Cum s-au simțit restricțiile din valul 4 al pandemiei în restaurantele din București: „În primele zile am fost și certați, și înjurați”

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 19:37 Life | Prin oraş


Restaurant
Foto: Dreamstime.com
​Restaurantele din București au rămas deschise la jumătate din capacitate și doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală, care dovedesc acest lucru cu certificatul verde; iar activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă. În tot acest context, am vrut să vedem cum se descurcă restaurantele din Capitală în această perioadă și care sunt situațiile cu care se confruntă odată cu introducerea certificatului verde.

Valul 4 se dovedește a fi pentru România cea mai grea perioadă de când a debutat pandemia. În spitale nu mai sunt locuri, iar în urmă cu câteva zile s-au stabilit recorduri după recorduri în ceea ce privește numărul de noi infectări, numărul de decese înregistrate în 24 de ore sau numărul de internări la ATI.

Autoritățile au dovedit încă o dată că nu controlează în niciun fel dezastrul, campania de vaccinare este un eșec, iar în ultimele 20 de zile rata de infectare în București a crescut de la 2,44 (19 septembrie) la 12,24 (8 octombrie). Și în alte orașe mari din țară lucrurile stau aproximativ la fel.

Măsurile de restricție au fost luate prea târziu, comunicate prost și schimbate de pe-o zi pe alta. La această situație se mai adaugă și românii, deloc puțini, care preferă să-și falsifice certificatele verzi, decât să se vaccineze, chiar dacă pentru acest lucru riscă amenzi și dosar penal.

Printre cei pe care a căzut responsabilitatea de a cere și verifica certificatele verzi se numără și patronii de restaurante. Pe 28 septembrie HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) semna o scrisoare deschisă în care cerea autorităților ca odată cu implementarea certificatului digital, să fie făcută și o revizuire urgentă a restricțiilor:

„Primordial și esențial este să lăsați HORECA să funcționeze. Pe baza certificatului verde, să se poată intra la restaurante, cafenele, baruri și evenimente, fără să existe vreo corelare cu rata de incidență.

Deconectați acest domeniu de rata incidență. Pe lângă faptul că, în continuare, nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată acum un filtru decisiv, certificatul digital”, se arăta în scrisoarea deschisă semnată Ion Biriș – Președinte HORA și Ștefan Gadola – Președinte HORECA Cluj.

În momentul de față restaurantele și cinematografele din București au rămas deschise la jumătate din capacitate și doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală, care dovedesc acest lucru cu certificatul verde; iar activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă.

În tot acest context, am vrut să vedem cum se descurcă restaurantele din București în această perioadă și care sunt situațiile cu care se confruntă odată cu introducerea certificatului verde.

„Oamenii sunt nesiguri, speriați, așa că nu mai organizează nunți, botezuri sau petreceri mari”Ana Consulea, Zexe Braserie și gelateria Zelato. FOTO: Facebook

Ana Consulea este Chef Cofetar și fondatoare Zexe Braserie și gelateria Zelato. Ea ne spune că introducerea certificatelor verzi nu i-a afectat foarte mult la Zexe Braserie, pentru că aveau clienți care erau deja vaccinați sau care au trecut prin boală.

„Însă, restricția legată de reducerea numărului de locuri la 50% este cea care ne generează o scădere a veniturilor, la fel și scăderea numărului de evenimente. Oamenii sunt nesiguri, speriați, așa că nu mai organizează nunți, botezuri sau petreceri mari pentru care noi furnizam deserturile.”

Am întrebat și dacă au existat situații neplăcute generate de obligativitatea prezentării certificatului verde.

„Am avut câteva, cum ar fi: clienți care au prezentat toți același certificat, clienți care credeau că pe terasă nu este nevoie de certificat, clienți care au prezentat teste negative făcute în urmă cu două săptămâni. A existat și un singur client care a reacționat agresiv verbal față de ospătari, dar, în rest, lumea înțelege situația și reacționează în consecință.”

În același timp, Ana spune că sunt clienți care se simt mult mai bine când știu că toată lumea din încăpere are certificat verde. Tot ea zice că autoritățile n-au efectuat controale pe această temă în ultimele două săptămâni. O întreb și ce soluții ar vedea pentru buna funcționare a HoReCa în valul 4.

„O măsură bună ar fi ca și clienții care prezintă un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore să aibă posibilitatea de a fi serviți la masă.”

