Cand nu poti vedea, a deosebi un obiect de altul e destul de greu. Lucrurile par si mai dificile atunci cand ai nevoie sa afli ce contine o cutie de bautura. Este suc? Bere? Are alcool sau nu? La acest lucru s-au gandit si japonezii atunci cand au scos pe piata cutii de bere pe care este inscriptionat, in alfabetul Braille, cuvantul "alcool".

Japonezii au ajuns la concluzia ca a fost nevoie de asta, deoarece cutiile sunt foarte asemanatoare cu cele de apa si pot fi confundate foarte usor.

"Pana acum, pentru persoanele nevazatoare consumarea unei bauturi era o chestiune de noroc. Deseori nu stiau ce consuma. Dar acum stiu clar care este continutul, e fabulos!", a declarat Joanna Zimmer, o activista care sprijina persoanele deficiente de vedere.

Ideea japonezilor de a imprima alfabetul Braille pe cutiile de bere porneste de la o initiativa similara, folosita in SUA (2001) si in Germania (2006). In aceste cazuri, alfabetul a fost folosit pe sticlele de bere.

In Romania, persoanele nevazatoare beneficiaza de indicatii in alfabetul Braille pe prospectul anumitor medicamente.

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficiente de vedere. Literele sunt compuse din puncte iesite in relief care pot fi simtite cu ajutorul degetelor.

In alte tari, alfabetul Braille se mai gaseste si pe:

- balustradele din unele statii de metrou,

Balustrada - alfabetul Braille
Foto: pingmag.jp

- exista tastaturi pentru pc

Tastatura - alfabetul Braille
Foto: pingmag.jp

si pentru telefoanele mobile,

Tefefon - alfabetul Braille
Foto: pingmag.jp

- ceasuri

Ceas - alfabet braille
Foto: pingmag.jp

sursa: inventorspot.com, pingmag.jp