Circa 200 de studenti din Bucuresti au protestat in strada marti dupa-amiaza fata de legea antifumat. Ei sunt nemultumiti ca legea nu le permite sa-si aprinda tigarile in campusurile studentesti, intrucat fumatul este interzis in institutiile de invatamant. Studentii cazati in complexul studentesc Regie nu au voie sa fumeze nici in parcul Regiei, acestia fiind nevoiti sa mearga cate doi kilometri pentru a fuma o tigara. Cativa au fost deja amendati pentru ca n-au tinut cont de lege, altii, mai indrazneti, spun ca fumeaza in camerele de camin, in semn de protest. Protestatarii au cerut amendamente pe legea antifumat, pe care o considera “neclara si discriminatorie.”

Studentii din Regie au protestat fata de legea antifumatFoto: Alina Ciobanu/ HotNews.ro

Protestul studentilor din Regie a inceput in jurul orei 14.00, in zona complexului studentesc Regie, si a fost unul pasnic. Nu s-a scandat, nu s-a tipat, in schimb, asa cum era de asteptat, s-a fumat mult. Manifestatia in sine n-a durat mai mult de jumatate de ora, iar traficul pe Splaiul Independentei nu a fost blocat. Jandarmii si politistii, cu zambetul pe buze, i-au dirijat pe jurnalisti.

"Fotografiati-i acum cand trec strada toti. Luati un cadru cu fetele alea, uitati ce frumos fumeaza!", a strigat vesel unul dintre politisti.

Silviu (student la master) are 26 de ani, este nefumator, si a iesit marti in strada in semn de solidaritatea fata de colegii si prietenii sai fumatori.

"De cand a intrat in vigoare legea antifumat, Romania s-a transformat intr-o tara cu doua categorii de oameni: fumatori si nefumatori si am impresia ca fumatorii au ajuns sa fie ostracizati. Ca sa fumeze trebuie sa iasa din camin, sa iasa din campus, sa iasa din localuri, sa iasa din orice institutie, nu ma refer doar la colegii mei sau la profesori, ci inclusiv la functionari. Chiar si jandarmii care au fost azi aici ne-au felicitat pentru initiativa", a spus Silviu.

Alti nefumatori s-au plans ca odata cu intrarea in vigoare a legii antifumat au ajuns sa fie "pazitori de pahare" atunci cand ies in oras cu prietenii lor fumatori.

"Cand ies in oras trebuie sa stau la masa, pentru ca s-a intamplat ca atunci cand eram afara cu prietenii mei, chelnerii sa ne ia bauturile de pe masa, crezand ca am plecat. E o situatie penibila. In plus, e foarte nasol, ca daca stau la masa, pierd toata atmosfera de afara de la tigara. Toate glumitele", a declarat un student la Politehnica.

Multi dintre tinerii care au protestat marti in capitala recunosc ca interzicerea fumatului in baruri este o prevedere buna, insa tot acestia sustin ca legea nu este destul de clara si a fost facuta "pe genunchi".

"Nu contesta nimeni beneficiile medicale pe care le-ar putea aduce aceasta lege, doar ca atunci cand a fost promulgata trebuia sa fie analizata mai atent. E greu pentru noi sa intelegem si sa delimitam ce inseamna spatiu inchis, spatiu public, pentru ca pe de o parte, colegii mei ar putea fuma in campus, fiind spatiu deschis. Pe de alta parte, nu pot fuma pentru ca este proprietatea unei institutii care apartine de Ministerul Educatiei", s-a plans un protestatar.

Au fost si studenti care au recunoscut ca fumeaza in camera, in semn de de protest, cu toate ca fumatul in camerele de camin este interzis inca dinainte ca legea sa intre in vigoare.

La protestul de marti, mai multi studenti si-au "parat" profesorii, spunand ca si unii dintre acestia mai incalca legea si fumeaza la ei in cabinet, fara sa fie amendati.

Revoltat, un alt student povesteste ca un coleg de-ai lui a primit amenda in urma cu cateva seri pentru ca fuma in campus, iar politistul care l-a sanctionat i-a scris amenda in timp ce fuma o tigara.

Cei care au protestat isi doresc modificarea legii antifumat astfel incat sa fie permis fumatul in fata caminelor in care stau sau pe strazile din campus.

Un alt protest fata de legea antifumat a avut loc in Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute, cand mai multi fumatori si-au dat intalnire in Piata Universitatii. Vezi cum a fost la protestul de vineri seara aici.