Ziua Internationala a Astronomiei va fi sarbatorita sambata, pe 25 aprilie, cu observatii astronomice, expozitii si concursuri cu tematica astronomica, organizate de mai multe institutii si organizatii. Tot sambata, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) lanseaza concursul online "Ziua Astronomiei", pentru promovarea acestei stiinte in randul tinerilor. Vezi mai jos care sunt evenimentele care se vor desfasura in Bucuresti, Barlad, Cluj-Napoca si Sfantu Gheorghe.

Ziua Astronomiei 2015Foto: ASUR

Sambata aceasta, pe 25 aprilie, in mai multe orase din tara se vor desfasura evenimente cu ocazia Zilei Internationale a Astronomiei. Evenimentul are loc anual, intre 15 aprilie si 15 mai, intr-o sambata cat mai aproape de faza Lunii de Prim Patrar. Sarbatoarea are ca scop atragerea publicului catre astronomie prin plasarea gratuita de telescoape si lunete in marile aglomerari urbane si invitarea curiosilor sa admire obiectele celeste.

Bucuresti - Evenimentele de Ziua Astronomiei 2015

Parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle:

  • revista Stiinta&Tehnica in parteneriat cu clubul de astronomi amatori Astromania si Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele asteapta publicul intre orele 16.:30 si 23:00 cu observatii astronomice gratuite, expozitii de astrofotografie si concursuri cu tematica astronomica
  • organizatorii spun ca "sesiunea de observatii incepe cu Soarele, steaua sistemului nostru solar, la ora 16:30. Vom urmari petele solare, direct prin telescoape prevazute cu filtre speciale, dar si prin proiectie. Vom vorbi despre fotosfera, cromosfera, coroana solara, cand si cum s-a nascut steaua noastra si odata cu ea sistemul solar".
  • "Dupa ora 19:00, trecem la observarea astrului noptii, Luna, prin telescop. Veti avea la dispozitie lunete si telescoape prin care sa observati, direct prin ocular, craterele lunare, vaile, muntii, marile si crevasele din relieful satelitului nostru. Totodata, vom incerca sa determinam unde au ales americanii sa aselenizeze in cele sase misiuni Apollo".
  • "In crepuscul, vom cauta stralucitorul Luceafar de seara - planeta Venus, iar dupa lasarea intunericului, vom observa cea mai mare planeta a sistemului nostru solar, Jupiter, cu cei patru sateliti ai sai".
  • Kids Corner - Jocuri, concursuri, desene cu tematica "Astronomia pe intelesul tuturor"
  • Lectii interactive cu ajutorul unor dispozitive smart, sustinute de Samsung Smart Classroom.

Gradina Cismigiu, intrarea dinspre Primaria Capitalei:

  • sambata si duminica, 25 si 26 aprilie 2015, intre orele 12:00-23:00, Asociatia Astronomica URANIA organizeaza sesiuni de observatii astronomice, in cadrul carora vizitatorii pot privi gratuit corpuri ceresti prin telescoape moderne, automatizate.
  • "in timpul zilei, participantii vor putea privi petele, detalii pe suprafata Soarelui, dar si protuberantele astrului solar prin telescoape si lunete dotate cu filtre speciale de protectie, iar dupa lasarea serii se vor bucura de privelistea oferita de planetele Jupiter si Venus si de obiecte stelare precum roiuri stelare, nebuloase mai stralucitoare vizibile din Bucuresti".
  • "Cei interesati, in special copiii, tinerii dar si adultii, vor putea afla din interactiunile cu  membrii asociatiei ce inseamna sa fii pasionat de astronomie, cum iti poti manifesta aceasta pasiune, cum poti deveni membru sau voluntar, cum poti contribui sau cum te poti implica in proiectele asociatiei, dezvoltandu-ti in acelasi timp abilitati si acumuland experienta in cadrul special creat de Asociatia Astronomica URANIA la miniCOMPLEXUL de astronomie de la Observatorul Astronomic al Palatului National al Copiilor din Bucuresti".

Baneasa Shopping City, esplanada intrarii spre zona restaurantelor

  • incepand cu ora 20:30, Astroclubul Bucuresti organizeaza o sesiune de observatii astronomice. Participantii vor avea ocazia de a privi cerul altfel decat in mod obisnuit cu ajutorul unor instrumente astronomice, telescoape, lunete si binocluri, ce vor fi disponibile publicului larg sub indrumarea astronomilor amatori, membri ai Astroclubului Bucuresti.
  • "Pentru inceput, participantii vor putea privi prin instrumente craterele Lunii, Luna fiind aproape de faza Primului Patrar, perfecta pentru observatii, dar si doua din planetele sistemului nostru solar (Venus si Jupiter), stele, stele duble si obiecte indepartate precum galaxii sau roiuri stelare".
  • expozitie in aer liber de fotografie astronomica, clasica si 3D. Intrarea este gratuita.

Institutul Astronomic al Academiei Romane va putea fi vizitat in cadrul zilei Portilor Deschise. Se pot vizita instrumentele astronomie, in intervalul 10:00-15:00, anunta Observatorul Astronomic.

