Peste 40 de spectacole si evenimente culturale din tara si din strainatate vor fi puse in scena la Festivalul International de Teatru Independent Undercloud. Cea de-a noua editie se va desfasura in perioada 22 - 31 august, in centrul istoric din Bucuresti, unde timp de 10 zile vor avea loc productii teatrale din Romania si din alte sase tari, precum si conferinte, spectacole-lectura, spectacole de teatru-dans, expozitii. Biletele pot fi cumparate de pe bilete.ro.

Undercloud 2016Foto: Afis festival

Cele zece zile de festival cuprind productii variate, surprinzatoare prin caracterul inovator, indraznet, experimental si care vor multumi toate gusturile: de la comedie la teatru filozofic, de la lectura la dans. Programul va oferi publicului ocazia sa cunoasca noile directii inspre care merge teatrul independent, prin sectiunea Concurs, in care participa 12 spectacole.

"Cu Omul-perna, al lui Eugen Gyment, vom calatori intr-un stat totalitar fictiv, in care un scriitor anonim este interogat in legatura cu povestile lui macabre si asemanarile dintre acestea si o serie de crime petrecute in oras, in one-woman show-ul Silviei Calin, Alearga, dupa romanul omonim de Ana Maria Sandu, o vom vedea pe Nicoleta Lefter cautand echilibrul intre cuvant, miscare si imagine, iar la „Sambata: averse”, vom rade cu personajele colorate ale lui Matei Lucaci-Grunberg, intr-o comedie de limbaj si situatie. Stefan Lupu si Aglaja sa, spectacol de teatru-dans adaptat dupa romanele De ce fierbe copilul in mamaliga si Raftul cu ultimele suflari de autoarea Veteranyi, ne poarta in lumea unei familii de artisti de circ, cu bucuriile, fricile si angoasele sale. Iar in „Nesomn”, in coregrafia lui Arcadie Rusu, experimentam diferitele forme pe care le ia visul si in care noi insine ne descoperim, mereu, noi valente", spun organizatorii.

Totodata, nu vor lipsi montarile de prestigiu, cu artisti deja consacrati, precum one-man show-ul lui Gheorghe Ifrim, „Gigel”, o comedie in regia lui Vlad Zamfirescu, in care vorbeste despre noi si despre cateva dintre legendele care ne-au imbogatit viata in ultima jumatate de secol; „Bucuresti. Instalatie umana”, un spectacol coordonat de Radu Nica, despre Bucurestiul nostru, al tuturor, cu bune si cu rele; „Ziua Necunostintei”, un concert de poezia urbana, de Alex Stefanescu.

Razvan Vasilescu, unul dintre cei mai importanti actori romani de teatru si cinema, se alatura pentru prima oara festivalului UNDERCLOUD cu doua spectacole incluse in categoria „Invitati din Romania” ‒ „Creditul”, in regia lui Mihai Constantin, unde joaca alaturi de Serban Pavlu, si „Era OK si la 60!”, un one-man show despre micile minuni, placeri, abandonuri si paradoxuri ale vietii unui om care isi descopera in fiecare zi bucuria de a trai.

Zeci de alte spectacole, atat din sectiunea „Concurs”, cat si din cea a invitatelor speciale, vor completa UNDERCLOUD 2016, care se ghideaza si anul acesta dupa principiul calitatii si cel al inovatiei. UNDERCLOUD, ajuns la a treia editie internationala, a extins categoria spectacolelor invitate din strainatate si va prezenta sase montari din Anglia, Franta, Rusia, Republica Moldova, Israel si Grecia: „The Tragedian”, de la Prodigal Theater din Londra, prezinta povestea legendarului Edmund Keane, „Voix dans le noir”, spectacol de marionete pentru adulti, al lui Eric Deniaud (de la Collectif Kahraba), prezinta personaje grotesti, prinse in hatisul absurditatii lumii contemporane, „One Day We Will All Be Happy”, de la Centrul Meyerhold din Moscova, este o introspectie sfasietoare realizata de doua personaje care joaca acelasi rol, odata cu „Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal” (Teatrul „Eugene Ionesco” din Chisinau) intram intr-o alegorie a totalitarismului in care nu mai exista nici un reper, prin "Philoctetes” (Grecia) vorbeste despre sistemul politic corupt din Grecia contemporana, dar si despre alienarea spirituala, iar cu spectacolul-dans al trupei din Israel, „Control Freaks & More”, ajungem intr-un peisaj oniric.

In plus, doua dintre workshopurile programate in festival vor fi tinute de unii dintre artistii invitati din strainatate: Alister O’Loughlin, de la Prodigal Theatre, si Elena Kovalskaya, director artistic al Centrului Teatral Meyerhold.

Programul complet al festivalului este disponibil aici. Biletele pot fi acum achizitionate de pe bilete.ro, iar incepand cu 16 august vor fi puse in vanzare si la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni. Pretul unui bilet este de 35 RON.