Gradina Uranus, o oaza de verdeata din centrul Bucurestiului, isi deschide vineri, 9 septembrie, portile pentru cea de-a sasea editie a Balkanik! Festival. Tema editiei din acest an este „Balcanii intalnesc Orientul”. Ne place sa mergem impotriva curentului, daca oamenii aveau o problema mai acuta cu romii acum 6 ani cand am inceput festivalul, am adus artisti romi cu care publicul a interactionat foarte bine; acum intreaga Europa are o problema cu arabii, asa ca-l aducem pe Omar Souleyman, a declarat pentru HotNews.ro Ligia Kesisian, directorul artistic Balkanik! Festival, cea care alege artistii ce urca pe scena festivalului.

Ligia Kesisian, director artistic Balkanik FestivalFoto: Captura YouTube

De ce numele de Balkanik!?

Este un nume simbolic. Exista anumite discutii daca Romania s-ar afla sau nu in Balcani, dar nu ne referim la pozitia geografica a tarii.E un festival care aduce muzicieni din Balcani la Bucuresti. La inceputurile Balkanik!, in 2011, nu exista niciun astfel de eveniment, trupe ca Fanfare Ciocarlia sau Taraf de Haidouks, atat de apreciate la nivel international, aveau extrem de rar concerte in Romania si ne-am gandit ca trebuie sa le dam sansa sa cante in fata publicului cel mai drag lor, publicului de acasa.

Fanfare Ciocarlia a fost descoperita de un neamt, v-ati gandit sa faceti si voi asta, sa mergeti prin satele romanesti la “vanatoare de artisti”?

Facem asta inca de anul trecut, o cercetare curatoriala prin diverse sate din Romania. Am incercat sa gasim muzicieni traditionali, de toate etniile. Ca sunt romani, romi, unguri sau lipoveni. Am facut si un CD, piesele le puteti gasi si pe site. Incercam sa aducem din ei la festival. Unii n-au cantat la niciun festival, altii au mai cantat pe la cate o nunta sau printr-o carciuma, insa multi sunt destul de reticenti in a veni sa cante pe o scena mare. E foarte greu sa-i convingem sa vina. Anul acesta vom avea si un jam session, mai multi muzicieni din romania vor canta cu artisti din fanfare sau tarafuri.

Raportandu-te la faptul ca aceste trupe ajung sa cante destul de rar in fata publicului pe care il iubesc cel mai mult, incotro crezi ca se indreapta cultura balcanica la noi in tara?

Din pacate muzica pe care o canta fanfarele si tarafurile incet, incet incepe sa dispara. Este o muzica data din generatie in generatie, tatal isi invata copilul si tot asa, dar lucrurie acestea dispar pentru ca tinerii nu din sate nu mai sint atat de interesati sa duca mai departe traditia. In schimb sunt trupe din alte tari foarte interesate de traditiile noastre si reinvenetaza acest gen de muzica. Am avut acum 3 ani o trupa din Polonia care avea foarte multe cantece in romana, ori niste germani care au cantat acum doi ani, care spuneau ca zeii lor sunt Dona Dumitru Siminica si Romica Puceanu.

A devenit oarecum o moda in zilele noastre ca tineri cu studii superioare sa asculte si sa frecventeze petreceri cu manele. O parte dintre acestia nu doar asculta, dar si studiaza manelele. Au ajuns sa cante manelisti in cluburi de techno din Bucuresti si chiar a fost organizat un festival weekendul trecut in Ferentari. De unde aceasta deschidere catre manele?

Si eu ascult manele si merg la genul acesta de petreceri. A pornit ca un trend normal, unii oameni misto au mers la astfel de petreceri si au spus ca le-a placut si cred ca asa a inceput. Insa nu e o deschidere chiar atat de mare, in continuare e o reticenta destul de mare. Cred ca trebuie sa fim deschisi la toate genurile de muzica.

Pe cand si manelisti pe scena Balkanik! Festival?

Vom vedea pe viitor, insa e destul de greu. Intr-un club de manele, de pilda, nu exista un repertoriu clar al artistului, e foarte greu sa curatoriezi un astfel de concert, sa-i spui interpretului de manele ca trebuie sa cante anumite piese si ca nu poate da dedicatii ori nu poate sa se opreasca in mijlocul concertului. E alta cultura.

Daca ati invita si manelisti, care ar fi primul pe lista?

Ar fi doi. Florin Salam si Adrian Copilul Minune. Ar fi misto sa-i vad intr-un battle cu alti muzicien de afara.

Ce oameni vin la Balkanik! Festival?

La Balkanik! vin tot felul de oameni, De la oameni din agentii de publicitate, la artisti, pensionari, oameni din comunitatea Rahova. E un public foarte eclectiv. Foarte multi straini. Cu totii cred ca au in comun o senzatie de libertate la Balkanik! si o deschidere foarte mare catre tot ce se intampla acolo.

  •  E si spatiul foarte magic, Gradina Uranus. Si muzica, tot ce te duce acolo, parca e o alta lume, te simti ca-ntr-o poveste de-ale lui Eliade.

Cu ce vine nou aceasta editie fata de cele precedente?

Avem un targ cu mancaruri si produse care nu se gasesc in alte festivaluri, cu atat mai putin in magazine, demonstratii ale mesterilor; mesteri pielari, mesteri care sculpteaza in os, lemn, fierari, sticlari. Sunt meserii rare care se mai pastreaza in putine zone. Nu vor lipsi atelierele pentru copii, spectacolele de circ, dans, beatbox. Ca muzica, tema de anul acesta e „Balcanii intalnesc Orientul”.

  • Ne place sa mergem impotriva curentului, daca oamenii aveau o problema mai acuta cu romii acum 6 ani cand am inceput festivalul, am adus niste artisti romi, acum intreaga Europa are o problema cu arabii, asa ca-l aducem pe Omar Souleyman.

Cum alegi artistii care urca pe scena Balkanik!?

Nu aleg muzicieni care au foarte multa vizibilitate in Romania si mai ales la Bucuresti. Vreau ca publicul sa descopere in permanenta muzica la Balkanik!. Insa ma bazez si foarte mult pe intuitie, de atmosfera in care vreau sa intre publicul intr-o anumita seara.

De ce are loc festivalul la inceputul toamnei, in septembrie? De obicei vara bubuie festivalurile.

Vara e foarte cald, iar la Balkanik! se danseaza foarte mult. Nu cred ca am mai vazut un festival la care sa se danseze atat de mult. Pe de alta parte, dupa ce se termina vara mai simti nevoia de ceva puternic care sa te ajute sa intri linistit in toamna.

  • Balkanik! Festival e petrecerea aia mare care se intampla la sfarsitul verii, cand te intorci de la mare si-ti mai iei o doza de adrenalina inainte sa intri in astenia de toamna.

La Balkanik! exerimentezi o altfel de muzica, o altfel de atmosfera, o libertate sublima si frumoasa, intr-o oaza de verdeata, chiar in centrul Bucurestiului

Imagine si editare: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Mai multe despre editia din acest an a Balkanik! Festival gasiti aici sau pe pagina de Facebook a evenimentului.