Răzvan Mangu este chef și co-proprietar la Beautyfood, un mic restaurant din apropiere de Piața Universității. Din cauză că localul său are puține mese, restricțiile îl afectează în mod deosebit:

„Avem un spațiu mic pe care suntem nevoiți să-l înjumătățit, iar introducerea certificatului verde a creat o stare de nesiguranță în rândul consumatorilor. Se simte o scădere semnificativă în toate restaurantele și se anunță mari probleme pentru cei mici.”

Răzvan îmi mai spune că după câteva zile de nesiguranță, lucrurile au devenit destul de clare. „În primele zile de restricții am fost și certați, și înjurați și rugați să permitem accesul măcar pentru o cafea. Acum oamenii sună și fac o rezervare, sunt oameni conștienți de ceea ce se întâmplă și respectă atât antreprenorii, cât și restul clienților.”

El ne mai mărturisește că funcționarea în acest interval nu a fost deloc rentabilă. „În perioada în care am funcționat oarecum normal am încercat să acoperim pierderile din valurile anterioare. Avem responsabilități față de oamenii angajați și parteneriatele solide cu furnizorii care ne permit o funcționare în sistem de avarie.”

Îl întreb și cum ar fi procedat el dacă era în locul autorităților sau cum ar fi corectat restricțiile. „Momentan cred că aceasta soluție este singura care poate rezolva parțial problemele. Restricțiile nu trebuie corectate, ele oricum au venit probabil prea târziu să mai rezolve ceva.

Ajutoarele de la stat ar ajuta și probabil ar împiedica prăbușirea acestei industrii, iar alocarea ajutoarelor (fie că este vorba de scutirea de taxe, pentru că până acum taxele au fost 100%, ca și când pandemia a fost doar o iluzie, fie că vorbim de sprijin financiar sau garanții la bănci pentru antreprenori și angajați din Horeca) trebuie făcută urgent, cel puțin pentru firmele mici ajunse la fundul sacului.”

„Cei care nu au certificate verzi vin și ridică mâncarea la pachet”Melinda Teohari, Paninaro. FOTO: Facebook

Bucătăria.localfood este un restaurant din Dorobanți, deschis în această vară și care în scurta perioadă de funcționare a devenit destul de popular. Restricțiile și obligativitatea certificatului verde au dus la o scădere vizibilă a numărului de clienți.

„Undeva chiar la jumătatea. Din câte pot observa, cifrele sunt corelate, în București rata de vaccinare este undeva la 50%. Angajații de la birouri au dispărut, prin urmare scăderea va fi și mai mare între luni și vineri.”, ne spune Adrian Alexe, unul dintre cei doi frați care sunt proprietarii localului.

Despre situațiile generate de obligativitatea certificatelor verzi, Adrian povestește că au fost câteva situații de incertitudine la început, când lucrurile nu erau oficiale.

„Mai degrabă erau știri despre ce se va decide. Destul de mulți ne întrebau pe noi cum procedăm. Până la urmă oficializarea regulilor a clarificat procedurile. Sâmbăta trecută m-am trezit dimineața și am aflat că vom fi nevoiți să închidem duminică, dar după-amiază am aflat că putem deschide la capacitatea de 50%, doar pentru cei cu certificate verzi.”

În ceea ce-i privește pe clienți, el spune că aceștia sunt înțelegători, că știu că așa merg lucrurile de acum. „În curând va fi o normalitate mai mult sau mai puțin acceptată. Cei care nu au certificate verzi vin și ridică mâncarea la pachet.

Țin minte pe cineva care voia să rezerve șase locuri, dar și-a dat seama, în timp ce vorbeam, că o persoană din grup nu are certificat verde, au renunțat la rezervare, dar și-au comandat la pachet.”

Și Adrian ne spune că autoritățile încă nu au efectuat controale pentru a verifica cum sunt verificate certificatele verzi. În tot acest context, se descurcă destul de greu.

„Încasările au scăzut foarte mult, încercăm să găsim soluții alternative: abordarea platformelor de livrat, livrări de produse tip brunch pentru locații care nu au bucătării, discounturi pentru pick up. Fluxurile noastre de clienți vor fi date peste cap de aceste schimbări, sper să reușim să ne adaptăm.”

Ca soluție pentru buna funcționare a HoReCa în valul 4, Adrian spune că ar fi nevoie de subvenții clare și echitabile. „Nu știu, poate o idee bună ar fi ca ajutorul să vină în această perioadă în subvenționarea costurilor de livrare.”

Despre ce sugestii ar avea pentru autorități în ceea ce privește restricțiile, ne spune: „În primul rând nu trebuia să se ajungă aici. Convingerea oamenilor să se vaccineze cred că era mai la îndemâna autorităților. Dar autoritățile au fost ocupate cu altceva în tot acest timp, campania de comunicare pe această temă a fost vagă și irelevantă.

