2016 nu este doar anul in care se reinventeaza roata, dar si anul in care se reinventeaza moda. De vreo trei ori. Moda din primavara aceasta este o masina a timpului prin cele mai importante influente vestimentare din istorie. De la influente renascentiste, la influente grunge, 2016 le are pe toate. Chiar si pene, chiar si sclipici. Un pic de Frida Kahlo si inca un pic de Regina Elisabeta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fashion toreador: Influentele spaniole recuceresc lumea

In secolul al XVI-lea, in ciuda stilului greoi, moda spaniola influenta mare parte din vestul Europei. Cand spui moda spaniola, spui haine colorate, modele florale, accesorii mari cu trandafiri, auriu, Frida Kahlo, rochii cu volane, rochii de tip clopot si mult, mult rosu. Potrivit elle.com și Haarper’s Bazar, una dintre cele mai importante influente este chiar coloratul stil spaniol. Acesta a fost prezent în numeroase parade de modă de anul acesta, printre care Michael Kors, Proenza Schouler si Diane von Furstenberg.

A photo posted by Gucci (@gucci) on

Din Renastere, direct pe podium

Perioada victoriana s-a intins de-a lungul a 150 de ani, iar moda s-a schimbat odata cu timpurile. Daca la inceput, stilurile vestimentare erau influentate masiv de stilul gotic si medieval, la inceputul secolului al XV-lea a fost marcat de stilul germanic. Stilul simplist de la inceput a fost inlocuit de cel greoi. Rochiile au devenit mai voluminoase, iar spre sfarsitul secolului al XVI-lea se simtea puternic influenta spaniola, dar si amprenta Reginei Elisabeta. In 2016, tot ce a ramas din influentele renascentise fost readaptat vremurilor. Gulere inalte, culori pastelate, maneci bufante, modele florale, camee, dantela, culori inchise, catifea, brocart, toate se regasesc cusute bine printre creatiile designerilor faimosi. Amintim nume precum D&G, McQueen, Emilia Wickstead si J.W. Anderson.

A photo posted by Vogue (@voguemagazine) on

Woodstock și anii ‘70

Moda anilor ‘70 in doua cuvinte? Hippie androgin. In perioada aceea s-a nascut moda indiferenta si nonconformista. Strategia era sa te imbraci ca si cum nu ti-ai dat nici cel mai mic interes in a arata bine. Franjuri, pulovere, tricouri cu mesaje ironice, denim si adidasi prespalati, toate se rezumau la chic-ul indiferent. Cand pui anii ‘70 spui pantaloni evazati si ochelari cu lentile galbene. Toate acestea se regasesc in tendintele lui 2016. Stilul Coachella, de festival, ajunge de pe podiumuri direct in dulapurile femeii mereu la moda. Podiumurile lui 2016 au fost inundate de elemente sclipicioase, asortate cu sarafane din blugi, botine cu franjuri si geci scurte de piele intoarsa. Tom Ford, Jonathan Saunders si Versace au folosit stilul chic indiferent in prezentarile de moda recente.

Grunge - urmatorul pas

Interpretarea directa a stilului grunge este non-moda. Stilul este o adaptare a felului in care se imbracau interpretii genului muzical grunge in anii ‘90: blugi rupti, prespalati, camasi in carouri,flanele, tricouri cu trupe, purtate pana la refuz, bocanci de tipul Dr.Martens. Trupe precum Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Hole, Bush, Stone Temple Pilots etc. Per total un look neingrijit. Urmatorul nivel al stilului anilor ‘70, chic-ul indiferent transformandu-l in sexy neingrijit. Moda grunge este moda pe care o gasim astazi in second-hand-uri. 2016 a luat aspectul neingrijit al stilului grunge-ului direct din second-hand-uri si l-a introdus, in riff-uri dezacordate de chitara eléctrica, pe podiumurile prezentarilor de moda ale celor mai mari designeri: Michael Kors, Alexander Wang, Calvin Klein, Givenchy.

A photo posted by Lehappy (@lehappyfunpage) on

Paradele de moda de anul acesta au avut ca vedete tricoturile, plasele, carourile, dungile groase, bocancii si blugii decolorati. Indiferent de tendintele lui 2016, trebuie sa tinem minte si care dintre ele ni se potrivesc. Si, in special, ca nu trebuie toate combinate in aceeasi tinuta.

Fiecare sfat vestimentar de la Moda, pe bune? Ajuta dulapul să stea plin cu hainele potrivite gustului tau, haine rezistente si la cei mai iuti si ascutiti ochi critici. Citeste-o pe Ana in fiecare zi pe www.modapebune.ro.