa-si incerce echilibrul pe placile de SUP - Stand Up Paddling.

Festivalul este construit in jurul ideii de miscare in aer liber pentru amatori, dar si de competitii sportive pentru profesionisti. Astfel, vor fi organizate Competitia Pescareasca Ivan Patzaichin (pentru pescarii profesionsti din localitatile din Delta) si cea de a doua editie a triatlonului Delta Rowmania Triathlon, care se desfasoara duminica, 31 august, pe strazile orasului.

De altfel, Tulcea va fi luata la pas de echipele care se vor inscrie in quest-ul urban <>, o competitie surpriza, care va dura 2 zile. Alte noutati fata de anii trecuti: concerte de pian, de muzica clasica la Teatrul Jean Bart, si de jazz pe scena de pe Faleza; un targ de mestesugari traditionali si ateliere pentru copii; trei expozitii de fotografie, pe Faleza Dunarii si la Teatrul Jean Bart, precum si o sesiune de intrebari si raspunsuri ce va urma proiectiei de film "Bucuresti, unde esti?" din seara zilei de sambata. Va fi prezent pentru a raspunde intrebarilor publicului tulceanul Gabi Basalici, editorul filmului.

Din program nu lipsesc activitatile deja consacrate: competitii de vaslit pe Dunare si pe lacul Ciuperca, concerte live, proiectii de film in aer liber la Piata Civica, o dezbatere pe tema dezvoltarii durabile a Deltei si comunitatilor judetului Tulcea, defilarea cailor de rasa din seara de deschidere si Spectacolul comunitatilor locale elene si turce.

Trupele prezente in serile de rock'n row sunt nume sonore, dar si tineri in ascensiune: Byron, Celelalte Cuvinte, Robin And The Backstabbers, Pasarea ROCK, Zephir, Zona Zero, Victor Solomon & Florian Stoica (CONEXIUNI), Cristi Minculescu & Nutu Olteanu - Super Grup.

Evenimentul este organizat de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, sub patronajul Guvernului Romaniei si al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, cofinantat de Consiliul Judetean Tulcea si Primaria Municipiului Tulcea, si beneficiaza de sprijinul generos al partenerilor si sponsorilor Asociatiei: DC Communication, Apele Romane, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Raiffeisen Bank, MOL Romania, Ciuc Natur Radler, Apa Nova Bucuresti, Deltacons Tulcea, Solaris, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Tulcea, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti, Centrul Cultural Jean Bart, ICEM Tulcea, Mandragora, Transilvania Film, Asociatia de Ecoturism din Romania, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), American Nautics, Egis Nautica, Tour International Danube (TID) si SUP Academy.

Detalii in programul Festivalului si pe www.rowmania.ro.