Drapelul Romaniei a fost arborat de jandarmii montani din cadrul Postului Parang pe Varful Parangu Mare (2.519 m), unul dintre cele mai inalte din tara, momentul fiind dedicat Zilei Nationale de 1 Decembrie, a informat miercuri seara Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) Hunedoara, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

In demersul lor, jandarmii au fost insotiti de un voluntar din Valea Jiului, impatimit al muntelui.

Cei patru romani au pornit din statiunea Parang catre varful Parangul Mare in zorii zilei de miercuri, purtand cu ei drapelul national. Dupa patru ore, au atins cota 2.519 m si au fixat hampa drapelului de borna care marcheaza varful montan. Traseul de intoarcere, desi a durat mai putin, a fost la fel de dificil.

"Traseul a fost extrem de dificil, dar efortul a meritat. Sunt mandru ca sunt roman si ca am putut arbora drapelul national deasupra norilor", a declarat plutonierul major Valentin Szabo, seful Postului Parang, participant la aceasta actiune.

Cei trei jandarmi montani si tanarul voluntar au urcat pe munte pe o vreme deloc prietenoasa, cu vant puternic, zapada viscolita si temperatura cu mult sub 0 grade Celsius. Efectul de frig a fost amplificat de vantul care sufla cu putere.

"Desi, in mod obisnuit, jandarmii montani infrunta muntele si vremea rea pentru a salva vietile celor aflati in dificultate, de aceasta data misiunea lor a avut un scop nobil: au urcat pe varful Parangul Mare pentru ca, de Ziua Nationala, drapelul tricolor sa fluture la inaltime. Totodata, inspirati de mesajul colegului nostru, colonelul Mihai Iosif, aflat in misiune internationala in Afganistan, (...) jandarmii montani au dorit ca prin aceasta actiune sa transmita de deasupra norilor un mesaj de suflet militarilor romani 'care tin steagul sus' in misiunile internationale, precum si tuturor romanilor", se arata intr-un comunicat al IJJ Hunedoara.

Este pentru a patra oara cand jandarmii montani reusesc sa duca drapelul national pe varful Parangul Mare. Este o traditie inceputa in anul 2012, care s-a bucurat de succes, cu exceptia anului trecut, cand, din cauza conditiilor meteorologice, jandarmii montani au fost opriti din demersul lor.

Parangul Mare este cel mai inalt varf din Romania dupa varfurile montane din muntii Fagaras.