Cea de-a doua editie Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), singurul festival dedicat filmului de dans din Romania, se desfasoara intre 9 si 13 noiembrie in mai multe locuri bucurestene, unde vor rula filme si documentare despre dans din ultimii ani, vor avea loc intalniri cu regizori si coregrafi staini si conferinte.

HotNews.roFoto: Hotnews

Editia a doua a festivalului va aduce la Bucuresti cele mai premiate doua filme documentare despre dans din ultimii ani, printre care se numara Mr. Gaga, in regia lui Tomer Heymann si Rare Birds, regizat de T.M. Rives, care suprinde culisele uneia dintre cele mai indraznete montari ale Lacului Lebedelor, sub directia lui Alexander Ekman, la Opera Nationala Norvegiana din Oslo.

Regizorul Tomer Heymann suprinde cu multa tenacitate portretul lui Ohad Naharin, cel mai cunoscut coregraf insraelian, considerat reinventatorul dansului modern. Ca director al companiei Batsheva, Ohad Naharin a dezvoltat tehnica Gaga, devenita un fenomen in lumea dansului contemporan. Documentarul prezinta artistul la 60 de ani, aflat intr-un punct critic al vietii sale, deschizandu-si pentru prima oara laboratorul catre publicul larg, intr-un film care a durat 8 ani ca sa ajunga pe marile ecrane.

Printre invitatii internationali ai festivalului se numara renumitul coregraf austriac Chris Haring, laureat cu premiul Leul de Aur in cadrul Bienalei de la Venetia, artistul multimedia Claudia Hart (SUA), regizorii Samuel Retortillo, Alex Pachon (Spania) si T.M. Rives (SUA).

Showcase-ul festivalului se deschide pe 9 noiembrie cu o conferinta internationala - Intermedia Body - dupa un concept dezvoltat de Mihaela Kavdanska, un eveniment co-organizat de Platforma Avmotional si cu participarea speciala a artistilor multimedia Antoni Rayzhekov si Gerhard Funk din Austria, alaturi de artisti din Romania precum Catalin Cretu, Cinty Ionescu, Raluca Nestor Oancea, Cristian Iordache si Simona Deaconescu.

Pe langa proiectii de filme in competitie si in afara competitiei, anul acesta BIDFF organizeaza la Galeria Galateca o expozitie internationala cu tema corpul digital.

Principalele evenimente din cadrul festivalului vor avea loc la Centrul Naţional al Dansului, Universitatea Naţională de Muzică, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Galeria Galateca şi clubul Control.

Puteti consulta programul complet al festivalului aici.