FOTOGALERIE Ceaușescu, propaganda, foamea, frigul, bișnițarii și nebunia din primul an de după Revoluție

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 20 decembrie 2019, 10:29 Life | Prin oraş


Tablouri cu sotii Ceausescu, intr-o expozitie deschisa la Muzeul National de Istorie
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro
1989 a fost pentru multe milioane de români un an al disperării, an în care cultul personalității „tovarășului și tovarășei” a ajuns la paroxism, în care lipsa apei, curentului, gazului, căldurii, alimentelor, bunurilor de larg consum era parte a unei vieți de zi cu zi umilitoare. Mulți dintre cei care azi sunt tineri, nici nu-și pot închipui cât de greu era atunci, în timp ce o parte dintre cei care erau atunci tineri tânjesc după acele vremuri. La Muzeul Național de Istorie, o expoziție prezintă atât grotescul cult al personalității soților Ceaușescu, cât și viața cotidiană din 1989 și cât de mult s-a schimbat societatea în 1990. O parte dintre exponate au legătură directă cu Revoluția.

Când este vorba de comunism, cei mai mulți istorici spun că a fost un dezastru, dar există și gânditori care cred că a fost o idee bună, dar aplicată extrem de greșit de conducători scelerați. Și astăzi, în Europa sunt politicieni care au idei cvasi-comuniste, în timp ce China are un model unic în care s-a făcut o reformă economică radicală, s-a renunțat în mare parte la economia centralizată, dar partidul păstrează controlul strict.România a avut 45 de ani de comunism, iar subiectul este fantastic de controversat și azi, nefiind puțini cei care spun că ”înainte era mai bine”.”Nimeni nu este veșnic”, a spus Ceaușescu, în noiembrie 1989, la al 14-lea Congres al PCR. Ceaușescu a ținut atunci un discurs de șase ore în fața a 3.400 de delegați dintre care foarte puțini erau atenți la acel discurs interminabil. Marele Cârmaci a citit zeci de pagini, dar era clar că era sfârșit de boală și de bătrânețe. Liderii PCR au criticat celelalte state comuniste, care făcuseră reforme ce au dus la creșterea nivelului de trai. Comuniștii de la noi promiteau că viața românilor va fi mai bună în cincinalele 1990-94 și 1995-99.1989 a fost anul omagiilor fastuoase și al sloganului obsesiv ”Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres!, slogan care în 22 decembrie s-a transformat în Ole! Ole! Ceaușescu nu mai e!.

Eșecul economiei socialiste centralizată afecta grav nivelul de trai. Statul se mândrea cu marile rafinării, dar benzina era raționalizată la 30 de litri/lună. Mulți copii învățau la lampa cu gaz, deși regimul electrificase majoritatea satelor, dar curentul se întrerupea des. S-au reintrodus cartelele de hrană, iar un decret din 1988 stabilea că temperatura nu trebuie să fie iarna mai mare de 16 grade în clădirile publice, cu excepția școlilor și grădinițelor.Cenzura era omniprezentă, sistematizarea rurală și urbană se accelerase după 1980 și mii de sate au fost rase de pe fața pământului, în timp ce în multe orașe au fost dărâmări masive în zona centrală, pentru a fi construite apoi ”centrele civice”. Securitatea supraveghea totul, de la întâlnirile familiale, până la plecările în străinătate, totul sprijinindu-se pe o rețea solidă de turnători care întocmeau rapoarte. Turnătoria era, în multe cazuri, încurajată și recompensată de Securitate.În acest mediu a proliferat bișnița - afaceri mărunte și ilegale cu produse care nu se găseau în magazine - blugi, țigări, cafea, whisky, ness, casete video, discuri sau deodorante. Aceste produse erau aduse de studenții străini sau de puținii români care călătoreau în afară - și erau vândute în țară la prețuri mari. Bișnițarul era personajul care ”se descurca” un ”băiat deștept” care făcea bani ”la negru”. Evident că bișnițarul nu a dispărut după ,90, ba din contră...Sunt mulți români care și azi spun că pe atunci era mai bine. Aproape orice om avea loc de muncă și casă, mâncam mai sănătos, industria era puternică, stam mai mult în aer liber și diferențele dintre bogați și săraci erau mult mai mici, spun cei care duc dorul acelor vremuri. Este dreptul lor să gândească astfel și au libertatea de a se exprima. Mulți din cei care privesc cu jind la comunism erau tineri atunci și au trăit cei mai frumoși ani de viață în timpul acelui regim. Alții nu s-au adaptat la noile realități, iar alții au uitat cât de greu era și își amintesc doar momentele plăcute ale vieții de atunci.În orice caz, istoricii spun că 45 de ani de comunism au lăsat urme dure în ”țesătura” psihologică a poporului român, urme care persistă.

Revoluția Română a izbucnit în acea Românie ternă, flămândă de hrană și de speranță, în care românii ascultau Europa Liberă și Vocea Americii și sperau că valul schimbărilor central și est europene va ajunge și la ei.1990 a fost anul în care România a devenit un stat liber de dictatură, în care libertățile fundamentale au fost recâștigate, în care viața românilor s-a schimbat radical, în care se putea vorbi despre drepturile omului. A fost anul în care au apărut opoziția și fenomenul „Piața Universității”, în care mii de mineri au venit la București, au devastat piețe, sedii de partide și instituții, au bătut și umilit cetățenii Capitalei, în care sute de persoane s-au confruntat la Târgu Mureș, în care simpatia internațională câștigată s-a transformat în neîncredere.Tot în 1990 presa a explodat, românii, avizi de informație, cumpărau uneori și 5-6 ziare pe zi și nu este de mirare că publicațiile cotidiene au ajuns la tiraje fantastice de 1,5 milioane de exemplare/zi, iar săptămânalele treceau de 500.000 de exemplare.

