Cum poate arta sa inoveze stiinta medicala sau tehnica chirurgicala? Privirea antrenata cu studiul aprofundat al imaginii, interiorizata si trecuta prin filtrul cunostintelor medicale ale profesorului dr. Ion Chiricuta, renumit medic oncolog si colectionar de arta, a avut un impact major asupra medicinei din Romania. Lucrarile colectionate cu pasiune si analizate indelung de profesor, dar si metoda sa creativa de integrare a artei in activitatea medicala sunt subiectul filmului Arta Chirurgului, realizat de Adrian Buga, critic de arta si consilier al Casei Regale.

Arta ChirurguluiFoto: haart studio
  • Filmul va fi proiectat miercuri, 26 octombrie, ora 19:00, la Haart Studio (Str. Vasile Lascar, nr.63), in cadrul celei de-a doua editii smART Talks, un eveniment initiat de Asociatia SMART MED.

Proiectia va avea loc in prezenta prof. dr. Ion Christian Chiricuta (fiul medicului-colectionar) si a istoricului de arta Adrian Buga, fiind urmata de o dezbatere. De asemenea, publicul prezent la proiectie va avea ocazia sa viziteze si expozitia Medicina in fotografia de secol XIX, pe simezele Haart Studio pana pe 27 octombrie. Expozitia cuprinde o serie de imagini de la prima auto-operatie de hernie din lume (chirurg dr. Alexandru Tzaicu), precum si fotografii medicale vechi (1890 - 1910) realizate de Nestor Heck, "fotograful lui Mihai Eminescu". Participarea la eveniment este posibila in baza unei confirmari trimise pe adresa office@smart-med.ro, pana marti, 25 octombrie. Intrarea este libera.

Cele doua discuri Blu-ray, Arta Chirurgului si Pictura prin sunet, nu contin un film in sensul clasic al cuvantului. "Sunt imagini <> din spatele fruntii chirurgului/colectionar, in care ochiul nostru isi atribuie detaliile de tusa din pictura, cadre animate - dublate cu sunet si cuvinte - si imagini din timpul interventiilor chirurgicale. Toate cuprind o vointa de arta, un caleidoscop de imagini din viata artistului, din viata chirurgului si, de ce nu, din viata noastra", spune Adrian Buga (Argo Art Consulting).

Colectia Ion Chiricuta contine lucrari semnate de celebri pictori romani (printre care Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiata, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Tuculescu, Marcel Chirnoaga, Vasile Grigore s.a.), dar si lucrari dupa cunoscuti pictori europeni, ale caror originale pot fi admirate in marile muzee ale lumii.

"Omul secolului nostru, hotarat ca prin munca incordata sa smulga naturii cat mai multe bunuri pentru a-si crea o viata mai buna, mai usoara si mai dreapta, are nevoie ca in momentele de odihna sa-si innobileze sufletul cu tot ce a produs spiritul uman mai frumos si mai sublim, adica arta. Colectia de arta pe care o prezentam, stransa de-a lungul unei vieti de munca incordata, a reprezentat refugiul spiritual, templul in care am trait intotdeauna marile clipe de seninatate olimpica si extaz. In acest templu nu m-a putut lovi nici o rautate omeneasca. Colectia nu este rodul unor simple capricii, ci rezultatul unei profunde infometari sufletesti" (Prof. Ion Chiricuta, 1982)

"Prin conceptul si munca celor implicati in realizarea acestui proiect multimedia se transmite <>, iar fiecare privitor este insotit de tatal meu, Ion Chiricuta, pe intreg parcursul <> in universul artistic al colectiei sale. Apropierea de pensulatie ne sta la indemana, iar amanuntul, detaliul de asternere a culorii, este prezentat intr-un efect macro", completeaza dr. Ion Christian Chiricuta.

smART Talks este un proiect organizat de Asociatia SMART MED, in cadrul carora pasionatii de arta si de medicina se intalnesc pentru a descoperi puncte comune si pentru a initia colaborari pe termen lung intre medici, artisti si pacienti. Asociatia SMART MED incurajeaza organizarea de expozitii de arta in spitale, dezbateri si intalniri periodice, cluburi de lectura si de film, proiecte de arta participativa si promoveaza fotografia medicala in Romania prin proiectul Gentle Violence si platfoma online Fotografiemedicala.ro.