Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat miercuri că se va face totul pentru a reconstrui Notre-Dame în 5 ani, după cum s-a angajat el în urmă cu un an, după incendiul care a distrus catedrala din Paris, informează AFP.

Notre-Dame (19)Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Într-o înregistrare video postată pe site-ul Palatului Elysee pentru a marca un an de la incendiu, şeful statului francez a subliniat că această tragedie nu a fost uitată, chiar dacă "zilele, gândurile, vieţile noastre sunt acaparate" de pandemia de coronavirus.

"Vom reconstrui Notre-Dame în 5 ani, am promis. Vom face totul pentru a respecta acest termen. Desigur, şantierul este suspendat în acest moment din cauza crizei sanitare, însă el va reporni imediat ce va fi posibil", a spus Macron.

Şantierul este suspendat din 16 martie pentru a nu-i expune riscului de contaminare pe muncitorii şi partenerii mobilizaţi la sit. Restaurarea propriu-zisă nu a început deocamdată, catedrala fiind însă în faza de "urgenţă absolută", la un an după incendiul care s-a declanşat pe 15 aprilie 2019.

În mesajul său, Emmanuel Macron le mulţumeşte din nou "tuturor celor care, ieri, au salvat-o (catedrala), şi care, astăzi, o reconstruiesc".

"Dacă restaurarea Notre-Dame este importantă pentru noi toţi, este pentru că, fără îndoială, ea este un simbol al rezilienţei poporului nostru, al capacităţii sale de a depăşi încercările şi de a se ridica", a adăugat Macron.

Marele clopot "Emmanuel" din turnul de sud al Notre-Dame va bate miercuri la orele 20:00, pentru a comemora declanşarea incendiului, ceea ce va fi singura manifestaţie prevăzută pe şantier, conform Agerpres.