Violonistul Valentin Șerban, spațiul Artera | art + medicine şi ImaginiTactile.ro te provoacă la o experiență care îmbină muzica clasică cu un tip de artă vizuală percepută și de nevăzători. Pe 16 decembrie 2018, de la ora 19:00, stingem ecranele telefoanelor mobile și toate celelalte lumini pentru un exercițiu de ascultare activă care poate schimba modul în care publicul apreciază muzica și învață empatia.

Concert cu ochii larg inchisiFoto: Hotnews

„Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” spune Valentin Șerban, unul dintre cei mai valoroşi violonişti români ai generaţiei sale.

Din 2012 este membru al Orchestrei Române de Tineret și concertmaestru, iar în prezent cântă alături de orchestra Les Dissonances din Paris, Franţa. „Concertul cu ochii larg închiși” este un experiment care propune ascultarea activă ca mijloc pentru dezvoltarea empatiei.

„Stingem luminile și suntem atenţi doar la muzică. Nu navigăm pe Internet, nu purtăm conversaţii, nu citim sau conducem. Doar ascultăm, fără presiunea etichetelor sociale și fără vreo condiţionare impusă de ceea ce vedem în jur.

Reînvăţăm să ascultăm și să înţelegem mai bine muzica, oamenii, poate și pe noi înșine. Ascultarea activă e o formă de empatie” spune Cristina Bobe, artist vizual și iniţiator al spaţiului independent Artera | art + medicine, în care empatia este adesea pusă în discuţie într-un mod creativ, prin proiecte care conectează artele cu medicina, știinta și sănătatea fizică sau psihică.

„Cu ochii larg închiși” ai ocazia să atingi și o serie de imagini în relief care pot fi citite de persoanele cu deficienţe de vedere. Printre ele se numără portretele tactile ale câtorva compozitori și chiar cel al violonistului Valentin Şerban.

Expoziţia vine în completarea concertului cu posibilitatea unor asocieri mentale între sunetul viorii şi reprezentarea ei pentru nevăzători, care poate că nu au avut vreodată ocazia să atingă o vioară încât să-i desluşească forma.