Regizorul Fritz Lang va fi celebrat luni, 7 noiembrie, in cadrul celei de-a unsprezecea editii a festivalului Zilele Filmului German, care se desfasoara la Cinemateca Eforie din Bucuresti, unde vor fi proiectate filmele "Fritz Lang", in regia lui Gordian Maugg si "M: un oras isi cauta ucigasul", regizat de Fritz Lang.

Fritz LangFoto: Zilele Filmului German

Luni, de la ora 18.00, organizatorii au programat proiectia lungmetrajului "Fritz Lang", in regia lui Gordian Maugg, pelicula care trateaza geneza primei productii sonore a regizorului, "M: Un oras isi cauta ucigasul". Filmul regizorului Gordian Maugg nu are elementele specifice filmului documentar, ci, dimpotriva, este un lungmetraj care incearca sa gaseasca propriile explicatii pentru un eveniment istoric. Pelicula este alb-negru, iar la realizarea sa au fost folosite stiri si comentarii originale.

Un film care a fost subtitrat in limba romana pentru proiectia de la Cinemateca Eforie, nerecomandat minorilor sub 15 ani.

Dupa "Fritz Lang", de la ora 20.00, iubitorii de film din capitala sunt invitati sa redescopere capodopera "M: Un oras isi cauta ucigasul", unul dintre cele mai cunoscute filme regizate de Fritz Lang, inclus de pretigoasa revista franceza "Cahiers du cinema" pe locul al saselea in topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile. Fritz Lang, in colaborare cu sotia sa, Thea von Harbou, a creat nu doar un film sonor, folosindu-se de toate posibilitatile tehnice ale vremii si jongland la perfectiune cu mai multe genuri artistice, dar si o piatra de temelie in istoria filmului german, care continua sa fascineze spectatorul si in zilele noastre.

Proiectia din aceasta seara a filmului este, de asemenea, subtitrata in limba romana, filmul nefiind recomandat minorilor sub 15 ani.

Extrem de influent in arta in perioada cunoscuta drept expresionismul german si proclamat de catre British Film Institute drept "Maestru al Intunericului" ("Master of Darkness"), Fritz Lang este unul dintre cei mai importanti inovatori din istoria cinematografului.

Nascut in 1890 la Viena si decedat in 1976 la Berverly Hills, regizorul, scenaristul si actorul Fritz Lang a produs filme in Germania, America si Franta, fiind considerat, datorita personajului sau din "Dr. Mabuse", inventator al stereotipului "geniu criminal".

Anul acesta, pe 2 august, s-au implinit patru decenii de la disparitia lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanti inovatori ai limbajului cinematografic, proclamat de catre British Film Institute drept "Maestru al Intunericului" ("Master of Darkness").

Cea de a XI-a editie a Zilelor Filmului German la Bucuresti are loc in perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate in parteneriat cu KINOdiseea). Pretul biletelor este de 10 lei, insa exista si posibilitatea abonamentelor: 4 intrari a 8 lei, total 32 lei.

Ultima proiectie are loc in Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuita. In Club Control va avea loc proiectia filmului "Moarte hipiotilor!! Traiasca punk-ul!", scris si regizat de Oskar Roehleravand, urmata de concertul trupei germane Jolly Goods.