Festivalul International de Film pentru Copii si Familie se deschide vineri, 14 noiembrie, la Cinema Studio, cu premiera de gala a filmului Finn. Regizorul Frans Weisz si actorul principal Mels van der Hoeven vor impartasi experientele lor de la filmari, intr-o discutie libera cu publicul, dupa proiectia de la ora 19.00.

Finn - captura din filmFoto: kinodiseea.ro

Copii si parinti pot participa gratuit la 34 de ateliere de educatie cinematografica organizate de KINOdiseea: atelier de actorie cu actrita Maia Morgenstern, critica de film cu Irina Margareta Nistor, film editing cu Eugen Kelemen (Digital Cube), stop-motion cu fratii Buzea (Ducu si Stefan), regie cu Alexandru Mavrodineanu, atelier de imagine cu Liviu Marghidan (DOP, California Dreamin').

Sase zile incarcate ii asteapta pe micii iubitori de film, si nu numai, la cea de-a sasea editie KINOdiseea. In afara competitiei, in cadrul sectiunii Panorama, vor rula cateva dintre cele mai de success animatii ale anului: Loulou, l'incroyable secret (r. Eric Omond, premiul Cesar), Beyond, beyond /Taramul Regelui Inaripat (r. Esben Toft Jacobsen), The House of Magic / Casa Magicianului, Jack et la mecanique du Coeur / Jack si mecanica inimii (r. Mathias Malzieu, nominalizat la EFA), care va fi proiectat si la gala de premiere KINOdiseea, miercuri, 19 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio.

Primii invitati speciali ai festivalului vor fi regizorul Frans Weisz si actorul principal Mels van der Hoeven din lung metrajul Finn, care vor impartasi experientele lor de la filmari, intr-o discutie libera cu publicul, vineri, 14 noiembrie, la Cinema Studio si sambata, 15 noiembrie, ora 11.00, la Cinemateca Eforie. Franz Weisz si-a prezentat ultimul sau film, Finn, un film pentru copii si familie, in cadrul London Film Festival, unde a fost aclamat de critici si urmat de un succes international neasteptat pentru regizor.

Tanarul regizor debutant Jiří Mádl va sta de vorba cu publicul miercuri, 19 noiembrie, ora 10.00, la Cinema Studio, dupa proiectia To See the Sea / Sa Vezi Marea! / Pojedeme k mori. La numai 27 de ani, Jiří Mádl a scris si regizat primul sau film de lung metraj, To See the Sea, debut recompensat cu premiul pentru Cel mai bun film si Cel mai bun actor la Festivalul International de Film pentru Copii si Public Tanar de la Zlin (Cehia). Actiunea este ingenios filmata din perspectiva unui baiat, Tomas, care se viseaza urmatorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul-copil Antoine Doinel al lui Francois Truffaut din 400 de Lovituri, care, la fel ca Tomas, isi doreste sa vada marea.

Regizorul Veit Helmer, invitat special anul acesta la KINOdiseea, a devenit cunoscut pentru scurtmetrajele sale off beat, a regizat primul sau film la 14 ani, a lucrat alaturi de Wim Wenders ca scenarist, iar filmele sale au avut premiere la festivaluri importante precum Sundance, Karlovy Vary sau Venetia. Veit Helmer va participa la o serie de sesiuni Q&As, luni, 17 noiembrie, ora 19.00, la Cinema Studio si marti, 18 noiembrie, ora 10.00, la Cinemateca Eforie, dupa proiectiile ultimului sau film Fiddlesticks. El va sustine si un atelier de regie pentru copii marti, 18 noiembrie, 12.30 - 14.00, la Mansarda Carturesti Verona.

Productia romaneasca Usturoi (sectiunea Panorama) ajunge la KINOdiseea, iar la discutiile de la final va lua parte producatorul si scenaristul Radu Bazavan, marti, 18 noiembrie, ora 12.00, la Cinemateca Eforie si de la ora 19.00, la Cinema Studio.

Copii si parinti se pot inscrie gratuit la 34 de ateliere de educatie cinematografica organizate de KINOdiseea, printre care un atelier de actorie cu actrita Maia Morgenstern sau atelierele de critica de film cu Irina Margareta Nistor.

Printre workshop-urile KINOdiseea se regaseste atelierul de film editing cu Eugen Kelemen (Digital Cube). Infiintat in 2010, Digital Cube este primul studio de post-productie din Romania care ofera solutii complete pentru cinematografia digitala. Mainile lor se simt in produsul finit al unor productii precum Love Building, documentarul Omul Pasare (productie HBO Romania), Visul lui Adalbert, Loverboy si videoclipurile unor artisti precum Smiley si Robin and the Backstabbers.

Atelier de stop-motion cu fratii Buzea (Ducu si Stefan) max. 10 copii - au realizat primul lung metraj de animatie 3D produs in Romania - Mercy Street. Parintii celor doi sunt Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunel, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

Atelier de regie cu Alexandru Mavrodineanu - a facut asistenta de productie pentru lung metrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006), regizor al scurt metrajului Muzica in Sange (2010) - Cel mai bun film european la Festivalul European de Film Scurt BREST, Franta 2010, regizor al documentarului HBO Romania - Omul Pasare (2014).

Atelier de benzi desenate cu Mihai Grajdeanu - autorul benzilor desenate Legendele Dacilor, isi propune sa readuca in atentia copiilor si tinerilor pasionati de istorie si mitologie dacica, legendele si personajele stravechi.

Atelier de imagine cu Liviu Marghidan - DOP - director de imagine, California Dreamin' (nesfarsit), Marilena de la P7, Medalia de Onoare, Portretul luptatorului la tinerete, Tatal fantoma, Ramai cu mine (HBO), O vara foarte instabila.

Programul complet al celei de-a sasea editii poate fi consultat pe www.kinodiseea.ro

Biletele pentru proiectiile de la ora 19.00 de la Cinema Studio si Cinema Eforie si pentru toate proiectiile de la Cinema Pro se pot achizitiona de pe www.eventbook.ro si de la casa de bilete Cinema Pro (7 lei copii / 10 lei adulti).

Intrarea la proiectiile din timpul zilei de la Cinema Studio si Cinemateca Eforie este gratuita, iar doar pentru acestea se pot face rezervari online pe www.kinodiseea.ro.

Festivalul International de Film pentru Copii si Familie, KINOdiseea, este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Primariei Sectorului 5.

Un proiect finantat de Centrul National al Cinematografiei, Uniunea Cineastilor din Romania

In parteneriat cu Creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti

Ne puteți urmari si pe Facebook.