Strănepotul lui Bram Stoker a organizat, duminică, o expediție în Munții Călimani, unde autorul romanului Dracula și-a imaginat că s-ar afla castelul temutului vampir, potrivit celor mai recente notițe descoperite. Organizatorii au montat o plachetă pe Vârful Izvorul, relatează Mediafax.

Pe urmele lui DraculaFoto: Facebook/ Radu Oprea

O expediție condusă de strănepotul lui Bram Stoker, Dacre Stoker, a avut loc, duminică, în comuna Panaci, din județul Suceava, de unde se face accesul în zona Vârful Izvorul, situat la o altitudine de 2.033 de metri în Munții Călimani. Expediția a avut drept scop identificarea, după coordonatele din notițele autorului, a zonei în care Bram Stoker a amplasat castelul temutului vampir și montarea unei plachete comemorative în zonă respectivă.

„Echipa a montat o plachetă comemorativă pe Vârful Izvorul, ca o recunoaștere a acestui loc important atât pentru romanul Dracula (1897), cât și pentru toți cei pasionati de tematica Dracula. Bram Stoker și-a notat coordonatele Castelului Dracula după latitudine și longitudine, împreună cu nume de sate și râuri care duc spre Vârful Izvorul din Munții Călimani. Deși Bram nu a vizitat niciodată România, cercetările sale pentru scrierea romanului Dracula au fost complete și detaliate, studiind cu mare atenție hărți și cărți la Biblioteca din Londra”, spune unul dintre organizatorii expediției, Liviu Bazalcă.

Organizatorii au pregătit, pe lângă expediție și montarea plachetei, și un meniu special, cu rețete care se regăsesc în romanul Dracula.

Dacre Stoker este unul dintre promotorii „Turismului Dracula Responsabil”, proiect care și-a propus să facă o diferență clară între natura fictivă a informațiilor apărute în roman și povestirile istorice inspirate din viața și faptele lui Vlad Tepeș, astfel încât turiștii care vor să vină în România să știe clar care este realitatea.

„Bram a fost un om foarte precis, a fost un om cu foarte multă imaginație, dar a făcut multă cercetare, a citit foarte mult și a văzut că aici (în Munții Călimani, n.r.) trebuie să fie (castelul lui Dracula, n.r.). Cred că principala atracție a fost localizarea zonei vulcanice și superstițiile pe care le avea”, a declarat Dacre Stoker, într-o conferință de presă susținută duminică după-amiază.

Reprezentanții Parcului Național Călimani spun că vizita lui Dacre Stoker este extrem de importantă pentru dezvoltarea turismului în zonă.

„Ne dorim amenajarea unui traseu tematic cu tema Dracula, un traseu tematic care să ajungă în zona în care am montat placheta, un traseu tematic cum este cel al celor 12 apostoli. Ne dorim un turism responsabil în zona ariei portejate”, a spus directorul Parcului Național Călimani, Basarab Bîrlădeanu, în cadrul conferinței de presă.