1990 a lăsat însă și amintiri frumoase pentru români: au pătruns produsele străine, mulți au mâncat pentru prima oară banane și milioane de oameni s-au bucurat urmărind Naționala la Cupa Mondială de Fotbal - Coppa del Mondo Italia 90.

În Expoziția „1989 – 30 de ani după …”, publicul poate vedea dispozitivul de tipărit și împrăștiat manifeste realizat de Valentin Hurduc, matrițele ziarului „Luneta”, o parte a cadourilor primite de către Nicolae și Elena Ceaușescu în anul 1989, dar și cărucioare artizanale, reșouri improvizate și alte mici obiecte, parte a vieții în comunism. Expoziția este deschisă până în iulie 2020.Sunt expuse și fructe exotice din plastic, fiindcă cele reale erau greu de găsit, iar într-o altă vitrină sunt și jucării realizate destul de grosolan.

De asemenea, pe baza unui parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, sunt expuse copii ale unor dosare de urmărire ale unora din tinerii care au protestat împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în anul 1989, într-o vreme când supravegherea și turnătoria erau tare ale vieții cotidiene, iar curajul de a-ți exprima opoziția era pedepsit.Expoziția include și lista eroilor de la 1989, cele peste 1.100 de persoane care au pierit între 16 și 27 decembrie 1989 și de la care ne-au rămas tot atâtea istorii, dintre care unele sunt ilustrate prin obiecte personale ce au aparținut unora dintre victimele revoluției. Nu în ultimul rând, este expus, în premieră, costumul de magistrat al colonelului Gică (Gheorghe) Popa, președintele completului care i-a judecat și condamnat la moarte pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4075 vizualizari

 • -5 (11 voturi)    
  Un alt mit spulberat (Vineri, 20 decembrie 2019, 11:31)

  UpNext [utilizator]

  cel al lui Ratiu si...picatura de sange.

  Iata originalul:« I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it » al scriitoarei britanice Evelyn Beatrice Hall (1906), cu varianta devenita in timp « Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire » si gresit atribuita lui Voltaire.

  Propun curatorilor expozitiei sa reevalueze oportunitatea mentinerii acesti (cvas)plagiat al lui Ratiu.
  • -1 (5 voturi)    
   Foamea dinainte de 89 e un mit. Revolutia tot mit. (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 10:29)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   In decembrie 1989 nu era nici foame nici frig și nici un fel de motive pentru o revoluție. Situația se imbunatatise incepand cu 1987. Se trăia mai bine ca azi. Am aflat brusc pe 22 decembrie 1989 că am trăit în teroare, foame, frig, dictatura, etc. si ca suntem anticomunisti?!!?

   O mizerabilă lovitură de stat ordonanță de Gorbaciov și pusă în practică de KGB ne este vanduta ca revoluție.

   Cum sa fie foame cand în București și centrele muncitorești nici nu erau cartele iar unde existau painea iti era asigurata. De prin 1982 pana in 1988 eu, ca elev, cumparam painea pentru familie. Nu mi s-a intamplat niciodata sa ramanem fara paine in vreo zi. Pe de alta parte era paine fara sare la liber. Deci nu se murea de foame.

   Frigul l-am făcut în perioada 1997-1999, pe vremea CDR-ului și a lui Emil Constantinescu. Am stat doua ierni cu apa calda si caldura tăiate. Sărăcia era așa mare incat locatarii blocurilor nu mai puteau plăti întreținerea. Eu aveam salariu 75 dolari și plateam chirie 60. Îmi era imposibil ca din restul de 15 dolari sa imi cumpar mancare și sa mai platesc și întreținerea.

   Citat:
   "1989 a fost pentru multe milioane de români un an al disperării, an în care cultul personalității „tovarășului și tovarășei” a ajuns la paroxism, în care lipsa apei, curentului, gazului, căldurii, alimentelor, bunurilor de larg consum era parte a unei vieți de zi cu zi umilitoare. Mulți dintre cei care azi sunt tineri, nici nu-și pot închipui cât de greu era atunci, în timp ce o parte dintre cei care erau atunci tineri tânjesc după acele vremuri. La Muzeul Național de Istorie, o expoziție prezintă atât grotescul cult al personalității soților Ceaușescu, cât și viața cotidiană din 1989 și cât de mult s-a schimbat societatea în 1990. O parte dintre exponate au legătură directă cu Revoluția."
   • -1 (3 voturi)    
    @simplex (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 13:55)

    Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Minti cu nerusinare.
   • -1 (1 vot)    
    pentru ăștia ca tine (Duminică, 22 decembrie 2019, 14:03)

    hdd [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    ar trebui luat un județ, așa gen Vaslui, că și așa nu s-a schimbat F mult, și să facă acolo o enclavă comunistă exact cu condițiile din R. S. R. 1989.

    Acolo să te duci și să trăiești tu și cu toți dezaxații ăștia amnezic.

    Auzi tu, "nu era nici foame, nici frig" .
 • +1 (3 voturi)    
  Ce discuții aprinse! (Vineri, 20 decembrie 2019, 21:25)

  Observatory [utilizator]

  Pentru tâlharul poporului !
  O lepra, javra care a omorât sute de mii de “necredincioși” in comunismul lui .
  Cu păduchiosule asta se lauda comunistii de azi?
  Nici 4 clase, prost și bâlbâit , a sufocat in sânge aspirațiile multor generații ...

  O pata neagră in istoria neamului românesc .

  Mi senface greață numai când citesc ,’prostiile din Scateia...

  Marsh la lada de gunoi, ca pute tare urat !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by