Tabăra Girl Up! abordează problemele femeilor care se pot confrunta cu multe obstacole și greutăți, iar acestea pot fi mici și cotidiene, precum percepția că femeia este prea sensibilă pentru a fi într-o funcție de conducere sau pot fi adevărate traume, precum violența și hărțuirea, este replica FLEX Alumni, după ce mai multe ONG-uri și ziare au acuzat asociația ca face propagandă LGTB.

Răspândită în toate aspectele vieții, discriminarea femeilor nu poate fi rezolvată printr-un proiect singular, iar soluționarea ei necesită o schimbare de perspectivă a ambelor sexe. Pentru primul proiect, Tabăra Girl Up! se axeaza pe tinere, cauta sa identifice care sunt grijile lor, care sunt nevoile lor și să investeasca in resursele în a le ajuta să-și înțeleagă valoarea, să fie încrezătoare în propriile forțe și, mai ales, să primească o perspectivă nouă asupra rolului lor în societate.

Astfel, în această ediție tabara s-a axat pe zona de NE a României, aceasta fiind în topul cazurilor de violență asupra femeii, cu un grad mai ridicat de risc decât alte zone.

"Tabăra noastră de trei zile, plănuită a avea loc în Covasna nu este destinată să reeduce său să "spele pe creier" după cum s-a afirmat. Ea a fost concepută pentru a prezenta și discuta niște realități din societatea românească ce sunt doar rareori abordate în școală sau în familie. Faptul că această tabăra este destinată fetelor nu este gândit ca un criteriu de excludere, ci a fost stabilit de comun acord de membrii echipei de organizare, deoarece astfel putem crea un spațiu confortabil pentru participante, în care nu se vor simți judecate sau neînțelese și s-ar simți mai în siguranță să își împartă experiențele personale. De asemenea, fetele vor participa la tabăra numai după ce prezintă acordul scris, semnat olograf și în original, al părințiilor lor. Părinții vor fi sunați de către organizatori, pentru a ne asigura că aceștia știu ce presupune tabăra și că le permit copilului lor să participe. Nu ne-am așteptat niciodată că toată lumea să fie de acord cu ce facem sau să vadă rostul acțiunilor noastre, dar înscrierile pentru tabăra ne-au demonstrat că acesta este un subiect de care tinerele sunt interesate și despre care ele vor să afle mai multe", declara echipa organizatorii.

Controversele legate de tabără au fost stârnite fie de idee, fie de alte proiecte FLEX Alumni ce au nemulțumit anumite grupuri, fie de faptul că e foarte ușor să îți imaginezi că o persoană care vede diferit societatea față de tine este un inamic. Noi nu gândim astfel, iar în tabără vom încuraja dezbaterea mai multor puncte de vedere, nu doar a propriilor noastre opinii și convingeri. Sperăm ca acești oameni care ne critică să reușească în final să ne vadă fix ca ceea ce suntem: niște tineri ce caută să fie activi in societate. De asemenea, îndemnăm la respect și toleranță, nu la amenințări și jigniri, în orice mediu de comunicare aleg să se exprime., mai deckara acestia.

Agenda integrală a evenimentului este disponibiliă și online: http://americancouncils.ro/girl-up- camp/despre/

Evenimentul este organizat cu sprijinul DJST Covasna, în virtutea unui parteneriat de tradiție. DJST Covasna, prin compartimentul Tineret Tabere a susținut și facilitat promovarea și implementarea programului FLEX în România, Sfântul Gheorghe fiind primul oraș în care programul FLEX a fost prezentat, în primul an de implementare.

Sprijinul pentru acest proiect a fost oferit parțial de către Programul de Granturi al FLEX Alumni, care este finanțat de către Biroul Educațional și Cultural (ECA) al Departamentului de Stat și administrat de Consiliile Americane Pentru Educație Internațională.