Peste 10.000 de persoane au participat, duminica, la Festivalul de datini si obiceiuri de Anul Nou de la Suceava, care a inceput cu o parada a peste 1.600 de colindatori care au prezentat "dansul caprei", "jocul ursului", jocuri cu flacari, dar si "malanca" - o forma de teatru popular cu tenta satirica, anunta Mediafax.

Suceveni si turisti au asistat, pe esplanada din centrul municipiului Suceava, la Festivalul de datini si obiceiuri de Anul Nou, la care au participat peste 40 de formatii de copii si adulti din zonele folclorice ale judetului, dar si din Iasi, Neamt, Botosani si chiar Republica Moldova.

Festivalul a fost deschis de o parada a peste 1.600 de uratori si mascati, desfasurata pe artera principala a orasului, cetele de colindatori trecand prin fata Palatului Administrativ de unde s-au indreptat spre esplanada din centrul Sucevei unde este amplasata o scena.

Parada a inceput cu un grup de colindatori din Campulung Moldovenesc, cu buciumasi si un plug tras de boi. Cetele de uratori au prezentat "plugul", "dansul caprei", "jocul ursului", jocuri cu flacari, dar si "malanca" - o forma de teatru popular cu tenta satirica, unde personajele sunt baba si mosneagul, doctorul, popa, capra si ciobanul, ursul, cerbul si negustorul.

Formatiile au sustinut diverse dansuri si jocuri cu masti pana seara tarziu.

In aceasta perioada, spectacole cu uratori si mascati se vor organiza in numeroase localitati din judetul Suceava, iar in 13 ianuarie se va desfasura, in comuna Draguseni, Festivalul datinilor si obiceiurilor de iarna pe stil vechi.