​"Rămâneţi acasă, rămâneţi în siguranţă": Marea Piramidă de la Giza (numită și piramida lui Keops) a servit luni seară drept ecran de proiecţie pentru un mesaj dedicat luptei împotriva noului coronavirus, informează AFP.

Mesaj pe Marea Piramida de la GizaFoto: Captura YouTube

Proiectat cu litere mari de culoare verde pe fond roşu şi scris în engleză, mesajul a fost însoţit de un al doilea, cu litere albastre: "mulţumim celor care veghează asupra siguranţei noastre", destinat personalului mobilizat în lupta împotriva coronavirusului.

Egiptul a înregistrat oficial 656 de cazuri de COVID-19 şi 41 de decese.

În faţa celor câţiva jurnalişti convocaţi pentru această ocazie, ministrul pentru turism şi antichităţi Khaled el-Enany a descris iniţiativa drept un "mesaj adresat întregii lumi".

În acelaşi timp, Enany a dat asigurări că ministerul său depune" eforturi intense pentru salubrizarea şi dezinfectarea tuturor hotelurilor turistice, vaselor, monumentelor, muzeelor, pentru a putea fi gata să primească turiştii" după terminarea pandemiei.

Turismul, un sector cheie al economiei egiptene, a fost mult timp muribund după anii de instabilitate politică ce au urmat revoltei din 2011.

Pentru acest sector, care a înregistrat o revenire treptată a vizitatorilor străini pe malurile Nilului şi Mării Roşii din 2017, pandemia de COVID-19 a constituit o nouă lovitură.

"Am pierdut miliarde de dolari, însă prioritatea noastră a fost foarte clară: sănătatea egiptenilor şi a turiştilor", a declarat ministrul, luni seară, fără a oferi detalii despre pierderile legate de izbucnirea pandemiei în Egipt.

Platoul de la Giza este unul dintre unul dintre punctele forte ale turismului egiptean, spectacole de sunet şi lumină fiind organizate în mod regulat aici pentru turişti.

În faţa pandemiei, autorităţile egiptene au decretat suspendarea zborurilor internaţionale, închiderea muzeelor şi a siturilor arheologice până la data de 15 aprilie.

Pe lângă personalul spitalicesc, Egiptul a mobilizat unităţi ale armatei în lupta împotriva noului coronavirus, în special pentru activităţi de dezinfectare, transmite Agerpres.