Grupul civic Floreasca va organiza sambata, 22 octombrie, incepand cu ora 15.00, proiectii de film, concursuri de sah, lectii de urbanism participativ si activitati pentru copii, in Parcul Floreasca. Printre filmele care vor rula se numara: Traiasca Regina!, SPID, O noapte la Tokoriki, Rezolutii 2014, In numele primarului, Viata de caine, Vinerea neagra, Apocalipsa dupa soferi, Ras, tuns si frezat.

Proiectie Film Parcul FloreascaFoto: Hotnews

Ce se va intampla?

- Concureaza pentru titlul de "Cel mai maestru de sah al carterului" - Meciuri demonstrative siun mini concurs de sah, la mesele existente in parc (in colaborare cu Clubul de Sah Bucuresti) (orele 15.00 - 17.00)

- Urbanism participativ - afla ce s-ar putea intampla bun (sau rau) pe strada ta si cum te poti implica (orele 16.00 - 18.00)

- Jocuri si concursuri pentru cei mici, implicare si socializare pentru parinti si bunici (orele 15.00 - 17.00)

- A fost candva un cinematograf - primele filme rulate in cartier dupa inchiderea Cinemascopului Floreasca (orele 17.00 - 22.00)

"Filmele propuse provin dintr-o arie mai putin vizionata in cinematografe, si anume, cea a scurt si mediu-metrajelor, altfel extrem de apreciate in cadrul celor mai prestogioase festivaluri de gen din strainatate si din Romania. Ele au ca tema comuna "ORASUL", dintr-o multitudine de perspective artistice si civice", spun organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook.

Lumini si umbre, primul proiect cultural initiat si organizat de Grupul de Initiativa Civica Floreasca, este realizat in cadrul liniei Generator de proiecte comunitare finantat de ARCUB si Primaria Capitalei.

In caz de vreme nefavorabila, evenimentul se va derula in interoriul si pe terasa Memento Cafe, de pe strada Bach nr. 3.

Ce filme vor rula:

In deschidere : Traiasca Regina! (Lang lebe die Konigin!) Olanda 1995- Ep.1 Un film pentru copii in care o fetita se intersecteaza zilnic cu piesele de sah, piese ce prind viata. Filmul a fost in deschidere la Cinekidfestival 1995 si a castigat 1996 Gouden Kalf ca cel mai bun film de lung metraj

4:15 Sfarsitul lumii (regia: Gabi Virginia Sarga & Catalin Rotaru) - selectia oficiala a Festivalulului de Film de la Cannes, 2016, TIFF - 2016, Anonimul - 2016, Festivalul International de Film de la Sarajevo - 2016, Festivalul International de Film de la Namur - 2016

Filmul spune povestea unei intalniri tulburatoare dintre un curier si un autostopist. Cand acesta din urma il avertizeaza ca sfarsitul lumii este aproape, curierul il ia drept nebun, fara sa stie ca intalnirea cu el ii va schimba total viata. - 15 min.

SPID (regia: Bogdan Muresanu) - selectia oficiala a Festivalului de film independent Anonimul, 2016 - 18 min.

"Fara prima si ultima secventa, scenariul SPID ar fi putut deveni, linistit, o excelenta piesa de teatru intr-un act in care tonul e dat de prezentarea in oglinda a doua dramolete amoroase. Ceea ce nu vrea sa insemne, totusi, ca respectivele coperti ar fi, cumva, in plus. Din contra. (-) In fine... SPID este cel de-al cincilea castigator de concurs HBO" - Codruta Cretulescu - critic de film - 18 min.

O noapte la Tokoriki (regia: Roxana Stroe) - premiul publicului la Festivalul de Film Independent Anonimul, 2016, 66-a editia a Berlinale Film Festival, Berlin, Germania, ctstigator al Premiului Special al generatiei 14+ Festivalul de Film International de la Edinburgh, Marea Britanie, Cel mai bun scurt-meraj la a 15-a editie a Transilvania International Film Festival (TIFF) 2016, Cluj Napoca, Romania, Cel mai bun scurt metraj in cadrul "Zilele Filmului Romanesc", 51st Karlovy Vary International Film Festival, 2016, Karolvy Vary, Cehia, Selected in the Future Frames Section.

O noapte in Tokoriki e construit in jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasa seara si e agitatie mare in Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorata cu baloane, parintii Geaninei isi ocupa regulamentar locurile la masa, DJ-ul comunei isi pregateste playlist-ul cu hit-uri, iar Geanina isi asteapta invitatii. Curand, discoteca se anima, iar tinerii se dezlantuie pe ringul de dans. Insa Alin pare preocupat de ceva... ochii ii sclipesc de fiecare data cand intalneste privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. In final Geanina va avea parte de o mare surpriza, pe care nimeni nu o va uita prea curand. 18 min.

