Cea de-a saptea editie a Les Films de Cannes a Bucarest a avut un debut a avut un debut spectaculos in cele patru sali in care se desfasoara anul acesta, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei, cu peste 10.000 de bilete pe Eventbook.ro, proiectii sold out, sali arhipline si discutii prelungite cu invitatii speciali.

Deschidere Les Films de CannesFoto: filmedefestival.ro

In aplauzele publicului, regizoarea Maren Ade a urcat impreuna cu producatoarea Ada Solomon si membri ai echipei filmului Toni Erdmann pe scena CinemaPRO, la deschiderea festivalului, pe 14 octombrie, o seara cu covor rosu si peste 500 de invitati.

In week-end, artista Mania Akbari a avut discutii prelungite cu publicul despre opera regretatului regizor iranian Abbas Kiarostami, cu care a colaborat in anii 2000, salile de cinema fiind pline la Ten (2002) sau Le Gout de la cerise (1997) proiectate in sectiunea Tribut Abbas Kiarostami.

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen si-a prezentat duminica seara filmul care i-a adus Premiul sectiunii Un Certain Regard la Cannes, The Happiest Day in the Life of Olli Maki, propus de Finlanda la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, iar actorul Lucas Prisor a introdus filmul Elle. Salile de cinema au fost neincapatoare la filme ca Juste la fin du monde (r. Xavier Dolan) sau American Honey, proiectiile fiind sold out.

Alain Guiraudie a avut pentru o intalnire cu publicul la premiera controversatului Rester Vertical, luni, 17 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco.

O a doua discutie cu spectatorii va avea loc marti, dupa proiectia filmului L'Inconnu du lac, de la 18.30, la acelasi cinematograf. Provocatorul cineast francez va sustine si un masterclass cu intrare libera marti, 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC (str. Discutia va fi moderata de influentul critic de film si autor de carti de cinema Pascal Merigeau.

Miercuri, 19 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, unul dintre cei mai promitatori cineasti turci, Mehmet Can Mertoglu, isi va prezenta debutul Album - Premiul Revelation France 4 in Semaine de la Critique la Cannes. In realizarea lui au fost implicati cineasti romani - Calin Peter Netzer este unul dintre producatori, iar Marius Panduru este director de imagine.

Pana miercuri, la Cinema Muzeul Taranului urmeaza intalniri cu echipele filmelor romanesti Inimi cicatrizate (r. Radu Jude), Anisoara (r. Ana-Felicia Scutelnicu), Afacerea Est (r. Igor Cobileanski). In paralel, in celelalte sali, vor rula filme mult-asteptate precum La fille inconnue (r. Jean-Pierre si Luc Dardenne) The Handmaiden (r. Park Chan-wook), Aquarius (r. Kleber Mendonca Filho), Harmonium (r. Koji Fukada) sau Ma Loute (r. Bruno Dumont).