​Luni se va deschide la Muzeul Național de Istorie a României, pe Calea Victoriei, o expoziție despre participarea României în al Doilea Război Mondial. Printre exponate se numără: armament, echipament militar, instrumente de navigație aeriană, decorații, obiecte personale, dar și machete de avioane și multe altele. Expoziția va putea fi vizitată până în decembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00.

Romania in al Doilea Razboi MondialFoto: MNIR

Proiectul expozițional marchează împlinirea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial. Tematica expoziției abordează: campania militară din Basarabia și Bucovina, campaniile militare de pe Frontul de Est și de pe Frontul de Vest, Holocaustul, aviația română în timpul războiului, viața soldaților, a prizonierilor, aspecte de viață cotidiană, diplomația și spionajul, instaurarea comunismului.

Vor fi expuse, cu această ocazie, obiecte provenind din colecția (MNIR), din colecțiile partenerilor instituționali dar și din colecții private, mare parte a exponatelor fiind prezentate în premieră publicului. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere în expoziție armament folosit în timpul conflagrației, echipament militar, instrumente de navigație aeriană, decorații, obiecte personale, documente oficiale, publicații din anii războiului, machete de avioane și multe altele.

Dintre exponate amintim: harta originală a României, pe care s-au trasat noile granițe în timpul Dictatului de la Viena, brevetele de pilot ale lui Tudor Greceanu și Marianei Drăgescu, aparatul cu care a fost înregistrat discursul regelui Mihai pe 23 august 1944, un exemplar original al Pactului Tripartit semnat de România în 1941, pașaportul lui Grigore Gafencu, servieta lui Eugen Cristescu (șeful Serviciului Secret de Informații).