Nu suntem împotriva actualelor restricții, doar că par încropite și făcute în așa fel încât să fie la limita suportabilității. Nu găsim predictibilitate în deciziile care se vor lua și asta ne aruncă într-o și mai mare incertitudine.”

Melinda Teohari este co-proprietar la Paninaro, un local de pe lângă Sala Palatului, dar mai nou este co-proprietar și la Soro.lume, un nou restaurant din zona Iancului. Ea ne spune că în această perioadă nu sunt atât de afectați, pentru că oamenii înțeleg că sunt decizii luate la nivel național, dar recunoaște și că s-ar putea să aibă și noroc de clienți care sunt responsabili și au simț civic.

Pe tema certificatelor verzi ne spune că nu au existat conflicte și nici reacții neadecvate.

„Asta e actuala situație, prin urmare, toți ne conformăm. Aceeași clienți pe care îi aveam înainte îi avem și acum, nu s-a redus fluxul lor. Acum poate sunt mai predispuși să comande mâncare cu livrare, decât să stea în interiorul restaurantelor. Dar suntem deja obișnuiți. De aproape doi ani se întâmplă asta.”

Despre restricțiile actuale, Melinda ne spune că i se par de bun simț.

„Faptul că restricțiile sunt mai blânde pentru cei vaccinați mi se pare o decizie corectă.” În ceea ce privește o mai bună funcționare a HoReCa în valul 4, ea ne spune că pentru asta și-ar dori mai multă unitate între „horecari”:

„Să comunicăm împreună aceleași ofuri și așa probabil vom fi o voce greu de ignorat de către autorități. Nu doar acum, ci și pe viitor.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19534 vizualizari

 • -3 (31 voturi)    
  Dar (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 19:54)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  cum ii gasiti voi draga redactie numai pe cei provaccinare.

  Pe ai de ar manca de vii pe artizanii acestor restrictii absurde si carora li s-a distrus munca de o viata nu ii intrebati de sanatate, asa un pic?

  Statistic sunt cel putin jumatate pro si jumatate contra.
  • +6 (18 voturi)    
   Ha! Ha! Ati citit ce ati scris? (Duminică, 10 octombrie 2021, 0:16)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Citez: "Statistic sunt cel putin jumatate pro si jumatate contra". Daca sunt cel putin, inseamna deci ca in realitate sunt mai mult de jumatate pro si mai mult de jumatate contra. Cat o fi intregul in cazul acesta?
   • -2 (6 voturi)    
    Te dadusi si tu un pic destept (Duminică, 10 octombrie 2021, 8:57)

    Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    dar cam bateai mingea la unele ore de la scoala.

    Cu toate ca nu cred ca vei izbuti ia vezi daca pricepi cu ce idee este acordata propozitia mea si cum se numeste figura de stil. Daca iti recunosti limitarile iti voi da eu explicatia.
 • +11 (49 voturi)    
  haha (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 20:01)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  horecarii au murit pentru mine.bine, nu mai am nici varsta sa stau zi lumina in localuri, dar chiar si asa, n-au decat sa serveasca pe cine le zice statul (fac orice le zice statul mai putin sa-si plateasca taxele si sa ofere bon fiscal) si de acum inainte sa le dea statul comenzi si sa le aduca clienti!
  • +1 (25 voturi)    
   Trist (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 22:36)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Si-au batut joc de horeca , cunosc restaurante unde joi cumparau toata marfa,vineri o pregateau si sambata in anunta ca nu mai au voie sa faca evenimentul daca depasesc nu stiu cate persoane sau nu stiu ce reguli peste noapte.
   S-au chinuit asa 2 ani ,gata au pus lacat …
   • +2 (8 voturi)    
    Mă bucur (Duminică, 10 octombrie 2021, 10:28)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Sper că povestea ta e adevărată (nu am niciun motiv să mă îndoiesc de veridicitatea ei).

    Mă unge la suflet să aud de crîșme și restaurante care dau faliment.

    Toți cei care ling ciubota Regimului „pandemic” merită să ajungă la sapă de lemn.

    Vor supraviețui numai cei care refuză dileala. Și asta e foarte bine. Societatea va avansa astfel spre una mai puțin imbecilă.
 • +4 (36 voturi)    
  lumea a treia? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 20:06)

  mike_the_hunter [utilizator]

  "Măsurile de restricție au fost luate prea târziu, comunicate prost și schimbate de pe-o zi pe alta. La această situație se mai adaugă și românii, deloc puțini, care preferă să-și falsifice certificatele verzi, decât să se vaccineze, chiar dacă pentru acest lucru riscă amenzi și dosar penal."

  Cand om gasi si noi pe unii din noi sa ne conduca,sa nu ia prea tarziu masuri si sa le comunice corect?

  Cozi la vaccinare azi in Bucuresti....frica e cel mai bun vector de comunicare pentru o natiune unde ratiunea este in suferinta.
  • +5 (31 voturi)    
   ne (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:36)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   ai luat plasa. au filmat si ei la tv 2-3 cozi la niste centre mobile, in rest bate vantul la fel ca si pana acum!
  • -7 (13 voturi)    
   de acord cu tine exceptand... (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:53)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   partea cu "unii care sa nu ia masuri prea tarziu si sa le comunice corect". Aici as spune ca poti sa aduci cel mai competent guvern de pe lume ca tot nu reuseste sa comunice corect cu un popor indobitocit care prefera sa ingurgiteze acelasi rahat pe care il manaca Sosoaca & co. Virusul asta a aparut la inceputul lui 2020, stirile au vuit pe tot mapamondul, romanii au avut parte de cele mai bune vaccinuri Pfeizer, Moderna, Johnson (in timp ce altii saracii doar viseaza la asa ceva), iar centre de vaccinare au existat la tot pasul (un mare moft oferit romanilor in timp ce in tarile dezvoltate din vestul Europei iti asteptai randul in functie de varsta si apoi cu programare). Si cu toate astea, i-a durut in pix. Avand in vedere ca virusul e mult mai inteligent decat majoritatea romanimii, acum s-au speriat si au inceput sa faca cozi la spitale si centre de vaccinare. E incredibil ca multora le e frica de efecte secundare ale vaccinului cu incidenta foarte mica, dar nu le este frica de covid care ii omoara in numar mai mare si cu dovezi concrete la spitalul din localitate. :)
 • +3 (29 voturi)    
  Sa vedeti ce mancare fac acasa (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 20:26)

  galeo [utilizator]

  Mai ceva decat la horecarii.
  Mai degraba ajung ei la faliment decat eu la vaccin.
 • +7 (25 voturi)    
  Muritori de foame (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:20)

  winston_smith [utilizator]

  Vai mama voastra, 70 % din rrestaurante sunt pa.
 • +3 (27 voturi)    
  mda (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:35)

  spy [utilizator]

  in supermarketuri unde sint sute de oameni intra cine vrea, in cafenele, restaurante, unde sint zeci trebuie ausweiss, logica beton.
  daca functioneaza masca, distantarea, termoscanarea, vaccinul, de ce creste incidenta??
  dar cind intra in functiune panica, frica de moarte, creierul reptilian logica zboara pe fereastra
  • -5 (21 voturi)    
   In supermarket (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 23:33)

   VulpeaBatrana [utilizator] i-a raspuns lui spy

   nu intri fara masca. Aia e diferenta. In restaurant intri sa mananci si sa bei, la 1 metru de cel de langa tine, despre care nu stii nimic. Masura e rezonabila.
   • +2 (14 voturi)    
    Ce e rezonabil? Vaccinatul raspandeste la fel (Duminică, 10 octombrie 2021, 2:03)

    Sympa [utilizator] i-a raspuns lui VulpeaBatrana

    "In restaurant intri sa mananci si sa bei, la 1 metru de cel de langa tine, despre care nu stii nimic. Masura e rezonabila. "
    =================================
    Ce e rezonabil? Vaccinatul raspandeste la fel SarsCov. O spune CDC, s-a vazut in cazul Israel, valul 4, etc.

    Daca nu esti oaie si doar behai asa pentru ca asa ti s-a spus, cu ce te simti mai bine ca ai luat virusul de la vecinul de masa vaccinat si nu de la ala nevaccinat? Sau invers?
    • 0 (0 voturi)    
     Raspandeste (Joi, 14 octombrie 2021, 7:43)

     VulpeaBatrana [utilizator] i-a raspuns lui Sympa

     dar nu moare de ea. Voi INCA nu intelegeti ca vaccinarea e pentru voi, ca sa nu crapati? Mi-a murit un coleg de munca ieri, avea 52 de ani, zero comorbiditati, a lasat in urma o familie de 3 copii. Ca deh, nu se vaccinase. Multi inconstienti pe hotnews.
 • -2 (36 voturi)    
  Lol (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 21:50)

  HP [utilizator]

  Au distrus horeca pentru o isterie in masa fara vreun fundament rezonabil.

  Cifrele nu mint, nici specificitatea cazurilor grave.
  • -7 (29 voturi)    
   sper sa ajungi pe lista aia de care zici tu... (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 22:38)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui HP

   sper sa ajungi pe lista aia de care zici tu...

   se moare pe capete in spitale, intre 250-400 pe zi. Hai sa dea Dumnezeu sa devii si tu statistica.
 • 0 (20 voturi)    
  reconfortant (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 22:06)

  Remarque [utilizator]

  MIe mi-a placut faptul ca toti antreprenorii intervievati de Gruia spun ca au clienti responsabili si cu spirit civic. Este incurajator sa aflu ca exista persoane care respecta regulile, pe care te poti baza, care isi continua viata chiar si in noile conditii. Este masa aceea critica deloc vocala, dar pentru care bunul simt si bunul mers al societatii conteaza.
  In ultima vreme presa, internetul si social media s-a divizat in doua si ce citesc e mai mult descurajant.
  Multumesc!
  • +3 (9 voturi)    
   Nu există nicio masă critică (Duminică, 10 octombrie 2021, 10:30)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Nu te mai îmbăta cu apă rece. Nu există nicio masă critică în direcția extremismului la care aderi tu.

   Masa critică există în cealaltă direcție - a normalității.

   Minimum 70% dintre români sunt normali la cap și refuză serurile experimentale. Și dintre cei care s-au lăsat prostiți încep să se trezească.

   Statistic nimeni nu susține dileala cu certificatul. De-aia bate vântul prin crîșmele conduse de nebuni care ascultă ordine ilegale ale Regimului - și sunt pline cele conduse de oameni normali.
  • -3 (5 voturi)    
   Lege (Duminică, 10 octombrie 2021, 10:39)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

   Pentru o țară obișnuită să parcheze sub X-ul ăla mare (indicatorul Oprirea Interzisă, pentru cei amatori de mure) și să caute explicații și raționamente justificative (nu-s locuri de parcare, sunt locuri da's scumpe, e locul de parcare departe de unde am eu nevoie, nu stau mult, etc.) certificatul verde este fix potrivit pentru mentalul colectiv.
 • -4 (18 voturi)    
  pai cum asa, covidiotii unde se mai infecteaza? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 22:12)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • -5 (17 voturi)    
  Hmmm (Duminică, 10 octombrie 2021, 1:10)

  Sah [utilizator]

  Restaurant: „Faptul că restricțiile sunt mai blânde pentru cei vaccinați mi se pare o decizie corectă.”
  Sper sa traiti doar de pe urma vaccinatilor sau sa se faca restaurante pentru vaccinati si altele pentru nevccinati!
 • +4 (10 voturi)    
  ce restrictii? (Duminică, 10 octombrie 2021, 1:28)

  I [utilizator]

  la mall nu au cu ce sa verifice codul. Se uita pe el si atat :))) comedie
 • +1 (17 voturi)    
  Astia care va bucurati (Duminică, 10 octombrie 2021, 7:52)

  Joro [utilizator]

  ca au pus in cap horeca, ca au nenorocit oameni care au investit tot ce aveau intr-un business inchis discretionar de catre autoritati (nu ca big pharma care se bucura de imunitate! = business urias cu risc zero!!!! sa nu va imaginati ca oamenii astia vor uita si ierta.... La alegeri veti vedea revansa! Tot ce sper este sa se reziste pana la alegeri!
  • +3 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 octombrie 2021, 10:32)

   [anonim] i-a raspuns lui Joro

 • -7 (13 voturi)    
  Sa radem (Duminică, 10 octombrie 2021, 10:16)

  vlad.pe [utilizator]

  Acum plangem Horeca desi ei militau importiva vaccinului, luati exemplu firmelor de pariuri care si-au vaccinat angajatii sa poata tine localurile deschise.

  Horeca a tipat ca nu doreste restrictii, nu a respectat recomandarile de distantare si verificare a certificatelor, a permis raspandirea virusului si acum cand statul ia masuri tot ei fac scandal.
 • 0 (0 voturi)    
  Involuntar (Joi, 11 noiembrie 2021, 18:13)

  NeverBin [utilizator]

  2 ani de restrictii si focusarea massmedia pe covid au schimbat obiceiurile oamenilor. Cat timp vom auzi zilnic de acest virus si mai ales de restrictii, certificate, vaccinati/nevaccinati, schimbari de legi, studii si interviuri subiective, nu o sa mai revenim in urmatorii ani la o viata normala. Eu deja nu mai simt nevoia de a merge la evenimente, restaurante, hoteluri si mall-uri, ... si nu din cauza virusului...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by