Cateva sute de persoane, in special tineri parinti, alaturi de copii, dar si preoti, au participat, sambata, la Bucuresti, la Marsul pentru viata, manifestare care a avut loc, potrivit organizatorilor, in 75 de orase din Romania si Republica Moldova, transmite Mediafax.

In Capitala, Marsul pentru viata a fost organizat de Asociatia "Studenti pentru viata" si s-a desfasurat de la Piata Unirii pana in Parcul Tineretului, unde manifestatia s-a incheiat cu un concert.

Oamenii s-au adunat in Parcul Unirii si au pornit in mars spre Parcul Tineretului, formand de-a lungul coloanei un cordon de baloane colorate.

Printre manifestanti au fost multi parinti tineri, cu copiii alaturi, in marsupii, carucioare sau pe biciclete si trotinete. De asemenea, au participat si preoti si persoane mai in varsta.

Participantii la mars, inclusiv copiii, purtau stegulete nationale, baloane colorate si pancarte cu sloganul evenimentului, "Fiecare viata este un dar", dar si cu alte mesaje, precum "Zambeste! Mama ta a ales viata", "Barbatii adevarati aleg viata", "Avortul opreste o inima care bate", "Pentru ca am fost si eu odata fetus, aleg viata", "La 21 de zile de la conceptie, inima mea deja bate".

In timpul marsului, unii participanti discutau despre intreruperile de sarcina si despre aducerea unui copil pe lume.

O tanara ii marturisea prietenei cu care era la manifestatie ca a facut avort si ca este un moment traumatizant.

"E greu totusi sa cresti un copil", spune un barbat, venit cu familia, discutand cu o alta participanta la mars, care era si ea cu copiii. Aceasta il aproba, dar adauga ca ei fiecare copil nascut i-a adus "belsug in casa".

O alta femeie, implicata de asemnea intr-o discutie pe aceasta tema, observa ca acum cuplurile nu mai fac mai multi copii, ci numai unul, si nici de acela nu au timp. "Fac unul, nu mai fac mai multi, dar nici pentru acela nu au timp, si atunci il pun in fata televizorului sau ii pun in brate tableta", remarca ea.

Presedintele Asociatiei "Studenti pentru viata", Alexandra Nadane, a declarat pentru Mediafax ca 75 de orase din Romania si Republica Moldova si-au anuntat participarea la Marsul pentru viata din acest an.

Manifestatia, explica ea, nu are ca scop interzicerea prin lege a avorturilor, ci constientizarea semnificatiei acestora, prin consilierea femeilor insarcinate care vor sa intrerupa sarcina. Ea considera ca in Romania lipseste acest segment, al consilierii pentru aceste femei.

Ea mai arata ca, in cele mai multe cazuri de intrerupere de sarcina, mama decide lucrul acesta pentru ca i-l cere partenerul sau familia. Apoi, intreruperile au loc la recomandarea medicului, atunci cand fatul s-ar putea naste cu o dizabilitate, precum Sindromul Down.

De altfel, ziua marsului pentru acest an a fost aleasa special pe 21 martie, cand este si Ziua Mondiala a Sindromului Down, pentru a sensibiliza societatea in legatura cu faptul ca discriminarea persoanelor cu aceasta boala sau a celor cu nevoi speciale in general "incepe inainte de nastere" si ca "orice viata umana este demna de respect si ajutor, indiferent de etnie, sex, religie, stare de sanatate sau stare de dezvoltare", a mai spus Nadane.

Ea a mai aratat ca, in UE, sunt avortati 96% dintre copiii diagnosticati cu Sindrom Dawn.

In ceea ce priveste situatia din Romania, potrivit Alexandrei Nadane, in spitalele de stat au loc 400 de avorturi la cerere pe zi, rata fiind de 480 de avorturi la 1.000 de nasteri, cea mai mare din UE si dubla fata de cea din SUA.

Ajunsi in Parcul Tineretului, manifestantii s-au adunat in fata unei scene amplasate la intrare, pentru concertul "Live for Life", sustinut de Iris, Vlad Mirita, Marius Balan, Emisia 2, Ioana Picos, Morris, Rafaelo Varga si Kaira.

Inainte, Nadane a urcat pe scena si s-a adresat celor prezenti, explicand ca Marsul pentru viata este "neconfesional si apolitic".

"Prin demersul nostru nu solicitam interzicerea prin lege a avorturilor, ci ne propunem sa constientizam existenta, unicitatea, demnitatea si valoarea fiecarui om incepand din momentul conceptiei, sa constientizam ca diferite situatii defavorabile precum sarcina neasteptata sau primirea unui diagnostic nefavorabil precum cel de Sindrom Down conduc la o criza de sarcina, o perioada extrem de dificila pentru femeie si sa constientizam necesitatea sprijinirii femeilor aflate in criza de sarcina inainte si dupa nastere", a spus tanara.

Totodata, inainte de inceperea concertului ea a lansat un apel catre participanti sa sustina campania "Nu desfiintarii Institutului Cantacuzino", intrand pe pagina de Facebook a acesteia si dand Like.

Si la Buzau, circa 300 de persoane au participat, sambata, la Marsului pentru viata, purtand pancarte cu mesaje precum "Stop avortului", "Mama, te iubesc, nu ma avorta", "Cat costa un avort? O viata umana", "Mami, multumesc pentru ca mi-ai dat viata", "Respect pentru pantecele matern", "Romania, fara copii=tara fara viitor", "Cinste mamelor", "Oare mami si tati stiau cat imi doresc sa-i vad?".

Participantii au pornit din fata Catedralei Municipale "Sfantul Sava", au parcurs apoi strazile din centrul Buzaului si s-au oprit in fata Maternitatii.

La eveniment a fost prezent si IPS Ciprian, arhipiescopul Buzaului si Vrancei, care a binecuvantat credinciosii inainte de a porni in mars, insa nu li s-a alaturat ulterior.

"Ne aflam la a treia editie a "Marsului pentru viata", care este o initiativa a Patriarhiei Romane si la noi, la Buzau, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei a binecuvantat acest mars la care sunt invitati tinerii credinciosi pentru a da un semnal de alarma ca riscam sa pierim ca neam, avand in vedere ca in ultimii 50 de ani in Romania s-au facut peste 20 de milioane de avorturi, iar noi suntem acum aproape 19 milioane de locuitori in toata Romania. De aceea, acest mars vrea sa sensibilizeze opinia publica, dar si cadrele medicale implicate in acest genocid national. Aceasta editie sper sa fie una mai ampla, avand in vedere ca si ziua ne ajuta, fiind o vreme buna si cu siguranta vom avea ecou pentru ca an de an aflam de la Maternitate semnale de crestere a populatiei", a declarat preotul Mihail Milea, initiator al marsului de la Buzau.