Barlad - Evenimentele de Ziua Astronomiei 2015

Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" Barlad anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca in ziua de 25 aprilie 2015 programul va incepe cu observatii solare, ce se vor desfasura pe platoul din fata teatrului "Victor Ion Popa", intre orele 09:30-11:00. La 11:30 se va desfasura conferinta publica la sediul central al Muzeului "Vasile Parvan", unde invitat va fi Florin Mingireanu de la Agentia Spatiala Romana.

Programul va continua cu observatii astronomice nocturne, orele 20:30-22:00, de data aceasta pe strada principala (langa statuia lui Mihai Eminescu).

Observatorul explica faptul ca in fiecare an in luna aprilie sau mai, cand Luna este in preajma fazei de Primul Patrar, astronomii din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Astronomiei (Astronomy Day). De obicei, saptamana in care este Ziua Astronomiei se numeste Saptamana Astronomiei. Anul acesta, Saptamana Internationala a Astronomiei e in perioada 20 - 26 aprilie 2015, iar Ziua Astronomiei pe 25 aprilie 2015.

Cluj-Napoca - Evenimentele de Ziua Astronomiei 2015

Asociatia Astronomica Astroclubul Borealis organizeaza mai multe evenimente de Ziua Internationala a Astronomiei, sambata 25 aprilie 2015, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, intre orele 16:00 si 22:00.

Asociatia anunta ca participantii vor putea privi obiectele ceresti prin binocluri, lunete si diferite telescoape, cu monturi motorizate si nemotorizate. Inainte de apus se vor face observatii solare, prin telescoape echipate cu filtre solare speciale, iar la apusul Soarelui atentia se va indrepta spre Luna si catre planete, constelatii specifice cerului de primavara si obiecte astronomice precum roiuri de stele, galaxii si nebuloase.

Programul evenimentului:

15:30-16:00 Amplasarea echipamentelor optice.

16:00-19:30 Observarea discului Soarelui si a petelor solare, prin filtru special solar

17:00-17:30 Turul instrumentelor astronomice

19:00-21:23 Observarea Lunii: discul Lunii fiind iluminat doar partial se pot vedea diferite forme de relief pe Luna precum cratere, vai si munti

20:23-20:27 Apusul soarelui

20:27-21:00 Crepuscul civil

20:30-21:00 Observarea planetei Venus, Marte si Mercur

21:00-21:40 Crepuscul nautic

21:10-22:30 Observarea planetei Jupiter

21:40-22:25 Crepuscul astronomic

21:30-22:00 Observarea obiectelor Deep-Sky mai stralucitoare

22:00-22:30 Strangerea echipamentelor

Sfantu Gheorghe - Evenimentele de Ziua Astronomiei 2015

Observatorul Astronomic Vega va prezenta "Astronomie pentru toti" in curtea liceului Mikes Kelemen, intre orele 17:00-23:00. Detalii aici

ASUR lanseaza concursul "Ziua Astronomiei"

Sambata, 25 aprilie 2015, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) lanseaza concursul online "Ziua Astronomiei". La competitie se pot inscrie elevii si studenti cu varste intre 6 si 21 de ani, iar concursul consta in realizarea unui eseu video de 8-10 minute pe tema "Lumina si astronomia", care sa care sa atinga urmatoarele puncte: importanta studierii luminii in studierea astronomiei, instrumente optice utilizate in studiul astronomiei (tipuri de instrumente, istoria si evolutia acestor instrumente, principiile de functionare a acestor instrumente), evolutia astronomiei in raport cu intelegerea luminii si cu avansurile opticii, opinie personala despre viitoarele descoperiri in domeniul astronomiei, bazate pe avansurile opticii si intelegerea luminii.

Eseul video trebuie sa fie insotit de un transcript al materialului care sa contina sursele bibliografice pentru informatii si pentru imagini, precizeaza ASUR intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Pasionatii de astronomie se pot inscrie la concurs in perioada 25 aprilie - 31 mai. Castigatorii concursului vor fi premiati cu articole IT (laptopuri, imprimanta) si carti. De asemenea, va fi oferit si in acest an premiul "Micul Astronom". Acest premiu se adreseaza exclusiv participantilor cu varste intre 6-12 ani si contine un set de carti despre astronomie.

Site-ul concursului: www.ziua-astronomiei.ro

Palatul Sutu, Muzeul Municipiului Bucuresti

Observatorul Astronomic anunta ca sambata, 25 aprilie 2015, organizeaza evenimentul "Calatorie prin Univers", prezentat de Adrian Sonka, incepand cu ora 19:05. Prezentarea dureaza aproximativ 50 de minute, iar intrarea costa 5 lei pentru adulti. Locurile sunt limitate (80-100) si se ocupa in ordinea sosirii (incepand cu ora 18:30).

Institutia precizeaza ca, avand in vedere notiunile astronomice care vor fi folosite, prezentarea poate fi inteleasa de copii de la clasa a III-a in sus si nu este recomandata copiilor sub 8 ani. Prezentarea consta intr-o proiectie normala, un zbor virtual prin Univers insotit de explicatii live.

Palatul Voievodal Curtea Veche

Vizitatorii pot lua parte de observatii astronomice, incepand cu ora 20:00. Costul unui bilet este de 5 lei, iar pentru categoriile care beneficiaza de reduceri (elevi, studenti, pensionari) biletul redus costa 2 lei. Detalii aici