Luni, 17 decembrie 2007, ANSAMBLUL SCALIGERO, de la Scala din Milano, a sustinut un concert extraordinar de Craciun, la Sala Radio din Bucuresti, unde au fost aplaudati la scena deschisa. Concertul a fost realizat in scopuri caritabile pentru a oferi sprijin copiilor internati la Spitalul Clinic Fundeni din Bucuresti.

Initial concertul trebuia sa fie prezentat de catre Andreea Marin Banica, dar nu a mai putut fi prezenta, deoarece a devenit de curand mama, dar a fost inlocuita de catre Iuliana Tudor, vedeta a TVR, care a prezentat cu deosebita eleganta si prestanta acest eveniment.

Concertul a fost transmis in direct pe Radio Romania Muzical, iar pe TVR2 si TVR Cultural va fi transmis chiar in saptamana Craciunului. Evenimentul s-a desfasurat sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucuresti, a Asociatiei Unimpresa Romania si a Camerei de Comert Italiene pentru Romania.

Concertul a avut o importanta deosebita nu doar in ceea ce priveste strangerea de fonduri, cat mai ales datorita faptului ca la acest eveniment au fost prezenti principalii investitori italieni din Romania, pentru a demonstra faptul ca aceasta comunitate este interesata si doreste sa contribuie in mod activ si concret la viata sociala a Romaniei.

“Prezenta in Romania, in perioada speciala a Craciunului, a unui ansamblu de muzicieni atat de prestigios, sta marturie a importantei pentru cele doua comunitati, italiana si romana, a acestui extraordinar si subliniez, inatacabil parteneriat uman, cu radacini adanci in istoria celor doua tari”, a declarat Giulio Bertola, Presedinte ADV Communication.

Repertoriul, pregatit special pentru aceasta ocazie, a fost unul unul antrenant si pe gustul intregului public, de la “Barbierul din Sevilla” la “West side story” a lui Bernstein pana la muzica de film a lui Ennio Morricone. in pauza dintre cele doua momente ale Concertului, pe scena a urcat Corul de Copii Radio, care a introdus publicul spectator in spiritul Craciunului.

Ansamblul Instrumental Scaligero este compus din 14 muzicieni si a luat nastere ca un dublu cvintet: un cvintet de coarde (2 viori, viola, violoncel si contrabas) si un cvintet de instrumente de suflet (flaut, oboi, clarinet, fagot si corn). Din 1998 ansamblul si-a imbogatit instrumentalul cu saxofon, pian, armonica si instrumente de percutie – instrumente tipice jazz-ului – fapt ce le-a permis muzicienilor sa abordeze mai multe stiluri muzicale, de la repertoriul clasic pana la jazz, muzica clasica sau new age, potrivit unui comunicat de presa.

Toti membrii Ansamblului Instrumental Scaligero sunt profesori ai Scalei din Milano, iar in luna februarie a acestui an au inflacarat, in doua concerte consecutive, Sala Thalia din Sibiu, in cadrul programului “Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007 ”.

Printre participantii la acest eveniment se numara si Premierul Calin Popescu Tariceanu, Ambasadorul Italiei in Romania, Daniele Mancini, reprezentantul Patriarhiei Romane, Dorel Motoc, dar si actori ai vietii mondene: Irinel si Monica Columbeanu, stilistul Adrian Oianu si actrita italiana Linda Batista.