Peste 147.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în scădere cu 3,5% față de anul trecut, potrivit datelor furnizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc. Si numarul de turisti romani care au plecat in strainatate a scazut cu 5% față de anul precedent. Statiunile interne care au inregistrat cresteri ale numarului de turisti sunt în cele balneare (+ 4%), litoral şi Delta Dunării.

RevelionFoto: USER UPLOADED

Turistii romani au cheltuit in statiunile interne aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puțin comparativ cu anul precedent. Federatia Patronatelor din Turism sustine ca în 2016 se va mentine tendința turiștilor de a alege mai ales destinații în România datorită conjuncturii politice internaționale și a siguranței pe care o oferă țara noastră ca destinație de vacanță.

In plan intern, cel mai mare număr de locuri de cazare vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural, unde 52.000 de turişti au preferat să-şi petreacă Revelionul la pensiuni, însă cu 8% mai puţin faţă de anul trecut.

In ceea ce priveste statiunile din zonele montane, 36.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte, în scădere cu 2% fata de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 30.000 de persoane, în scădere cu aproximativ 5% față de anul anterior.

Tarifele percepute în perioada sărbătorilor au crescut față de anul anterior cu o medie de 5%, anunta sursa citata. Astfel, romanii au cheltuit peste 140 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în scădere cu 2% față de anul anterior.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Revelionul în străinătate

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, mai puţini romani au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 5% față de anul 2015, ajungând la 8180 de turişti, aceștia cheltuind cu 1,4% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Se remarcă o scădere a interesului pentru destinații tip city-break, dispariția solicitărilor pentru ţările din zona Orientului Apropiat si Mijlociu, creșterea interesului pentru destinații îndepărtate. Au apărut destinații noi precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic, Brazilia.

Turism semi-organizat şi rezervările online

Numărul turiştilor romani care îşi cumpăra servicii turistice folosind sisteme de rezervări online este în continuă creştere. Aceştia rezervă în special bilete de avion şi cazări în destinaţii externe, renunţând la serviciile de masă şi agreement, specifice perioadei.

Datele au fost obţinute pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica, a estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism şi au fost analizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc şi de Organizaţia de Marketing Turistic din România.