Expozitia de cruci "Roata lumii", cu modele solare provenite din Laponia in Etiopia si din Irlanda in Georgia, se deschide in 19 martie la Clubul Neamunit / Libraria Predania* Libraria si Atelierele Predania va invita joi, 19 martie, la vernisajul expozitiei de cruci "Roata lumii". Dupa o prima intalnire, in 2013, cu publicul interesat de aceasta traditie crestina, sotii Ioana si Teodor Bindea se intorc la Bucuresti cu noi lucrari, de data aceasta din categoria crucii solare, asa-numita cruce-roata.

Afis 'Roata lumii'Foto: Hotnews

Expozitia cuprinde modele crestate in lemn de paltin, pe care cei doi mesteri le-au preluat din spatii culturale foarte diferite. De pilda, forma uneia dintre cruci provine de pe o lespede de mormant irlandez din secolul VI, desenul alteia se afla pe un tavan cappadocian din secolul X, iar un alt model, poate cel mai neasteptat, a fost gasit de cei doi cruceri pe spatele unui cauc (lingura mare de lemn) folosit de populatia Sami din Laponia.

Vor fi expuse, de asemenea, cruci cu tipare din Etiopia, tara care a dezvoltat aceasta arta mai mult decat orice natie crestina, dar si roti caracteristice pentru traditia populara romaneasca.

Sotii Ioana si Teodor Bindea s-au hotarat sa fie cruceri in urma cu aproape patru ani. Traiesc in Muntele Rece, un sat clujean din Muntii Apuseni, unde duc o viata simpla, dedicata copiilor lor si crucilor pe care le creeaza impreuna. Ioana deseneaza conturul pe scandura, iar Teodor taie, slefuieste si cresteaza. Finisajul, cu uleiuri naturale, il fac amandoi.

Din mainile sotilor Bindea ies cruci de binecuvantare, cruci procesionale, cruci-icoana si pristolnice (sigilii cu care se imprima semnul crucii pe prescuri). Lucrari de-ale lor au ajuns in colectii particulare din Europa si Orientul Mijlociu, dar si in uzul liturgic al unor preoti si monahi din Romania si din Sfantul Munte.

Expozitia "Roata lumii" va fi vernisata joi, 19 martie, de la ora 19.00, la Clubul Neamunit / Libraria Predania, strada Poterasi, nr. 15, sector 4. Invitat special la aceasta intalnire este Peter Hurley, irlandezul care, stabilit de 20 de ani in Romania, si-a legat de suflet promovarea civilizatiei noastre rurale.