Joi, 31 ianuarie, la Clubul Taranului (Muzeul Taranului Roman) a avut loc lansarea albumului "Hateg. Tara bisericilor de piatra" si vernisajul expozitiei de fotografie, cu imagini ale monumentelor din album.

La conferinta au participat: Bruno Andresoiu, coordonatorul proiectului, Serban Bonciocat, realizatorul fotografiilor, Madalina Mirea, redactorul textelor si Costion Nicolescu, etnolog al Muzeului Taranului Roman.

Acest album este o monografie in imagini a unora dintre cele mai vechi biserici de piatra situate intr-o zona plina de istorie, saisprezece edificii de cult ridicate intre secolele XIII-XVI, care acum se afla intr-o stare avansata de degradare. Aceste biserici sunt prezentate in album prin prisma fotografiilor, din interior cat si din afara, care sa sugereze stadiul actual de conservare a decorului parietal.

In ceea ce priveste textele din album, acestea mizeaza pe expresivitatea narativa a unui limbaj voit arhaic. Asa cum spune autoarea acestora, la fiecare biserica s-a incercat sa se dea cateva repere, legate fie de locatie, fie o povestioara speficica fiecarei biserici.

"Documentarea a durat cateva luni. Cel putin la fotografii, baietii au fost plecati in doua randuri, a cate doua luni si patru luni. Redactarea a durat mult mai putin, documentarea foartea mult." a declarat pentru hotnews.ro autoarea textelor.

Bisericile aparute in album sunt cele de la: Criscior, Densus, Gurasada, Halmagiu, Lesnic, Nucsoara, Ostrovul Mare, Pesteana, Prislop, Ribita, Roscani, Sanpetru, Santamarie Orlea, Sf. Nicolae Hunedoara, Strei, Strei-Sangeorgiu.