Societatea de Cultură Macedo-Română se află la un moment aniversar istoric, împlinirea a 140 de ani de la inființare. Constituită pe 23 septembrie 1879 la iniţiativa unor remarcabile personalităţi politice şi culturale ale vremii precum Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, V.A. Urechia, Dimitrie Brătianu, mitropolitul primat Calinic Miclescu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Societatea de Cultură Macedo-Română a fost oficializată prin Decretul domnesc nr. 1289 semnat de Carol I la 15 aprilie 1880 şi avea să joace un rol important în dobândirea drepturilor populaţiei româneşti din sudul Dunării.

HotNews.roFoto: Hotnews

Societatea a avut o contribuţie semnificativă în recunoaşterea oficială a naţionalităţii române din Imperiul Otoman, la data de 9/22 mai 1905, când sultanul Abdul Hamid emitea Iradeaua (decretul) prin care populaţia românească din Macedonia era recunoscută în mod oficial şi legal ca naţionalitate românească cu drepturi civile, comunale, şcolare şi bisericeşti.

De-a lungul timpului, Societatea de Cultură Macedo-Română a avut un rol deosebit în crearea şi funcţionarea a circa 120 de şcoli de nivel primar sau liceal, răspândite în ţările balcanice, precum şi a bisericilor româneşti din această zonă. Pentru aceste instituţii, Societatea a tipărit şi răspândit în mod gratuit manuale, cărţi de cult, atât în dialectul aromân, cât şi în limba literară.

Societatea de Cultură Macedo-Română îşi propune să contribuie la conservarea şi cultivarea dialectului aromân, a tradiţiilor specifice, a culturii aromânilor şi la păstrarea unităţii lor spirituale. Societatea sprijină contactele şi legăturile culturale cu aromânii de pretutindeni şi cu popoarele în mijlocul cărora trăiesc şi doreşte în mod deosebit păstrarea identităţii româneşti prin cunoaşterea de către tânăra generaţie a dialectului, a culturii şi tradiţiilor aromâneşti prin şcoală.

Cu acest prilej, Societatea condusă de Ion Caramitru organizează în ziua de luni, 23 septembrie 2019, urmatoarele activități:

1. Te Deum - cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, la care va participa episcopul vicar PS. Varlaam Ploieșteanu - adunarea se va face începând cu ora 13 la Biserica Izvorul Tămăduirii Mavrogheni, str. Monetăriei nr. 4 (lângă Muzeul Țăranului Român). Slujba de Te Deum va incepe la ora 13.30 - va dura aproximativ 1 h.

2. În continuare se va desfășura Slujba de sfințire a steagurilor Societății (reconstituire dupa modelul de la 1894) - ora 14,30-14,50.

3. Masa Rotundă cu tema: Societatea de Cultură Macedo-Română la 140 de ani (1879-2019) - Istorie și actualitate - se va desfășura la Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti, sala MEDIA, ora 16 - va dura 1,30 h.

Seara se va incheia cu un recital vocal sustinut de cunoscutul solist Marius Bațu.

Tot cu această ocazie, Banca Națională a României a emis o monedă jubiliară pentru aniversarea celor 140 de ani de existență a Societății de Cultură Macedo-Română.