In perioada 23-29 mai, Sibiul va rasuna din nou in ritmuri de jazz. Sapte zile de concerte in spatii conventionale si neconventionale, indoor si outdoor, jam sessions, spectacole stradale si expozitii, acestea sunt cateva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

Trio Reijseger Fraanje Sylla (Olanda)Foto: webPR.ro

Cea de-a 46-a editie aduce in program proiecte artistice inedite, variate ca stil si origine etno-culturala. In line-up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger - Fraanje - Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia).

Festivalul debuteaza cu deja traditionalul Concurs International Sibiu Jazz Festival, care se va desfasura in perioada 23-25 mai, la Teatrul Gong. Platforma de afirmare pentru tinerii muzicieni, Concursul va putea fi urmarit in direct si pe livestream.com, sibiujazz.ro sau contul de Facebook al Festivalului. Dupa doua zile de concurs, vom asista la Gala de Premiere ce va fi deschisa in acorduri de jazz manoush cu recitalul castigatorilor editiei 2015: Hot Club de Cluj & Cornel Bucsa si al Trio-ului condus de Amalia Preda, castigatoarea premiului pentru cel mai bun solist vocal in anul 2014.

Iata - in linii mari - programul editiei 2016:

Joi, 26 mai, ne va cuceri The Diaspora House. Programul include muzica evreiasca, o combinatie electrizanta in care cantecele traditionale iudaice se impletesc cu muzica de jazz. Seara se incheie cu un regal oferit de Modern Art Orchestra, cea mai importanta orchestra de jazz din Ungaria, recunoscuta international datorita colaborarilor cu muzicieni de renume.

Seara de vineri debuteaza cu recitalul formatiei italiene Tangostinato, care prezinta un proiect ambitios, in care muzica face loc senzualitatii unice a tangoului. Dupa acest periplu, ne vom intalni cu un trio exploziv Reijseger - Fraanje - Sylla, care creeaza o intreaga lume plina de umor, unde excelenta improvizatiilor se combina cu ritmuri si cantece africane, interpretate de solistul de origine senegaleza, Mola Sylla.

Sambata va fi plina de culoare! La inceput de program, cei de la Dock in Absolute vor imbina jazzul cu muzica clasica, rock si electro, pregatind astfel atmosfera incendiara pe care o va declansa Sekou Kouyate, supranumit "Jimi Hendrix al Korei". Kora este o harpa africana mandika. Sonoritatea korei se aseamana cu cea a harpei, desi atunci cand este folosita in stil traditional, aduce mai degraba spre sound-ul flamenco si cel al chitarei traditionale de blues.

Festivalul se va incheia vesel, intr-o atmosfera relaxanta, organizatorii pregatind pentru prima data un program exclusiv dedicat copiiilor: Jazz for Kids, in parteneriat cu jazz.ro.

Biletele si abonamentele la festival se pot cumpara din reteaua EVENTIM (librariile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos si OMV).

Mai multe detalii despre artisti si festival pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

Despre Sibiu Jazz Festival

Fondat la inceputul anilor '70, Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului care l-au onorat cu prezenta. Este cel mai vechi festival de acest gen din tara si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, inca din anii '80, "Capitala Jazzului" din Romania. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mandri cu o istorie de peste patru decenii, cand insasi existenta acestei muzici abia depaseste un secol.