Biletele pentru concertul de gala care deschide editia 2016 a Concursului Enescu si biletele pentru Finala de Pian a competitiei s-au epuizat. Insa mai puteti cumpara bilete la mai multe recitaluri extraordinare, precum si la galele finale de Vioara si Violoncel din cadrul concursului, anunta organziatorii. Editia 2016 a Concursului International George Enescu se va desfasura in perioada 3-25 septembrie, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti si la Ateneul Roman din Bucuresti, care va gazdui peste 19 recitaluri extraordinare si concerte cu orchestra.

Publicul de la Ateneul Roman in timpul editiei 2014 a Concursului EnescuFoto: Concursul International George Enescu

Desfasurat intr-un nou concept, Concursul International George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Roman intre 3 si 25 septembrie, alaturi de 174 de tineri artisti din intreaga lume, care intra in competitie, nume consacrate ale scenei mondiale, laureati din anii anteriori care si-au dezvoltat o cariera internationala, precum si castigatorii competitiei din 2014, care vor sustine recitaluri extraordinare.

Publicul mai poate gasi bilete la recitaluri extraordinare, precum si la cateva finalele cu orchestra desfasurate in cadrul competitiei. Pretul unui bilet variaza intre 40 si 50 de lei.

In premiera, trei artisti consacrati, deopotriva membri ai juriului acestei editii a Concursului Enescu vor sustine recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Roman in zilele de 7, 16 si 22 septembrie, astfel:

  • Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va sustine un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain. De origine lituaniana, violoncelistul David Geringas este unul dintre cei mai apreciati artisti concertisti la nivel international. A concertat alaturi de mari orchestre ale lumii, precum Royal Concertgebouw, London Symphony si Vienna Philharmonic fiind si dirijor. El insusi laureat in tinerete al unuia dintre cele mai importante concursuri internationale, Concursul International Ceaikovski, unde a castigat in anul 1970 medalia de aur, David Geringas este de asemenea cunoscut pentru relatia sa apropiata cu legendarul violoncelist Mstislav Rostropovich, care i-a fost multa vreme profesor. In prezent, David Geringas preda, la randul sau, violoncelul, la Berlin. Programul complet al recitalului este disponibil la acest link, iar bilete pot fi achizitionate la acest ¬ link.
  • Violonistul roman Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier va urca pe scena Ateneului Roman, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talentati violonisti romani ai generatiei sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe editii la rand Sectiunea Vioara a Concursului Enescu. S-a remarcat si ca profesor, fiind unul dintre formatorii tinerilor violonisti romani la Conservatorul din Bucuresti. Pentru o buna perioada de timp, violonistul Florin Croitoru a predat, de asemenea, in Statele Unite ale Americii. Programul complet al recitalului este disponibil la acest  link, iar bilete pot fi achizitionate la acest ¬ link. 
  • "Exista un permanent simt al integritatii si al inteligentei in muzica sa", scrie The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va sustine un recital extraordinar in cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00. Cunoscut pentru alegerile sale speciale - compozitori preferati precum Olivier Messiaen, Bela Bartok, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten si Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a inceput sa inregistreze lucrari ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frederic Chopin, Johannes Brahms si Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale. Din anul 1988 pana in 1993 a inregistrat exclusiv pentru EMI Records. Inregistrarea sa cu Concertul Nr.2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnata de celebra revista Gramophone ¬Inregistrarea anului¬ in 1988. Inregistrarea Sonatei in si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque in 1993. A inregistrat, de asemenea, pentru alte case de discuri prestigioase precum Deutsche Gramophone, Warner si Naxos. Peter Donohoe a concertat si pe scena Festivalului Enescu.

Alaturi de artistii consacrati, publicul ii poate descoperi intr-o noua ipostaza, in trei recitaluri extraordinare, si pe artistii castigatori ai editiei din 2014 a Concursului Enescu, aflati in plina afirmare pe scena internationala a muzicii clasice. Un copil minune al viorii, violonistul Stefan Tarara, nascut din parinti romani la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00, alaturi de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnata cea mai buna acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu in competitia din 2014.

Un recital extraordinar va sustine pe 10 septembrie si castigatoarea Sectiunii Violoncel, Eun Sun Hong.

Pianistul indragostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun - care pe durata competitiei din 2014 a locuit intr-un apartament inchiriat de pe strada George Enescu chiar sub cel in care a locuit insusi George Enescu la sfarsitul anilor '30 si inceputul anilor '40, inainte de a se muta permanent in camerele din spate ale Palatului Cantacuzino - va urca pe scena Ateneului Roman pe 24 septembrie, de la ora 19.00.

Bilete disponibile se mai gasesc si pentru Finala de Violoncel din competitie, programata pentru 13 septembrie, cu incepere de la ora 18.00, sub bagheta dirijorului Alex Boch, precum si pentru Finala de Vioara, care va avea loc pe 19 septembrie si va fi dirijata de Christoph Poppen.

Etapele Concursului Enescu 2016 sunt de asemenea deschise publicului larg, fiind organizate astfel:etapa I(desfasurata la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti);etapa a II-a,etapa a III-a - semifinala pentru fiecare din cele trei categorii de concurs desfaᅡurate la Ateneul Roman.

Este pentru prima data cand are loc o preselectie in cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui numar foarte ridicat de inscrieri: in total 317 tineri artisti din 48 de tari s-au inscris pentru a participa la editia 2016 a Concursului, cu 40% mai mult fata de editia 2014. Dintre acestia, 174 de tineri artisti din intreaga lume au fost selectati de juriul de specialitate pentru a intra in competitie in cadrul Concursului Enescu 2016.

Tinerii artisti selectati provin din tari precum Germania, Coreea de Sud,Italia, Spania, Franta, Croatia, Rusia, Ucraina, Republica, Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelanda, Taiwan, Japonia. Un numar de 12 tineri artisti provin din Romania Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viata visurilor noastre, putere care ii anima si pe tinerii concurenti sa se pregateasca, sa munceasca si sa dea ce e mai bun din ei pe scena, in fata juriului si a publicului.

Puteti consulta programul Concursului George Enescu la acest link, iar biletele le puteti cumpara de aici.