Municipalitatea din Amsterdam a inceput sa curete celebrul Cartier Rosu, unul dintre cele mai vechi si mai pitoresti locuri din capitala olandeza, pe motiv ca centru orasului a devenit pur si simplu sufocat de industria sexului, relateaza AFP. Oficialii din Amsterdam au prezentat, luni, un amplu plan de "insanatosire" a centrului istoric, care vizeaza in principal inchiderea a peste 18 case de toleranta si 51 de vitrine pentru prostituate.

"Vom reduce considerabil numarul vitrinelor cu prostituate si al coffee-shop-urilor", a declarat primarul Job Cohen, precizand ca "nu intentioneaza sa scape de prostituatele din Amsterdam, insa concentratia de sex este prea mare in aceasta zona".

Autoritatile, care vor aloca peste 15 milioane de euro pentru a participa la "curatarea" locului, si-au motivat strategia amintind ca astfel de localuri care ofera servicii sexuale sunt ca un magnet pentru afacerile ilegale, spalare de bani si delicte.

Astfel, o treime din bordelurile din celebrul Cartier Rosu vor fi transformate in locuinte sau restaurante, dupa ce "imparatul sexului" in Olanda, Charles Geerts, s-a hotarat sa-si vanda o mare parte din afacere agentiei imobiliare NV Stadsgoed, in schimbul sumei de 25 de milioane de euro.

Districtul rosu, vechi de 700 de ani -un labirint de alei si canele cu sex shopuri, prostituate in vitrine si cafenele in care se vinde marijuana - atrage tot atat de multi turisti cat si muzeul Van Gogh sau casa Annei Frank. Zeci de mii de turisti vin aici in fiecare an sa studieze oferta si sa admire dansurile prostituatelor din vitrine.