O serie de proiectii speciale, micro-universuri fantastice create in jurul celor mai iubite feline, vor putea fi vizionate in cadrul Festivalului International de Film de Animatie Anim'est, care se va desfasura intre 7 si 16 octombrie in opt locuri din capitala. Pisicile vor fi ascunse in toate sectiunile editiei din acest an, de la animatiile pentru copii, pana la cele destinate exclusiv adultilor, anunta organizatorii. Scurtmetrajul "Testoasa rosie/ La Tortue Rouge", de Michael Dudok de Wit, premiat la Cannes 2016, va deschide cea de-a 11-a editie, iar tara invitata special la aceasta editie este Belgia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectiile vor avea loc la Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Deschis Gastrobar, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, cluburile Fabrica si Control.

De lungmetraje iconice precum Parisul Vesel regizat de Abe Levitow, in 1962 sau Pisicile aristocrate, in regia lui Wolfgang Reitherman, pana la productii mai recente, precum O pisica la Paris, lungmetrajul lui Jean-Loup Felicioli si Alain Gagnol nominalizat la Oscar in 2012, vor rula la Anim'est 2016.

Un highlight al programului este selectia speciala de scurtmetraje cu Motanul Felix, celebra pisica neagra antropomorfa desenata de Otto Messmer in epoca filmului mut, cunoscuta ca primul personaj de animatie suficient de popular pentru a atrage publicul de film.

Pisicile vor fi ascunse in toate sectiunile editiei din acest an, de la animatiile pentru copii, pana la cele destinate exclusiv adultilor - ca Fritz The Cat, in regia lui Ralph Bakshi, primul film animat ce a primit un rating XinS.U.A., avand la baza banda desenata creata de Robert Crumb.

  • La Tortue Rouge / Testoasa rosie deschide editia Anim'est 2016

Cel mai important lungmetraj de animatie al anului deschide editia festivalului din acest an: e vorba despre La Tortue Rouge / Testoasa rosie, o co-productieFranta-Belgia-Japonia in regia lui Michael Dudok de Wit, cel care detine in palmares premiile OscarsiBAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie (Father and Daughter, 2000).Testoasa rosie este lungmetrajul sau de debut si urmareste firul momentelor marcante din viata unui om, spusa din perspectiva unui barbat care naufragiaza pe o insula tropicala populata de testoase, crabi si pasari.

Animatia a avut premiera la Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, unde a fost recompensata cuPremiul Special al Juriului in cadrul sectiunii Un Certain Regard, si a inaugurat, de asemenea, Festivalul International de Film de Animatie de la Annecy.

  • Belgia este tara invitata la Anim'est 2016,cu sprijinul Delegatiei Valonia - Bruxelles

Publicul va avea ocazia sa vizioneze o retrospectiva fermecatoare a animatiei belgiene, cu sprijinul Festivalului International de Film de Animatie Anima Bruxelles,ce va curpinde cateva dintre cele mai relevante titluri de lungmetraj si scurtmetraj produse intr-o tara cu o traditie bogata in industrie.

Un abonament costa 150 de lei si asigura intrarea la toate evenimentele. Biletele pentru Festivalul Anim'est pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, precum şi de la intrarea in salile de cinema.

Festivalul Internaţional de Film de Animatie Anim'est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Est'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Administratiei Fondului Cultural National, Uniunii Cineaştilor din Romania și Institutului Cultural Roman. .