Duminica, 14 septembrie, s-a incheiat cea de-a patra editie a Balkanik! Festival, gazduit, timp de trei zile si trei nopti, de Gradina Uranus din Bucuresti, al carei prag de caramida a fost pasit de un numar record de peste 10.000 de spectatori. Odata cu lansarea sloganului "Just World Music", cea de-a patra editie a insemnat si un moment de rascruce, in care Balkanik! Festival si-a anuntat intentia de a deveni o scena internationala importanta de World music. In cadrul acestei editii peste 10.000 de oameni, veniti din toate colturile Romaniei, dar si multi straini, printre care polonezi, belgieni, britanici, francezi, suedezi si japonezi au raspuns provocarii de a experimenta un "altfel" de festival, care a adus in mijlocul Bucurestiului un mix fara precedent de culturi muzicale si libertatea de a fi tu insuti si de a te lasa purtat de val.

Balkanik! Fest 2014Foto: webPR.ro

Balkanik! Festival a plusat in acest an cu un balci urban foarte people-friendly, care a oferit publicului curios sa descopere lucruri noi, de la activitati mestesugaresti, jocuri de roluri balcanice, spectacole extreme de foc si jonglerii, pana la zone de relaxare si citit langa o cafea la nisip, in hamac.

In prima seara de festival, trupa poloneza Caci Vorba a rapit publicul cu familiaritatea cu care au interpretat si simtit melodii traditionale romanesti, iar schimbul de energii dintre acestia a durat pana tarziu in noapte. Atmosfera a devenit exploziva odata cu urcarea pe scena a trupei Mahala Rai Banda, in frunte cu solistul si violonistul Ionita Aurel si spectacolul oferit de fiecare membru in parte. Seara de vineri s-a incheiat cu un concert mai mult decat coplesitor al Tarafului Haiducilor din Clejani, prietenii festivalului, care au facut mii de suflete sa simta, la unison, jalea si fericirea unica a lautarului roman. Au confirmat, inca o data, ca nu mai au nimic de dovedit si ca isi merita renumele de reprezentanti ai muzicii lautaresti in intreaga lume.

Cea de-a doua zi la Balkanik! a fost deschisa de trupa romaneasca Balkan Taksim, care a urcat pentru prima data pe scena unui festival, si i-a readus pe Kottarashky & The Rain Dogs din Bulgaria, care s-au intalnit cu fanii veniti special pentru ei si au castigat noi adepti ai unei muzici balcanice aproape avangardiste. In inchidere, macedoneanul Kiril Djaikovski a orchestrat un show care a hipnotizat publicul inca energic prin trio-ul surpriza al acestei editii, alaturi de TK WONDER din Brooklyn si Ghetto Priest din UK.

Duminica, pe scena Balkanik! s-a desfasurat primul live jam session romanesc de improvizatie muzicala care a adus pe aceeasi scena nu mai putin de paisprezece solisti si instrumentalisti, numit simplu AKUIAKU. Berlinezii Django Lassi, nerabdatori sa cante publicului din Bucuresti in premiera, s-au dezlantuit pe acorduri rapide de gypsy swing si trompete balcanice, oferind un program pregatit special pentru romanii care le-au inspirit atat de mult muzica.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=b1mzbO_uWdU

Festivalul s-a incheiat cu cea mai asteptata aparitie, Shantel & Bucovina Club Orkestar, care au depasit orice asteptari, confirmandu-si popularitatea si experienta de la sutele de festivaluri. Germanul Shantel (Stefan Hantel) a condus miile de oameni la extaz, facandu-i sa urce pe scena si sa danseze pana la epuizare, aproape ca la un rave sau un festival de ska. Bucovina Club Orkestar a insemnat mai ales talentata solista din Serbia, Tea Mikic, si tobosarul Marcus Darius, care au fuzionat ca o familie alaturi de chitara lui Shantel, vioara, trompete, trombon si viola.

"Revelatiile de la editia de anul acesta au fost multe, atat pentru public, cat si pentru artisti. Toate trupele sosite de peste hotare la Balkanik! Festival au fost inspirate in muzica lor de sunetele romanesti, de muzica lautareasca si de artistii nostri. Cu totii au fost extrem de incantati sa cante la Bucuresti, majoritatea pentru prima oara, si mi-au marturisit chiar ca au oferit publicului mai mult decat la alte concerte, schimbul intre artisti si cei care i-au ascultat a fost unul nemaivazut. Am avut un public fericit, natural, dornic sa paraseasca realitatea si cotidianul si sa se prinda intr-o hora a tuturor simturilor, sa intre intr-o transa indusa de muzica aceasta pe care a iubit-o dar si de tot ce a vazut, gustat, simtit la Balkanik! Festival. Editia a patra a fost un succes, dar pot spune ca avem planuri foarte mari pentru cea din 2015, iar cei care se vor afla acolo vor avea ce povesti nepotilor", declara Ligia Kesisian Mitulescu, directorul artistic al Balkanik! Festival.