Ceremonialul schimbului de garda si spectacole de reconstituire militara, simboluri ale Cetatii Alba Carolina, au fost reluate, la sfarsitul acestei saptamani, la Alba Iulia, urmand sa se desfasoare pana in 15 octombrie, transmite Mediafax.

Cetatea Alba Carolina din Alba IuliaFoto: AGERPRES

Sezonul turistic de la Alba Iulia va fi intregit de ceremonialul schimbului de garda, realizat de Garda Cetatii, si de spectacole de reconstituire militara, realizate de Garda Romana, care se vor desfasura pana in 15 octombrie.

Ceremonialul militar al schimbului de Garda a fost reluat oficial si se va desfasura in fiecare zi, de la ora 12.00, in Cetatea Alba Carolina. Peste zece soldati, dintre care trei sau patru calare pe cai de rasa friziana, imbracati in uniforme militare austriece de la jumatatea secolului XVIII, vor marsalui in Cetatea Medievala si vor efectua schimbul de garda, la postul de la Poarta a IV-a si la postul de la Poarta a III-a a Cetatii.

Soldatii, care intruchipeaza militarii romani din armata Imperiului Austriac, au plecat, vineri si sambata, de la Traseul Celor Trei Fortificatii spre Poarta a IV-a, respectiv spre Poarta a III-a a Cetatii, unde au efectuat schimbul de garda, tobosarii asigurand fondul sonor specific unor astfel de momente.

Intr-o zi din saptamana, vineri, ceremonialul se desfasoara si seara, la ora 21.00, ocazie cu care vor fi trase si salve de tun, iar in Cetate vor marsalui un numar mai mare de soldati. Salve de tun vor fi trase, totodata, si in fiecare zi de sambata, de la ora 12.00.

Garda Cetatii, asa cum este cunoscuta de turisti, este un element de maxima importanta in procesul de restaurare, revitalizare si punere in valoare a Cetatii de la Alba Iulia.

Uniformele purtate de soldatii din Garda Cetatii difera in functie de sezon si sunt uniforme militare austriece de la jumatatea secolului al XVIII, specifice pentru fiecare categorie de soldati: cavalerie, artileristi, infanteristi, comandanti, tobosari, etc. Fiecare corp al Garzii are un comandant si un drapel propriu.

Turistii care vin vineri la Alba Iulia trebuie sa stie ca, in fata Portii a IV-a a Cetatii Alba Carolina, intre cele doua Catedrale, au loc, de la ora 18.00 (in aprilie si octombrie), respectiv de la ora 19.00 (in mai-septembrie) lupte intre daci si romani si spectacole de reconstituire militara.

Primul spectacol realizat de Garda Romana a avut loc in prezenta a peste o suta de persoane, care au asistat la reprezentatia Legiunii a XIII-a Gemina (romanii), care s-au confruntat cu Lupii Apulonului (dacii), spectacolul fiind completat de demonstratiile altor doua trupe, mai nou infiintate, Ludus Apulensis (gladiatorii) si Magna Nemesis (dansatoarele). Ei vor incerca sa ofere, in fiecare vineri, lectii de istorie vie, precum si divertisment.

Prima reprezentatie dintr-un sir de 27 in acest an a inceput prin prezentarea trupelor de daci, romani, gladiatori si dansatoare si mici incursiuni in istoria antica, romanii, care sunt cei mai puternici, prezentandu-si tehnica de aparare.

La fel ca si anii trecuti, prezentatorii reprezentatiilor sunt istoricii Muzeului National al Unirii, Liviu Zgarciu si Tudor Rosu.

Cei prezenti au asistat la lupte intre daci si romani, trageri cu arcul sau dansuri ale trupei Magna Nemesis. Publicul s-a intors cu 2.000 de ani in urma si a vazut cum un dans senzual al nimfelor invia un soldat mort intr-o disputa, dar si care este puterea de lupta a gladiatorilor.

Principalele comenzi ale romanilor, care s-au aratat cei mai disciplinati soldati, sunt: milites (soldati!) ad gladius clin (intoarce-te la dreapta), ad scutum clina (la stanga), ad scutum transforma (intoarce-te 180 de grade), dirige frontem (in formatie), mandata captate (aranjati-va tinuta), scurta capere (ridica scutul).

Trupele sunt formate din voluntari, proiectul Garda Romana de la Apulum fiind derulat de Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.

Garda Romana de la Apulum, lansata oficial in 2012, este o trupa de reenactment ce are ca scop punerea in valoare si protejarea uriasului patrimoniu roman de la Alba Iulia.

Garda Romana si Garda Cetatii au facut cunoscuta Cetatea din Alba Iulia si au atras, de-a lungul timpului, un numar impresionant de turisti.