Fiecare sfarsit de saptamana aduce in Bucuresti o sumedenie de optiuni interesante. In weekenduri capitala tuna si aduna festivaluri, concerte, galerii ori targuri. In acest weekend, in special, va fi puzderie de festivaluri. Spotlight, Art Safari si Festivalul Cafelei sunt doar cateva dintre acestea. Asadar, daca nu ti-ai facut inca planuri pentru zilele urmatoare, iti prezentam o lista cu cele mai asteptate evenimente din perioada 6-8 mai, de la concerte Carla’s Dreams si Firma, la festivalul de arte vizuale Unfinished, ce va aduce in prim plan realitatea virtuala, arta vizuala si instalatii video revolutionare.

Afis Spotlight 2016Foto: Spotlight

Concert Dana Marijuana

Vineri, 6 mai, Dana Marijuana revine, desi a a fost acolo de la inceput, spun organizatorii evenimentului. O poti auzi pe o piesa de pe primul album al celei mai consistente trupe locale, Black Underground Mafia, aparut pe caseta in septembrie 1995. Un an mai incolo, Mafia chiar ii dedica o repriza de pe un EP, dedicat si lui Eazy-E, *Inc-o zi, inc-o poveste*, invitind-o sa-si cinte numele de scena. Rapperita de pe scena romaneasca si-a continuat colaborarile, lucrand impreuna cu La Familia, Il-Egal, Loredana sau Anda Adam, pentru a debuta solo in 1999 cu un maxi-single numit *Fii pe faza*. In 2000 i-a aparut primul si singurul album, iconicul *Cea mai fidela fata*. Invitatul special al noptii e 6ase:6ase, artist din prima generatie post-revolutionara a hip hop-ului, reprezentant al curentului bucurestean sudist si colaborator, in trecut, al unor B.U.G. Mafia, La Familia, Sisu, Anda Adam, Marijuana. Inainte si dupa concert, colectivul DJistic Discoteca se va imersa in muzica locala a gloriosilor ani '90, accentul fiind pus pe aria hip hop. Unde? In club Guesthouse, de la 22.30.

Spotlight- Festivalul Luminii

In fiecare seara, pana pe 8 mai, Bucurestiul va fi luminat. Cea de-a doua editie a festivalului Luminii, Spotlight, a inceput joi seara, 5 mai. Calea Victoriei va deveni pietonala in fiecare seara de 20.30 pana la ora 23.00 intre BCU si Splaiul Independentei, iar cladirile emblematice vor fi luminate arhitectural. Printre atractiile din acest an se numara si video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio, Oda Bucuriei, care marcheaza Ziua Europei (9 mai). Cercul Militar va fi scena unui poem vizual de forme si culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven, in a patra miscare a Simfoniei a 9-a. O alta instalatie de neratat este cea realizata de artistii romani de la Aural Eye Visions Studio, proiectata pe cladirea BCR. "Holo face" este o holograma de proportii uriase, care va ofera ocazia sa controlati chipul unui zeu de lumina, urias ca dimensiuni si prezenta.

Concert Carla's Dreams la Arenele Romane

Pe 7 mai, de la ora 20.00, la Arenele Romane din Bucuresti (in aer liber), Global Records si BestMusic Live Concerts va invita la lansarea noului album Carla's Dreams, al doilea din cariera, "NGOC". Fanii vor putea asculta piesele care au cucerit radiourile si televiziunile din Romania "P.O.H.U.I", "Lumea ta", "Cum ne noi", "Sub pielea mea", "Te rog", "Aripile", dar si piese noi care vor fi incluse pe albumul "NGOC".

Spectacolul "20 de ani in Siberia" la TNB

Sambata, de la ora 20.00, TNB pune in scena "20 de ani in Siberia", un spectacol despre destinul unei taranci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante marturii despre calvarul trait in Gulagul sovietic. Anita a fost deportata impreuna cu cei trei fii ai sai in Siberia, la Cercul Polar, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Bucovina de Nord fusese ocupata de Uniunea Sovietica. Un spectacol care trezeste constiintele amortite si demasca teroarea comunismului, in regia lui Sorin Misiriantu.

Concert Firma in Club Control

Sambata, de la ora 20.00, in club Control va fi lansat un nou videoclip semnat de trupa Firma. Concertul va recrea puntea de legatura dintre piesele de inceput si volumul I al dublului album "Descantece"(2014), insumand acest periplu prin imaginea atemporala a unui nou videoclip regizat de solistul Daniel "Rocca" Stoicea. Noul clip transpune in imagini un single compus in 2003, ce descria vibratia vremurilor respective, atat de actuala si in prezent. Piesa nu a fost inclusa pe albumul de debut "La Orbire" si a capatat de-alungul timpului diverse forme sonore, pentru ca in 2014 sa iasa la lumina pe cel de-al 3-lea material discografic: "Descantece - Vol. I".

Pavilionul de Arta Bucuresti- Art Safari

Cea de-a treia editie a Pavilionului de Arta Bucuresti - Art Safari, cea mai mare expozitie de arta din Romania, are loc in centrul capitalei. Astfel, timp de 11 zile, in perioada 5-15 mai, 60 de galerii si institutii culturale din tara si strainatate, 5 colectii private expuse in premierasi o expozitie centrala de 350 de opere in cinstea Centenarului Dada ii vor determina pe vizitatori sa puna la indoiala tot ce cunosc, spun organizatorii. Cea mai mare expozitie de arta din Romania este o expozitie rebela, o expozitie care genereaza intrebari incomode la adresa societatii si a scopului artei, la sensibilitati burgheze si norme traditionale. Publicul este chemat sa descopere ce inseamna un Palat al artei, repus cu ocazia Art Safari 2016 in circuitul urban si in istoria Bucurestilor. Palatul Dacia-Romania - locul in care arta se intampla.

Festivalul Unfinished

Festivalul de arte vizuale Unfinished, ce se va desfasura pana pe 29 mai, in mai multe spatii din Bucuresti, aduce in capitala renumiti storytelleri, productii revolutionare in materie de jurnalism multimedia, instalatii, film, realitate virtuala si arta computationala si digitala, anunta organizatorii. Mai mult, Unfinished va include si expozitia World Press Photo 2016.

Expozitiile vor fi gazduite intre 5 si 29 mai de unele dintre cele mai noi si frecventate spatii expozitionale ale momentului din Bucuresti: Teatrul National "I.L. Caragiale", Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB, Piata Universitatii, si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" care va pune la dispozitie nou infiintatul Centru International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ - Creative - CINETic.

Bucharest Coffee Festival

Pana duminica, 8 mai, poti participa la primul festival de cafea organizat in Romania. Cafeaua va fi pusa in prim plan, sub toate formele ei si toate metodele de preparare. La Crystal Palace Ballrooms va fi prezent si Alexandru Niculae, campion mondial la prajit cafea in 2016. El va arata vizitatorilor arta prajirii cafelei. In fiecare dimineata, incepand cu ora.10.00, va povesti ce face un roaster, cum isi incepe ziua de lucru, sau cum te poti pregati pentru un concurs de prajit cafea.

Festivalul Filmului European

Cea de a XX-a editie a Festivalului se desfasoara in Bucuresti pana pe 15 mai. Timp in care puteti viziona filme de tot felul, pentru ca varietatea Uniunii Europene este cel mai bine ilustrata prin intermediul cinematografiei europene, diversa, savuroasa si neasteptata, asemeni unui bufet suedez cu bucatarie mediteraneana, nordica si slava, asamblat cu rafinament frantuzesc, pragmatism german, stil danez si sobrietate britanica. Vezi programul festivalului aici.