Peste 25.000 de persoane, potrivit forţelor de ordine, braşoveni şi turişti români şi străini, au asistat duminică, la parada călare a Junilor Braşovului, obicei tradiţional unic în România, care are loc în fiecare an, în Duminica Tomii, scrie Agerpres.

Junii BrasovuluiFoto: USER UPLOADED

Manifestarea celor şapte grupuri de juni -Tineri, Bătrâni, Roşiori, Albiori, Curcani, Dorobanţi şi Braşovecheni - îmbrăcaţi în costume specifice fiecărui grup, a început în Piaţa Unirii din cartierul Şchei, cel mai vechi cartier al Braşovului şi a coborât spre centrul oraşului, străbătând mai multe străzi. Călare pe cai împodobiţi cu harnaşamente din piele împodobite cu panglici tricolore, parada a fost însoţită pe tot traseul de fanfara Academiei de Aviaţie ''Henri Coandă'' din Braşov, care a cântat diverse marşuri. Cei 200 de cai de la paradă fie aparţin junilor, fie au fost închiriaţi de la crescătorii de animale din Ţara Bârsei.

Fiecare grup de juni a purtat steagul propriu la paradă, dar şi buzduganul, simbol al vitejiei şi demnităţii.

După ce au ajuns în centrul oraşului, grupurile de juni s-au îndreaptă pe strada Republicii-Piaţa Sfatului-Poarta Schei-Piaţa Unirii-Podul Creţului spre Pietrele lui Solomon, o zonă turistică deosebit de pitorească aflată la marginea oraşului. Aici, junii s-au prins în horă. Petrecerea continuă până seara cu o serbare câmpenească la care iau parte localnicii şi turiştii.Pe tot traseul parcurs prin oraş junii au salutat mulţimea cu ''Hristos a Înviat''.

Prima menţiune documentară a Junilor Braşovului datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva primei şcoli româneşti din Şchei, unde junii sunt amintiţi ca ''o rânduială din bătrâni''.

Cu parada călare Junii Braşovului se încheie seria de manifestări începute de Buna Vestire şi continuate în Săptămâna Luminată.