O parada a tramvaielor electrice, de la "batranul" Thomson realizat in 1955 pana la Bucur 1 modernizat in 2001, va porni sambata de la Depoul Victoriei, pe Sos. Stefan cel Mare, Obor, Calea Mosilor, pana la Piata Sfantul Gheorghe, pe traseul primei linii electrice, data in folosinta in 1894, informeaza Mediafax.

Parada tramvaielor electrice, organizata de Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), cu ocazia aniversarii a 120 de ani de la darea in folosinta a primei linii electrice din Bucuresti, va incepe sambata, la ora 10.00.

Bucurestenii vor putea admira convoiul de tramvaie care va marca evolutia in timp a transportului electric pe sine, incepand cu "batranul" Thomson V056, realizat in 1955 in Atelierele Centrale ale Intreprinderii de Transport Bucuresti, continuand cu tramvaiul Tatra, urmasul vagoanelor importate in anii '70, apoi, inaintand pe firul vremii, cu un vagon V3A modernizat, din generatia construita in anul 1973 si modernizata incepand din 1993, urmat de tramvaiul Bucur 1 modernizat in anul 2001. Parada va cuprinde si "piesa de rezistenta a Regiei", tramvaiul Bucur LF, proiectat si realizat integral in cadrul Uzinei RATB.

Convoiul va reconstitui, in parte, traseul primei linii electrice, respectiv Piata Victoriei (Depoul Victoria) - Soseaua Stefan cel Mare - Bucur Obor - Calea Mosilor - Piata Sfantul Gheorghe.

Primul tramvai electric a aparut pe strazile Bucurestiului in 9 decembrie 1894, Romania fiind in primele zece tari europene care au introdus tractiunea electrica in transportul public. Tramvaiul avea indicativul 14 si circula pe traseul Cotroceni - Piata Sfantul Gheorghe - Calea Mosilor - Obor.

Bucurestenii interesati de istoria transportului public vor putea vizita, sambata, intre orele 08.00 si 21.00, la terminalul Piata Sfantul Gheorghe, un muzeu in interiorul unui tramvai de epoca.