Francofonia, de Aleksandr Sokurov, Cel mai bun film european la Festivalul International de Film de la Venetia, are avanpremiera in Romania in deschiderea celei de-a 6-a editii a Festivalului International de Film Experimenal Bucuresti BIEFF. Autorul capodoperelor Faust, castigatorul Leului de Aur la Venetia, care a inchis editia din 2011 a BIEFF, si Arca ruseasca, se intoarce la Bucuresti cu povestea captivanta a muzeului Luvru in timpul ocupatiei naziste a Frantei, care ii va fascina pe spectatori luni, 14 martie, de la 20:00, la CinemaPRO. Filmul va avea premiera in cadrul TIFF 2016.

FrancofoniaFoto: webPR.ro

Incepand cu 4 martie, biletele la gala de deschidere BIEFF pot fi achizitionate online in avans la pretul de 15 lei, prin Eventbook.ro. In ziua proiectiei si la intrare biletul va costa 20 lei.

La treisprezece ani de la Arca ruseasca - binecunoscutul film construit dintr-un singur plan-secventa, o calatorie prin Muzeul Hermitage din St. Petersburg - Sokurov ajunge acum la Muzeul Luvru din Paris. Regizorul rus, una dintre referintele in cinema-ul contemporan de avangarda, ne prezinta relatia neasteptata dintre Jacques Jaujard, directorul Muzeelor Nationale din Franta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si Contele Franziskus Wolff Metternich, reprezentantul artistic al celui de-al Treilea Reich, cei doi colaborand pentru a proteja si pastra valoarea inestimabila a Muzeului Luvru, in mijlocul unuia dintre cele mai devastatoare conflicte cu care s-a confruntat omenirea.

Cu acest film sofisticat, complex si pe de-a-ntregul captivant, Sokurov arunca o noua privire visatoare asupra muzeului si realizeaza un cine-poem compus ca o instalatie de tablouri, in care imbina cadre din jurnale de stiri cu imagini ale Parisului contemporan si scene fantastice. Francofonia prezinta numeroase incercari de definire a culturii franceze si europene, a rolului muzeului de a conserva arta si a relatiilor dintre arta si putere. (Peter Bradshaw, The Guardian).

BIEFF & MUBI propun publicului din Romania acces la o cinemateca personala, intre 7 - 13 martie

BIEFF 2016 ofera, in colaborare cu MUBI, o serie de filme si autori de referinta din istoria cinema-ului experimental, care vor putea fi vizionate online de abonanatii platformei MUBI timp de o luna, incepand cu 7 martie. Cate un film nou pe zi, timp de 7 zile. MUBI este o platforma online de Video on Demand care se axeaza pe filme cult, clasice, independente iar printre autorii propusi in acesta saptamina se numara: Chris Marker, Agnes Varda, Jonas Mekas, Pere Portabella, Hans Richter si Peter Tscherkassky. Programul complet BIEFF x MUBI este diponibil pe site-ul www.bieff.ro.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc in perioada 14-20 martie 2016, la Cinema Muzeul Taranului si Cinema Elvire Popesco.