Ecranele, programele supraîncărcate, frica de insecuritate- toate acestea țin noua generație în casă. O constatare deranjantă pentru că jocul în natură este considerat esențial pentru dezvoltarea umană, relateazăLe Monde.

copii in naturaFoto: YouTube

Într-o dimineață de vară nu departe de Grenoble, într-un centru de vacanță care aparține orașului Montreuil, Caroline Guy începe un atelier de relaxare în natură cu un grup mic de fetițe de 11 ani. Pentru început, le cere să se descalțe și să meargă prin iarbă. Reacția este unanimă: "Ce? Desculțe în iarbă? Nu e bine! E dezgustător. Sunt insecte" Imposibil. Inimaginabil.

Doar una îndrăznește să încerce în cele din urmă experimentul. "Nu a mers niciodata desculță prin iarbă și i s-a părut minunat", spune Caroline Guy trei ani mai tarziu. Într-o lume normală, descoperim asta odată ce începem să mergem, în jur de 1 an.

Experiența a marcat-o atât de mult pe această educatoare încât, după o vizită la școlile clasice, ea a decis să deschidă o școală în pădurea din sudul Franței la începutul anului școlar următor, după modelul danez de grădinițe unde copiii petrec cea mai mare parte a zilei, afară.

Există mulți copii care nu au atins niciodată iarba. Aceasta pare să devină ceva normal . Astazi, patru din zece copii, cu vârste cuprinse intre 3 si 10 ani, nu se joacă niciodata afară în timpul săptămânii, potrivit unui raport al Institutului Francez de Supraveghere a Sanatatii Publice (INVS) din 2015.

Micii parizieni ies afară chiar mai puțin. "Jocul în aer liber a fost eliminat din programele copiilor", spune Julie Delalande, antropolog .