Pe 11 octombrie, la Sala Radio din Bucuresti, va avea loc un concert extraordinar, in care jazz-ul modern intalneste muzica traditionala - Elevation feat. Lucian Ban: "Songs from Afar" - in cadrul Jazz Syndicate Live Sessions. Lucian Ban este singurul pianist roman care a primit 5 stele in celebra revista americana de jazz DownBeat Magazine.

Afis Elevation feat Lucian Ban, la Sala RadioFoto: Jazz Syndicate Live Sessions

Numele albumului - Songs from Afar - face aluzie la radacinile culturale romanesti ale lui Ban si in special la Transilvania, taram care este departe, atat in plan fizic, cat ti temporal, creand o punte catre cantecele traditionale din aceasta zona.

Lucian Ban combina trecutul cultural stravechi cu multe idiomuri ale limabjului modern al jazzului.

Trupa Elevation este formata din Lucian Ban, la pian si compozitie, acesta fiind nominalizat la titlul de "Cel mai bun muzician european de jazz", Abraham Burton la saxofon, John Herbert la contrabas, votat de critici drept cel mai bun contrabasist acustic la debut doi ani la rand, Eric McPherson la tobe, Mat Maneri la viola si Gavril Tarmure la voce. Tarmure a absolvit Conservatorul "George Enescu" din Iasi, isi continua studiile muzicale in Bucuresti si se specializeaza pe trombon. Muzicianul se dedica incepand cu 1996 managementului cultural si a sprijinit artisti precum Grigore Lese, Ada Milea, Vera Ion, Radu Afrim.

Songs from Afar este cel de-al doilea album al grupului Elevation.

Quartetul din New York Elevation ii aduce pe scena Salii Radio, alaturi de Lucian Ban, pe saxofonistul Abraham Burton, basistul John Herbert si bateristul Eric McPherson, individualitati muzicale binecunoscute, care impreuna preiau si dezvolta in cel mai contemporan mod cu putinta elementele de muzica traditionala transilvaneana. Pentru o nota de autenticitate remarcabila, ilustrii muzicieni il au ca invitat si pe Gavril Tarmure, vocea albumului, in doua cantece transilvanene - de nunta si de jale.

Lucian Ban a crescut in satul Teaca din Transilvania, ascultand cantece populare autentice de la o varsta frageda. In anul 1999, artistul se muta la New York, unde studiaza la prestigioasa New School University si in scurt timp isi face debutul american cu albumul Somethin' Holy, in duet cu saxofonistul Alex Harding. Albumul e distins cu 4 stele de catre Allmusic, si este urmat de albumul Premonition (2003), foarte aclamat de critica de specialitate. Lucian Ban mai inregistreaza Tuba Project alaturi de Bob Stewart, in 2006 si Playground, cu Jorge Sylvester tot in 2006.

Biletele pentru acest eveniment costa incepand cu 80 lei in functie de pozitionarea in sala si pot fi cumparate din retelele Eventim.ro, Bilete.ro si IaBilet.ro.