Sase din cele noua partii de pe Domeniul Sureanu, din Muntii Sebesului, sunt practicabile la acest sfarsit de saptamana, in pofida incalzirii vremii din ultimele zile stratul de zapada fiind suficient pentru schi si snowboarding, informeaza Agerpres.

Turisti pe partieFoto: AGERPRES

Potrivit lui Rares Tileaga, monitor de schi, pe toata suprafata partiilor exista, insa, o crusta de zapada inghetata, ceea ce face dificila coborarea in siguranta, in special pentru incepatori.

'Stratul de zapada batatorita masoara circa 20-25 de centimetri, iar cel de zapada nebatatorita, intre 30 si 50 de centimetri. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Sureanu sunt mai putin recomandate, zapada fiind foarte grea, apatoasa, aproape impracticabila', a mentionat Tileaga.

Lungimea totala a partiilor de la Sureanu este de 11 kilometri, domeniul fiind situat la o altitudine de 2.000 de metri. La Sureanu functioneaza trei instalatii de transport pe cablu, respectiv doua teleschiuri si un telescaun.

O problema pentru turisti o reprezinta calitatea drumului intre lacul Oasa si domeniu, in lungime de 18 kilometri, care, din cauza incalzirii vremii, a inceput sa prezinte santuri si gropi pe linia rotilor de masina, in special intre Luncile Prigoanei si partii.

Incalzirea vremii a afectat, intrucatva, si starea partiilor de la Arieseni, din Apuseni, care prezinta o zapada greoaie, tasata, dificila la alunecare. Totusi, sezonul continua chiar si in aceste conditii la Arieseni, a mentionat Rares Tileaga.

Potrivit acestuia, stratul de zapada este inca suficient, pe ambele partii, astfel ca sporturile de iarna pot fi practicate in conditii relativ bune.

La Arieseni, statiune situata la 1.400 de metri altitudine, vor fi precipitatii mixte in weekend, cu temperaturi intre -3 si 2 grade Celsius, fiind posibil ca vizibilitatea pe partii si calitatea zapezii sa fie in continuare afectate de incalzirea vremii.