In cadrul colaborararii cu Quinzaine des Realisateurs Cannes, unul dintre parteneriatele de traditie ale BIEFF, va fi prezentat in premiera in Romania noul lungmetraj al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams. Filmul a beneficiat de premiera internationala la Cannes 2015, iar in Bucuresti va fi difuzat pe 16 martie, ora 19.30, la Cinema Elvire Popesco, cu sprijinul Dacia. Biletele sunt deja disponibile pe eventbook.ro.

Peace to us in our dreamsFoto: webPR.ro

Inca o premiera romaneasca va avea loc in cadrul Galei de inchidere, cu proiectia eroticului si provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant in competitia pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 si proiectat in capitala duminica, 20 martie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Taranului, cu sprijinul Biritish Council. Bilete in avans prin eventbook.ro.

Programul BIEFF este completat de evenimente conexe: selectioneri de la Berlin, Venetia si Clermont-Ferrand, membri ai juriului BIEFF, se vor intalni cu publicul si cu tinerii cineasti in cadrul unui seminar. In parteneriat cu Saptamana Sunetului si Festivalul LIKE CNDB, BIEFF propune publicului noi moduri de a experimenta filmul, iar cea de-a patra editie a workshop-ului de film experimental NISI MASA va lua startul luni, odata cu festivalul.

Actiunea celui mai recent film al regizorului lituanian Sharunas Bartas, Peace to Us in Our Dreams, care a beneficiat de premiera internationala la Cannes, graviteaza in jurul unui intelectual, citadin prin excelenta (rol jucat de Bartas insusi), care porneste intr-o scurta escapada estivala la casa lui de la tara, insotit de fiica lui (rol interpretat de Ina Marija Martaite, fiica lui Bartas in viata reala) si de partenera lui, o violonista (interpretata de violonista Lora Kmielliauskaite). Invaluit in imaginea feerica a naturii aflate intr-o stare de liniste deplina, pe care doar prezenta omului o tulbura, filmul e o reflexie dureroasa, meditativa si trista asupra momentului in care viata ajunge intr-un punct fara intoarcere, la fel ca cea a personajului pe care Bartas a ales sa-l joace. (Dan Fainaru, Screen Daily)

Trailer Peace To Us in Our Dreams

Incarcat erotic si conceput cu maestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele doua titluri dedicate unor momente din viata cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Indraznet portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizeaza fara menajamente orientarea sexuala a acestuia intr-un fel care nu ar fi fost vreodata posibil in tara sa natala. Participant in competitia pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedeste ca Peter Greenaway nu si-a piedut abilitatea de a uimi si de provoca placeri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce in ce mai provocator, Greenaway apartine unei categorii rare, cea a regizorilor care reusesc sa incante si sa zapaceasca, sa provoace si sa socheze, trasatura prezenta din plin si in ultima sa perioada de creatie.

Trailer Eisenstein in Guanajuato

Seminar cu juriul BIEFF: selectioneri de la Venetia, Berlin si Clermont-Ferrand

Seminarul The Lifespan of Cinematic Experimentation - Festival Strategies and Beyond va fi o intalnire de neratat in cadrul careia participantii vor invata din experienta unor profesionisti de renume ai industriei, selectioneri pentru Festivalurile de la Venetia, Berlin si Clermont-Ferrand, si de la doi artisti recunoscuti: Paolo Bertolin - Membru al comitetului de selectie, Festivalul International de Film de la Venetia, Ulrich Ziemons - Coordonator de program, Festivalul International de Film de la Berlin - Forum Expanded, Ludovic Chavarot - Membru al comitetului de selectie, Festivalul International de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand - Competitia LABO, Roee Rosen - Artist vizual si regizor, castigatorul Marelui Premiu BIEFF 2011 si 2014, Xandra Popescu - Artista si co-curatoare a spatiului de proiecte Atelier 35, Bucuresti. Intalnirea are loc sambata, 19 martie, de la ora 15:30, in foaierul Institutului Francez din Bucuresti (Bd. Dacia, nr. 77). Intrarea este libera, iar inscrierile se fac la pr@bieff.ro.

HotNews.ro este partener media al acestui festival.