Renumitul regizor si scenarist francez Olivier Assayas se va intalni joi, 20 octombrie, pentru prima oara cu publicul din Romania, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei, de la ora 20.45, la premiera romaneasca a filmului Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes.

Olivier Assayas_credit foto Les Films du Losange Foto: filmedefestival.ro

Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente supranaturale, in care Kristen Stewart are rolul principal.

Cineastul, invitat special al celei de-a saptea editii a Les Films de Cannes a Bucarest, va sustine un masterclass cu intrare libera la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" vineri, 21 octombrie, de la ora 11.00. Discutia va fi moderata de cunoscutul critic de film polonez Michat Oleszczyk.

Regizorului ii este dedicata sectiunea Focus Olivier Assayas, care cuprinde patru dintre filmele sale: L'Eau froide (1994), Demonlover (2002), L'Heure d'ete (2008) si Personal Shopper (2016).

Joi, cinefilii il pot intalni si la Cinema Elvire Popesco, de la 18.30, la proiectia filmului L'Eau froide.

Olivier Assayas (61 de ani), cinefil pasionat, este autorul a peste 25 de filme, proiecte ambitioase si foarte diferite realizate in trei decenii. A fost premiat la Festivalul de la Venetia in 1986, pentru debutul Desordre, iar ulterior L'Eau froide (1994), Irma Vep (1996), Les Destinees sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004) sau Sils Maria (2014), toate prezentate la Cannes, il confirma drept una dintre cele mai importante voci din cinema-ul contemporan.

Numeroase premii internationale au obtinut si L'Heure d'ete (2008), Carlos (2010), Apres Mai (2012), Olivier Assayas devenind unul dintre cei mai celebrati regizori francezi.

Un alt invitat special se va afla zilele acestea in capitala, renumitul regizor israelian Eran Kolirin. Vineri, 21 octombrie, de la 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cineastul va povesti despre cum i-a schimbat viata debutul in forta cu The Band's Visit (2007), premiat la Cannes si proiectat in peste 50 de mari festivaluri.

Sambata, de la 20.30, la acelasi cinematograf, Eran Kolirin va vorbi despre contextual social si politic in care s-a nascut scenariul la Beyond the Mountains and Hills, selectat anul acesta in Un Certain Regard la Cannes.

Pana vineri, cinefilii se vor bucura de premierele filmelor Paterson, al lui Jim Jarmusch, cu Adam Driver in rolul principal, Mal de pierres (r. Nicole Garcia), cu Marion Cotillard, sau 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).

Festivalul are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele pot fi cumparate de pe eventbook.com.