Weekend-ul acesta, in perioada 4 - 6 martie, debuteaza, la Predeal, editia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival international de film, carte si fotografie destinat promovarii culturii si civilizatiei montane din Romania.

Iubitorii de munte, adrenalina si aventura se vor putea bucura, timp de trei zile, de proiectii de film, expozitii de fotografie veche, lansari si prezentari de carte, dar si de intalniri cu alpinisti sau sportivi romani recunoscuti cum sunt Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacsu, Mircea Opris, ultramaratonistul Toma Coconea, alergatorul montan Ionut Zinca, reputatul schior Dan Cristea si multi altii.

Intrarea la evenimentele festivalului este libera, iar locatiile sunt:

- ALPIN FILM FESTIVAL: Parcul Central Predeal - langa Oficiul Postal (proiectii nocturne), Sala de Sport Predeal (proiectii indoor);

- ALPIN BOOK FESTIVAL: Sala de Ceremonii a Primariei Predeal ;

- ALPIN PHOTO FESTIVAL: Gara Predeal (Expozitie realizata in colaborare cu Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor/Siebenburgischer Karpatenverein S.K.V. si cu sprijinul Regionalei Cai Ferate Brasov), Primaria Predeal (expozitie National Geographic).

Sectiune paralela a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, ALPIN BOOK FESTIVAL este un salon de carte, care isi propune sa promoveze literatura asociata muntelui. ALPIN BOOK FESTIVAL va prilejui, in acest an, un eveniment editorial exceptional, in premiera in Romania: lansarea cartii ”Asociatia Brasoveana de Schi K.S.V. 1905 - 1930”. Cartea, o editie revizuita publicata de Revista ASTRA, este o reeditare a lucrarii omonime publicata in 1930 de Fritz Gott, Presedintele Asociatiei K.S.V., prima asociatie de schi din Romania.

”Prin publicarea cartii despre prima asociatie de schi de pe teritoriul Romaniei, redactia Revistei ASTRA doreste sa ii onoreze pe maestrii care au cucerit prima poteca, pe cutezatorii care acum un secol au integrat Brasovul in civilizatia europeana a muntelui” spune Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov si editorul volumului ”Asociatia Brasoveana de Schi 1905 - 1930”.

ALPIN BOOK FESTIVAL va reuni si alte prezentari si lansari de carte, cum ar fi: ”Tributul Hazardului”, de Mircea Noaghiu; ”Amintiri din razboaie neterminate”, de Sorin Tulea,” Biblioteca Montaniardului„, de Emilian Cristea, „Alpinistul fara maini si fara picioare„, de Jamie Andrew; ”Lacasul zeilor”, de Alexander Bibac; ”SINAIA 365”, editat de Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia, cu fotografii si text de Maria Floricica etc.

Cea de-a doua sectiune paralela a festivalului, ALPIN PHOTO FESTIVAL, propune, in premiera in Romania, o expozitie-eveniment, cuprinzand fotografii cu primele cabane din Carpati, incepand cu sfarsitul secolului 19, precum si o serie de fotografii-document, din colectia Roland Welkens, ce recupereaza vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, in 1956 - traseul Fisurii Albastre, pe cale directa. Expozitia foto inedita este realizata, in acest an, in colaborare cu Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor - S.K.V. La eveniment va participa si Maestrul Emerit al sportului, alpinistul ALEXANDRU FLORICIOIU, membru al expeditiei din 1956.

Programul ALPIN FILM FESTIVAL include o selectie a unora dintre cele mai bune filme montane din ultimii ani, cum ar fi K2 and the Invisible Footmen (K2 si ajutoarele invizibile), un film despre povestile dramatice ale porterilor montani din Pakistan sau All I Can, o productie americana de succes, considerata de lumea schiului drept cel mai bun film despre acest sport facut vreodata. O proiectie inedita este cea a documentarului SUPRAVIETUITORUL, organizata in parteneriat cu NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL. La proiectie va asista si un cadru militar din Batalionul 21 Vanatori de Munte - Predeal, expert in tehnici de supravietuire montana.

”Ne dorim sa oferim o platforma de educatie vie privind civilizatia muntelui, si ne asteptam ca atmosfera intregului festival sa stea sub semnul acestor vorbe - Sa mergi pe munte inseamna sa mergi acasa” spune Dan Burlac, Presedinte Alpin Film Festival.

Intregul program al ALPIN FILM FESTIVAL si synopsis-ul filmelor selectionate poate fi gasit pe http://www.alpinfilmfestival.ro/filme.html