Vineri, 14 octombrie, incepe cea de-a saptea editie Les Films de Cannes a Bucarest, care se va desfasura pana pe 23 octombrie in mai multe spatii bucurestene. Evenimentul se deschide oficial vineri, de la 18.30, la CinemaPRO, cu pelicula Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade, care va sta de vorba cu publicul la finalul proiectiei. Peste 6000 de bilete s-au vandut deja in avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes, anunta organizatorii.

Toni ErdmannFoto: filmedefestival.ro

Comedia filmata aproape integral la Bucuresti a sedus presa internationala la Cannes, castigand Premiul criticii FIPRESCI, si va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea intalni si la Everyone Else/ Alle Anderen (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului si Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special in acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezenta la proiectiile filmelor lui Abbas Kiarostami. In sectiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate cateva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Gout de la cerise/ Taste of Cherry (Palme dțOr, Cannes 1997) si Ten (2002), cu Mania Akbari in rolul principal. Kiarostami s-a stins in iulie anul acesta la Paris, la varsta de 76 de ani.

Sambata, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, in marile festivaluri, vor rula in premiera, intr-o singura zi. Maratonul incepe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Venetia, si continua de la 18.00 cu Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d'Or, I Daniel Blake (r. Ken Loach).

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele castigator al sectiunii Un Certain Regard la Cannes cu The Happiest Day in the Life of Olli Maki, va fi prezent duminica, de la 18.30, la proiectia filmului sau de la Cinema Elvire Popesco. Debutul sau remarcabil, inspirat de o poveste reala, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

Tot in week-end, incep proiectiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al editiei din acest a Les Films de Cannes a Bucarest: Demonlover, L'Heure d'ete, L'Eau froide. Renumitul regizor francez va sustine un masterclass cu intrare libera la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de criticul de film Michaᅤ Oleszczyk (Rogerebert.com).

Programul poate fi gasit pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei.