Ce ar trebui să știe bucureștenii care se plâng de mizeria de la ciorile și porumbeii în Cișmigiu: cauzele sunt gunoaiele, lipsa spațiilor verzi și proastele obiceiuri ale oamenilor

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Duminică, 24 octombrie 2021, 12:06 Life | Prin oraş


Parcul Cismigiu
Foto: Hotnews
Pentru că foarte mulți bucureșteni s-au plâns în acest an de mizeria lăsată în parcul Cișmigiu de ciori și porumbei, am stat de vorbă cu un biolog de la Societatea Ornitologilor din România despre cauzele acestei probleme și cum ar putea fi aceasta rezolvată.

Parcul Cișmigiu ar trebui să fie un fel de grădină a Primăriei Municipiului București și asta pentru că se află chiar la câțiva pași distanță, în fața instituției. Este parcul central al orașului și cel care ar trebui să fie un model pentru toate spațiile verzi din Capitală.

Din păcate, lucrurile stau foarte prost în realitate. Anul acesta a arătat deplorabil și a fost lăsat o vară întreagă în paragină, năpădit de buruieni și de căpușe, curățat de mântuială doar înainte de Euro 2020 și de ochii lumii și ai presei după scandalul cu ALPAB, când Nicușor Dan a preluat conducerea interimară a acestei instituții, pe 26 august, nemulțumit de activitatea fostului director, Bogdan Peter Tănase.

Una dintre supărările bucureștenilor în legătură cu parcul Cișmigiu a fost surprinsă în nenumărate materiale care publicate de presă și este legată de numărul mare de porumbei și ciori care-și fac nevoile peste tot, pe statui, pe alei, în spațiile de joacă pentru copii, în capul trecătorilor.

„Uitați-vă și dumneavoastră ce-i pe jos și ce miros se simte! Nu se poate! Mă mir că nu a venit DSP-ul! La așa ceva se poate da o amendă consistentă din partea DSP-ului!”, spunea, de exemplu, un trecător într-un reportaj realizat de Digi24 în Cișmigiu în acest an.

Și Nicușor Dan a declarat când a venit cu 40 de muncitori ALPAB să facă curat în Cișmigiu că una dintre marile probleme ale parcului este cea „a miilor de ciori și porumbei” și că până în prezent nu a putut fi identificată o soluție.

„Trebuie să găsim soluția, este aberant că nu s-a pus problema până acum, fiindcă este o problemă de ani de zile, cum izgonim ciorile și porumbeii din parc. Oricât de mult se spală, peste două zile va fi la fel”, a mai afirmat Nicușor Dan.

Ce-i drept, lumea s-a plâns de problema miilor de porumbei și ciori din Cișmigiu în aproape fiecare an, în mandatele tuturor primarilor.

Și, pe măsură ce unii s-au tot plâns, alții au tot hrănit la propriu această problemă, iar ea a crescut din ce în ce mai mare. Sunt oameni care zilnic vin în Cișmigiu cu sacoșe cu pâine și pungi cu arpacaș și hrănesc porumbeii, ca și când ar fi găini din propria curte.

Cu ciorile, lucrurile stau un pic diferit, dar tot din cauza obiceiurile proaste ale oamenilor s-au înmulțit atât de mult și au transformat Cișmigiul în dormitor.

„În cazul ciorilor, soluțiile sunt gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și replantarea de perdele de copaci în jurul localităților”
Am vrut să aflăm mai multe despre problema porumbeilor și ciorilor din Cișmigiu direct de la un specialist, așa că ne-am îndreptat întrebările către Societatea Ornitologilor din România. Alida Barbu este biolog și director de Comunicare și Fundraising al SOR.

Ea ne spune că ciorile folosesc copacii din parc în număr mic pentru cuibărit și în număr mai mare pentru înnoptare, în special toamna și iarna, iar porumbeii se strâng în număr mare în parc în primul rând pentru că sunt hrăniți.

„Prin tăierea aliniamentelor de copaci de la marginea drumurilor și a grupurilor izolate de arbori din zonele deschise, locurile originale de cuibărit și înnoptare au dispărut, acestea fiind înlocuite în prezent de arborii din parcurile orașelor.

Prezența ciorilor în număr mare în anumite zone, o problemă comună în multe orașe mari din țară, este un indicator foarte important cu privire la modul de gestionare a deșeurilor, mai ales în rampele de depozitare de la marginea localităților.

În afara sezonului de cuibărit ciorile, în special cele de semănătură și stăncuțele, specii gregare, se hrănesc împreună în zonele în care sunt depozitate deșeuri și caută locuri de odihnă cât mai potrivite. Orașele noastre le oferă hrană (gunoaie), copaci (care sunt din ce în ce mai puțini) și, în sezonul rece, și temperaturi cu câteva grade mai ridicate, decât în zonele periurbane.

Aceste lucruri duc la creșterea numărului lor în interiorul orașelor după ce perioada de cuibărit se încheie. În plus numărul lor este posibil să fie suplimentat și de exemplare care vin iarna la noi din nordul continentului.”

Având în vedere numărul foarte mare de porumbei și ciori din parc, rar se mai întâmplă să vezi și alte păsări, așa că sunt curios dacă ele au fost alungate de aceste populații mari, gălăgioase și urât mirositoare.

„Având în vedere faptul că nișele ecologice (locurile de cuibărit, sursele de hrană etc.) sunt destul de diferite de ale altor specii de păsări prezente în parc, prezența lor nu considerăm că este un pericol, nu mai mult decât este natural (corvidele se hrănesc în mod natural și cu ouăle sau puii altor specii de păsări).

Ba mai mult, prezența ciorilor de semănătură, de exemplu, este esențială pentru mai multe specii rare și periclitate. Cuiburile lor sunt folosite de specii ocrotite ca vânturelul de seară, vânturelul roșu sau ciuful de pădure.”, clarifică Alida Barbu.

O întrebare care acum e în mintea noastră poate mai mult ca în alte vremuri este dacă populațiile mari de păsări reprezintă un pericol pentru sănătatea celor care se plimbă prin parc.

Mai exact, dacă au transformat parcul într-un focar de infecții. Alida ne spune că fecalele oricăror animale pot constitui un pericol pentru noi în cazul unei igiene orale precare.

„Infectarea cu alte tipuri de agenți patogeni este posibilă, dar o opinie avizată considerăm că poate fi furnizată de un medic infecționist.”

Însă, în 2018, Ovidiu Bufnilă, reprezentat al societății ornitologice, declara pentru știrile ProTv că, fiind păsări sălbatice, porumbeii au paraziți și pot avea boli.

„Iar gripa aviară este de fapt o gripă care vine de la păsări. Am văzut imagini cu oameni care țineau covrigi în gură și încercau să atragă porumbeii să mănânce. Da. Așa se transmite gripă aviară la om.”, spunea atunci Bufnilă.

Tot el sublinia o altă problemă cauzată de hrănirea porumbeilor din Cișmigiu: hrana ajunge, de fapt, să susțină și populația de șobolani și de șoareci.

Ca soluție, Nicușor Dan spunea în treacăt la o conferință de presă pe tema mizeriei și a porumbeilor din Cișmigiu: „Trebuie să găsim o soluție cu specialiștii, până acum nu am găsit, nu știu dacă trebuie să punem ultrasunete sau altceva”.

Greu de crezut că asta ar rezolva ceva. În cel mai bun caz va împinge populația mare de porumbei de aici pe străzile din jurul parcului. Într-o intervenție la RFI, vicepreședinta Asociației Peisagiștilor din România, filiala București, Diana Culescu, spunea clar că folosirea aparatelor cu ultrasunete nu e o soluție viabilă nici pentru porumbei, nici pentru ciori.

„O să aduc în discuție problema ciorilor, care se poate rezolva de exemplu cu ajutorul unor persoane care dresează ulii, dar care nu au firme și nu stau pe SEAP, prin urmare nu pot fi contactate de Primărie nici dacă ar avea buget în acest sens. Așadar, o să vedeți că ALPAB-ul, care este administratorul Cișmigiului, întotdeauna și-a pus problema să facă un sistem cu ultrasunete, care nu funcționează nici în alte orașe.

Chiar de curând, am fotografiat un astfel de sistem la Timișoara, unde era făcut să îndepărteze porumbeii și în fotografii apar două astfel de sisteme, iar între ele un porumbel care dormea”.

„Hrănirea porumbeilor, cu toate că e bine intenționată, a dus la înmulțirea lor excesivă”
Alida Barbu ne spune că limitarea disconfortului creat pentru locuitori ține de acțiuni care trebuie luate la nivel de municipalitate și acestea sunt mai simple în cazul porumbeilor, dar mai complexe și mai îndelungate în cazul ciorilor.

„Porumbeii domestici, cei care ne cauzează neplăceri, provin din porumbei de crescătorie care s-au sălbăticit. Situația lor e similară cu cea a câinilor sau pisicilor fără stăpâni. Hrănirea lor, cu toate că bine intenționată, a dus la înmulțirea lor excesivă.

Acest lucru poate fi observat în locuri cum este parcul Cișmigiu, în care se strâng în număr mare pentru că sunt hrăniți cu regularitate. Prin urmare, dacă acest lucru nu s-ar mai întâmpla, numărul lor s-ar reduce în mod natural, fără să fie nevoie ca păsările să fie îndepărtate.”

E atât de simplu și nu trebuie decât ca Poliția Locală care dă ture prin parc să-i avertizeze, în unele cazuri chiar amendeze, pe cei care și-au făcut un obicei din hrănirea porumbeilor.

„În cazul ciorilor, soluțiile sunt mult mai ample, pornind de la gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și până la plantare sau replantarea de perdele de copaci în jurul localităților, care, în timp, să le ofere locuri alternative de cuibărit și de odihnă.”, ne spune Alida.

Aceasta era și soluția propusă de Diana Culescu în timpul intervenției de la RFI, care a subliniat că toaletarea după ureche a copacilor din oraș a contribuit la migrarea ciorilor în număr și mai mare în Cișmigiu.

„Ciorile stau în locuri unde sunt arbori foarte înalți și ce să vezi, s-au cam tăiat arborii foarte înalți din restul Bucureștiului și atunci de asta ajung să stea acolo cel mai mult. Ele se duc în timpul zilei pe groapa de la Glina și mănâncă de acolo și seara vin, practic, Cișmigiul este dormitorul lor. Încep din ce în ce mai multe orașe să aibă astfel de probleme și asta are directă legătură cu toaletarea.”

Așadar, dacă Cișmigiul ar putea scăpa de problema porumbeilor relativ repede și prin măsuri simple, cu ciorile va trebui să mai avem răbdare, pentru că ele vor dispărea din buricul târgului abia după ce Bucureștiul își va rezolva problema gropilor de gunoi și pe cea a spațiilor verzi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7800 vizualizari

 • +5 (33 voturi)    
  Nu inteleg (Duminică, 24 octombrie 2021, 12:15)

  Casargoz [utilizator]

  Porumbeii erau hraniti si pe vremea lui ceausescu. Si parcul nu era asa de jegos in nici intr-un caz.
  • -9 (13 voturi)    
   S-au schimbat locuitorii orasului, (Duminică, 24 octombrie 2021, 12:43)

   Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   s-au salbaticit!
   • 0 (4 voturi)    
    sunteti un pesimist incurabil (Duminică, 24 octombrie 2021, 18:39)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Namaste!

    În 1856, o parte a lacului a secat, din cauza pantofarilor din zonă, care aruncaseră acolo resturile de materiale specifice meseriei lor (sursa: cismigiuparc.ro).
    • +1 (1 vot)    
     Adresati calificativele astea (Duminică, 24 octombrie 2021, 21:44)

     Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

     autorilor articolului, ok?! Ornitologul si ceilalti nu v-au dat suficiente motive de a-i trata de pesimisti "incurabili"?! Dezastrul descris nu va e destul?!
  • +7 (19 voturi)    
   Nu cred ca erau hrăniți la fel. (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:49)

   mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Pe atunci abia găseai pâine pentru oameni.
   • +6 (10 voturi)    
    Plus.... (Duminică, 24 octombrie 2021, 14:44)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    ca mai erau si mancati pe atunci...
   • -3 (5 voturi)    
    Cartela (Duminică, 24 octombrie 2021, 18:42)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

    In bucuresti nu "s-a dat" paine pe cartela in anii 80-90. Nu gaseai altele. Sau mai bine zis gaseai conserve de legume si creveti vietnamezi la raioinul de carne. Dar asta e alta poveste.
    In plus gaseai covrigi in centrul vechi, pe mendeleev si la palatul postei.
  • +6 (18 voturi)    
   nu era asa (Duminică, 24 octombrie 2021, 14:00)

   andimi [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   nici vorba sa fi fost hraniti sub Ceau cum sunt acum, nu se compara! Acum vad zilnic tot felul de batrane plictisite cu pungi care ii hranesc, iar pe langa mai mereu apar si soareci sau chiar sobolani.
   • 0 (4 voturi)    
    Era altfel (Duminică, 24 octombrie 2021, 18:55)

    Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui andimi

    Era o colonie de șobolani în subsolul blocului de la Luterana. O mica gradina zoologica pe spațiul verde de lângă stația de autobuz 368.
    Neglijenta administrației de locatari probabil, acum nu mai vezi nici urma de șobolani acolo.
    Pe vremea lui Ceaușescu porumbeii aveau locul lângă Izvorul SIssi. Erau prea multi prea putini... nu știu sa zic. Nu putea a găinaț ca în zilele de acum.
    Cred ca si pe vremea când trăia leul reginei Maria în cușca, nu mirosea parcul atât de grețos.
    Ceea ce vreau sa spun e ca nici in vremea cand orasul era infestat de sobolani Cismigiul era mai curat.
    Sunt cativa activisti mai jos care zic ca suntem "cu state vechi de plata pe forumuri, simplu spus sunt goarne sau trompetele de partid"
    In general hotii stiga hotii. Dar daca ao o farama de logica as vrea sa intreb un lucru:
    Parcul Cismigiu a fost inchis luni bune in pandemie, nimeni nu a hranit porumbeii, nimeni nu a aruncat gunoi pe jos, nimeni nu a rupt nimic. Accesul a fost total interzis. Si va intreb: cum au supravietuit in carantina? Care a fost contributia necivilizatilor din parc?    Izvorul Sissi Stefanidi (amplasat în 1927 în Parcul Cişmigiu) este o sculptură realizată de Ion C. Dimitriu-Bârlad. Artist şcolit la Paris, sub îndrumarea profesorilor-sculptori Landawskz şi Bouchard, Dimitriu Bârlad s-a făcut remarcat cu lucrări ca Monumentul Cavaleriei, Regele Ferdinand I, Monumentul Marinarilor şi bustul Majestăţii sale Regele Carol II (sursa: ampt.ro, site-ul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic).
  • +2 (2 voturi)    
   Ciorile vin noaptea din cauza fumului de la CET (Luni, 25 octombrie 2021, 9:39)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Ciorile migreaza in functie de poluarea de la CET-uri. Cind CET Grozavesti e in revizie, de exemplu, nu vine seara nicio cioara in parc.

   Bietele fapturi, uneori le aud zburind pe intuneric, cind incepe sa se arda pacura.


   Locuiesc linga Cismigiu intr-o cladire inalta si am o nedorita vedere spre CET-uri. Cind vad fumul negru, de pacura, vad si stolurile de ciori.
 • -7 (17 voturi)    
  eu zic (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:23)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca bucurestii care se mai plang ar trebuie arestati pentu lezmajestate
  • 0 (2 voturi)    
   Benzile cu tepi de pe cladiri ar trebui interzise (Luni, 25 octombrie 2021, 10:24)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Acele benzi cu tepi obliga pasarile sa se concentreze in anumite zone cu efect nefast si asupra zonei si asupra sanatatii animalelor, datorita suprapopularii.

   Ca sa nu mai vorbim de cruzimea abjecta de care dau dovada cei ce pun astfel de benzi.

   Casele vechi aveau sub stresini un briu de zidarie facut special pentru cuibarirea pasarilor. Pentru ca pasarile fereau respectiva casa de insecte si de molimi.
   Dau ca exemplu de cruzime inutila Cantina Sociala a Sectorului 1 de pe Sfintul Constantin. Dupa renovare, au pus benzi de tepi pe spatiul conceput special pentru pasari. Asta nu le-a adus noroc, cladirea s-a crapat brusc atit de tare ca ar trebui darimata.
 • +7 (23 voturi)    
  Cumva,tot cetatenii, nu autoritatile, sunt de vina (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:51)

  andipetre [utilizator]

  Nu stiu cum se face ca tara asta e singura din lume in care autoritatile nu sunt niciodata de vina cu nimic.

  Eu cred ca aia care stau cu covrigul in gura sa atraga porumbeii sunt vinovati si pentru inflatie si incalzirea globala.
  • +2 (10 voturi)    
   Hmm (Duminică, 24 octombrie 2021, 16:33)

   valyfl [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Fratiware, nu le iau cumva apararea autoritatilor care nu gasesc solutii dar aici pb o creeaza cei care hranesc pasarile. E la fel ca in cazul cainilor de pe langa blocuri, hranesti un caine si dupa un timp te mai trezesti cu 2-3, hai sa le dau si la astia ceva de papica si uite asa strangi o haita langa bloc.
   In fine, ideea e ca cetatenii creeaza o problema pe care autoritatile nu sunt in stare sa o rezolve.
  • +2 (2 voturi)    
   Un ornitolog ar trebui sa iubeasca pasarile (Luni, 25 octombrie 2021, 10:03)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   E pe fisa postului. Cred ca si-a gresit meseria, daca nu iubeste pasarile.

   Nu cred ca aceasta, omorirea porumbeilor, este pozitia oficiala a Asociatiei Ornitologilor. Daca da, nu-si merita numele. Am sa-i contactez, dat fiind ca sunt finantati din impozitele platite si de mine.

   Pentru propunerea cu aducerea uliilor in Bucuresti ar trebui acuzata de cruzime contra animalelor.

   Daca nu si-au dat seama, dupa atitia ani, ca fumul de pacura de la CET-uri provoaca migratia pasarilor, ori nu locuiesc in zona, sa stie ce se intimpla noaptea, ori nu indraznesc sa spuna lucrurilor pe nume, ci doar servesc niste interese.
  • +2 (2 voturi)    
   Trebuie replantati duzi in rondouri si intersectii (Luni, 25 octombrie 2021, 10:29)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Duzii sunt extrem de importanti pentru hrana pasarilor. Daca nu ar fi fost taiati sistematic din orase de semi-analfabeti care habar nu au din ce motiv au fost plantati (precum cei care au taiat plopii din Galati, iar acum se pling ca se surpa orasul), pasarile nu s-ar aduna numai in parcuri si nu ar mai depinde de hrana oamenilor.

   In sate, taranii plateaza cite un dud in fata portii, pentru ca astfel pasarile si insectele sa nu le afecteze viile si pomii fructiferi.
 • -3 (23 voturi)    
  E un ELEFANT in Cismigiu! (Duminică, 24 octombrie 2021, 13:54)

  danduta [utilizator]

  Numarul pasarilor purtatoare de boli si paraziti.
  Dar, ne invartim in jurul lui si cautam rezolvarea
  Porumbeii sunt, in fapt, niste sobolani zburatori.
  Speram in Nicusor Dan. Dar, stiti voi, sper'mata, dar speri degeaba!
  Problema e simpla.
  Eutanasierea, adica omorarea, lor pe intelesul tuturor.
  Se poate realiza cu graunte/paine otravita. Se poate folosi o otrava care ii fereste de chinuri.
  Fara vanatori, pentru a evita accidentele.
  Dar, cohortele de "casnice", bunicute si mai ales ONG-urile sugatoare de bani, sugatoare de fonduri publice si private (% din impozitul pe salarii, de ex).
  NU VOR DISPARITIA PROBLEMEI.
  Fiindca, nu vor mai avea sursa de bani moca!
  Cat timp vom avea ONG-uri d-astea, va fi mizerie si focar de boli in Cismigiu si in toate celelalte parcuri din Romania.
  Cum au rezolvat problema alte tari? Sa ne inspiram din experienta si actiunile altora?
  Unii au rezolvat, altii s-au poticnit in ONG-uri, in imigranti, in islamisti, in teroristi (in curand UE ne va impune si noua cota de islamisti).
  Dar ce suntem noi???
  Groapa de gunoi a Europei?! Importam deseuri toxice, importam obiceiuri curcubee (cu accent pe prima parte a cuvantului), importam imigranti, importam obiceiuri proaste, etc.
  Dar obiceiuri bune, de ce nu importam???
 • +6 (18 voturi)    
  Atata timp cat vom continua (Duminică, 24 octombrie 2021, 15:48)

  Gabi.Tudor [utilizator]

  sa hranim porumbeii, sobolanii si ce mai misuna pe acolo, sa aruncam pe langa cos cam tot ce ne cade din mana, sa ne urcam cu picioarele unde ar trebui sa stam asezati si sa rupem tot ce pot rupe muschii nostri, orice parc va arata cum arata Cismigiul. Este si vina Primariei, dar acum la ce va asteptati, sa vina Nicusor si sa stearga de pe jos dupa fiecare nesimtit care trece pe acolo?
  • -3 (7 voturi)    
   corect (Duminică, 24 octombrie 2021, 17:56)

   kostake [utilizator] i-a raspuns lui Gabi.Tudor

   Asa este, dar nu-i bai, majoritatea comentatorilor de aici sunt din cei cu state vechi de plata pe forumuri, simplu spus sunt goarne sau trompetele de partid, nici nu merita cititi
  • +2 (2 voturi)    
   Cum ar fi Piata San Marco fara porumbei? (Luni, 25 octombrie 2021, 10:06)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Gabi.Tudor

   Ei sunt atractia principala. Pentru ca sunt blinzi si se aseaza pe turisti.
   Am facut o fotografie in care sunt efectiv acoperita de porumbei.
 • 0 (2 voturi)    
  Ce replantare frate (Duminică, 24 octombrie 2021, 20:27)

  Costi888 [utilizator]

  Dispar padurile de pe langa bucuresti ca sa apare case si blocuri. Ceea ce nu e neaparat rau ca se construieste, doar ca se face haotic fara masuri compensatorii. Si da, e plin de babute care dau mancare zilnic la porumbei prin toate parcurile din Bucuresti.
 • -1 (5 voturi)    
  Penibil (Duminică, 24 octombrie 2021, 20:48)

  DanCris [utilizator]

  De ce aceste articole nu au aparut si acum 2 ani ?
  Dintr-o data aflam ca nu e vina primarului pt nimic. Mizeria e de la porumbei si de la cetateni , poluarea e de langa Bucuresti, cu circulatia nu se poate face nimic pt ca ,surpriza, sunt prea multe masini , pt termoficare nu sunt bani.
  Nu mai bine scrieti voi singurul articol cinstit : "Am fost un prost, l-am votat pe Nicusor " ?
 • +1 (1 vot)    
  dar aia (Duminică, 24 octombrie 2021, 21:08)

  nash pandelica [utilizator]

  ce se plang de caldura si apa calda ?
 • +1 (1 vot)    
  pe bune? (Duminică, 24 octombrie 2021, 23:01)

  atc [utilizator]

  "O să aduc în discuție problema ciorilor, care se poate rezolva de exemplu cu ajutorul unor persoane care dresează ulii,...".
  Stimata doamna cu Peisaju': daca mata ai fi uliu in Cismigiu, ce -ai alege, ciorile sau la porumbeii?!
  • +2 (2 voturi)    
   Parchetul, politia ar trebui sa se autosesizeze (Luni, 25 octombrie 2021, 10:14)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui atc

   fata de propunerea cu aducerea uliilor in Bucuresti.

   De fapt, am si vazut in zona o pereche de ereti, masculul, negru cu alb, femela, maro-roscat. I-am cautat pe net si am aflat ca acea specie de ereti nici nu traieste in Romania, ci prin America de Sud.

   Deci, cineva a adus deja ereti in Cismigiu.
 • +1 (1 vot)    
  Curatenia publica sacrificata (Luni, 25 octombrie 2021, 9:03)

  LGP [utilizator]

  in afara Parcului Cismigiu, statia STB PERLA, pe sensul de mers dinspre Sos. Stefan cel Mare catre Piata Charles de Gaulle, sta de ani de zile dovada indolentei SC ROMPREST- care nici nu matura resturile de hrana si nici nu spala trotuarul plin de dejectii- dovada inconstientei si a conduitei profund abuzive a celor care, zilnic, descarca sacose intregi de paine si nu numai pt zecile de porumbei- dar si a lipsei de reactie a autoritatilor responsabile cu aplicarea Legii nr.61/1991 (republicata), Politie Locala si DSP. Speram in autosesizarea vreuneia dintre cele mentionate !!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Un parc fara porumbei ar fi SINISTRU. Cimitir (Luni, 25 octombrie 2021, 9:46)

  D-or [utilizator]

  Porumbeii dau viata si caldura parcurilor. Sunt pasari nobile. "Mizeria" lor e cel mai bun ingrasamint din lume, ei fac sa fie florile frumoase.

  Microbii si virusii lor actioneaza ca vaccin incrucisat pentru celelalte specii.

  Ati observat ca porumbeii nu intra niciodata in cimitire?
  • 0 (4 voturi)    
   Sobolanii vazduhului (Luni, 25 octombrie 2021, 11:03)

   ionescu.pop2222 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Asa ii numesc croatii pe porumbei. Am intrebat de ce, caci uite sunt draguti. Si mi-a spus: infesteaza tot, si umplu de gainat. Mananca din ziduri piatra si deterioreaza monumentele. Transmit infectii prin dejectiile lor, mai ales cand sunt prea multi sau cand vietuiesc ani de zile in vreun spatiu.
   Oare am putea noi ca oameni sa hranim mai putin cainii si pisicile si porumbeii omniprezenti si sa ne gandim sa ne reducem putin consumul, ca sa ramana ceva si pentru fapturile minunate din jungle si paduri indepartate?
 • +1 (1 vot)    
  Nu e ilegal sa hranesti porumbeii. Pt ce amenda? (Luni, 25 octombrie 2021, 17:36)

  D-or [utilizator]

  Oricit ar uri Asociatia Ornitologilor pasarile (!), nicio lege nu interzice hranirea pasarilor pe domeniul public.

  Doar Primaria din Oradea daduse un ordin local in acest sens si imediat dupa asta le-a luat foc Palatul Episcopal.

  Desigur, doar pentru atei nu este nicio legatura intre porumbei, Duhul Sfint si Biserica.

  Chinezii, dupa ce au omorit vrabiile, au avut cea mai crunta foamete, le-au murit vreo 20 milioane de oameni de foame, si au importat la loc vrabii care sa-i scape de insectele care distrugeau plantatiile de orez, iar coreenii, dupa ce au omorit pasarile de frica gripei aviare au avut lacuste, uragane si cutremure. Populatia a dat vina pe omorirea pasarilor.

  Prefer porumbeii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by