Rezolutii 2014 (regia: Mihai Tranca) - Premiu al Festivalului de film documentar ASTRA

Alex este managerul unei companii multinationale de marketing sitraieste in Bucuresti alaturi de iubita sa, Ingrid, pe care a cunoscut-o in urma cu doua luni. El isi petree ultimele zile din anul 2013 invatand-o pe Ingrid sa conduca si gandindu-se cum sa concedieze in jur de 30 de angajati ai companiei pentru care lucreaza, preocupandu-se in principal de aspectele vietii sale profesionale, dar side alte lucruri mai generale - 56 min.

Tramvaiul Andreei (regia: Alexandru Iordachescu) - selectia oficiala a Festivalului de Film de la Locarno - 2005.

Andreea, o tanara care lucreaza ca vatman, are o relatie speciala cu tramvaiul pe care il conduce in fiecare zi. Odata urcata in cabina, Andreea incepe sa se simta mai puternica, convinsa fiind ca tramvaiul are puterea de a o proteja. Iubitul ei, Marcel, incepe sa aiba dubii in privinta a ceea ce el percepe a fi o conexiune din ce in ce mai afectuoasa intre iubita sa si o masinarie - 17 min.

Vinerea neagra (regizor: Roxana Stroe) - selectia oficiala TIFF 2015, Festivalul International de Film de la Vilnius 2015

In perioada comunista, statul la coada e o norma. Dupa o asteptare indelungata pe stomacul gol, Mihail nu isi primeste ratia de alimente. A doua zi incearca sa fie primul la coada. - 21 min.

Ras, tuns si frezat (regizor: Bogdan Muresanu) - Premiul Publicului la Festivalul de Film Independent Anonimul, 2013 , Cel Mai Bun Scenariu de Scurtmetraj in cadrul Festivalului American de Film - SUA, 2012, Festivalul Mondial de Film de la Montreal - Canada, 2013, Festivalul de Film Oaxaca - Mexic, 2013, Festival Northern Wave - Islanda, 2013, Festivalul de Film Aesthetica - Marea Britanie, 2013, Festivalul de Film Cinequest - SUA, 2013, Festivalul de film Cleveland - SUA, 2013, Festivalul Reggio Film - Italia, 2013, Festival Maremetraggio de la Trieste - Italia, 2014, Festivalul Filmului European de la Lille - Franta, 2014.

O drama despre dreptate. La inceputul anului 1991, dupa Revolutie, un barbier batran (intrepretat de Victor Rebengiuc) este pus fata in fata cu barbatul care l-a torturat, si care venise din intamplare la frizeria lui pentru un barbierit - 12 min.

In numele primarului (regia: Anca Hirte) -2013

Bine ati venit in Piatra Neamt, Romania! Intr-un mic birou al primariei si in absenta primarului, cetatenii orasului formeaza o coada pentru a fi primiti in audiente sia-si spune nemultumirile. Totul pare un joc, urmarit indeaproape de camera de filmat, in care fiecare privire siexpresie creaza o alegorie a puterii - 52 min

Viata de caine (regia: Alexandru Solomon, 1998)

Desi Romania pare sa fie astazi un sat fara caini, Bucurestiul este, fara indoiala, un oras plin de caini. Aici, omul si cainele sunt doua specii innodate intim, contopite una-ntr-alta asemenea osanditilor din infernul dantesc. Aici, cainele cu ochi de om trebuie sa infrunte zilnic omul cu ochi de caine. Orasul nostru are o populatie de peste 200.000 de caini. Sunt caini saraci sau bogati, caini vagabonzi sau caini care se duc la coafor. Filmul arata viata acestei societati paralele, care este o oglinda a societatii "umane" a Bucurestiului, pornind de la eseul cu acelasi nume al scriitorului Mircea Cartarescu.

Apocalipsa dupa soferi (regia: Alexandru Solomon, 2008) - sa-i surprinda pe cativa dintre participantii la traficul "apocaliptic" din Bucuresti in cea mai neagra activitate de peste zi, sofatul. Apocalipsa dupa soferi ofera o incursiune de 52 de minute in culisele traficului din Bucuresti, privit din perspectiva a cinci soferi, pe care Alexandru Solomon i-a insotit prin oras, pe drumurile lor zilnice. - 52 min.

Negruzzi 14 (Bogdan Muresanu, 2016) - Un scurt documentar de arta a carui premiera a avut loc in octombrie 2016 in cadrul unei expozitii de la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti - 21 min.