Rafinăria „Steaua Română” din Câmpina, care la începutul secolului 20 era cea mai mare din Europa, se deschide pentru publicul larg pentru prima dată în istoria sa de peste 120 de ani, în weekendul 14-15 mai.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toți cei interesați „vor avea astfel ocazia să vadă cu ochii lor interiorul uneia din cele mai vechi Rafinării din Europa. Apoi, toți participanții vor fi încurajați să își imagineze viitorul posibil al Rafinăriei, să schimbe idei în legătură cu viziunea lor și să transmită aceste idei către proprietari și comunitate. Numai printr-un asemenea dialog ne putem asigura că zona Rafinăriei va fi, cu adevărat, integrată armonios în oraș. Și, deci, că această zonă va redeveni inima orașului, așa cum a fost timp de peste 125 de ani”, afirmă organizatorii, pe Facebook.

Programul evenimentului:

  • Sâmbătă, 14 mai: 10.00 - 20.00; proiecție de film: 20.30 - 23.00
  • Duminică, 15 mai: 10.00 - 18.00.

Mai multe detalii despre evenimentul organizat de grupul civic „Rafinăria la prezent”, pe pagina de Facebook dedicată.

***

Rafinăria „Steaua Română” a fost construită în 1897. Conform datelor de pe site-ul http://www.steauaromana.ro/, rafinăria de la Câmpina a fost, în ultimul secol, un obiectiv reprezentantiv al oraşului, la darea ei în folosinţă fiind considerată drept cea mai modernă şi mai mare dintre rafinăriile din Europa.

„Anul 1992 a constituit începerea punerii în aplicare a acestui plan ambiţios axat pe trei direcţii: valorificarea superioară a tonei de ţiţei, reducerea consumurilor energetice şi a cheltuielilor de prelucrare, reducerea impactului cu mediul. În anul 1994 a început procesul de privatizare a societăţii, finalizarea fiind în primul semestru al anului 1995", se precizează în volumul "Steaua Română Câmpina 1895-1995. Istoria unei rafinării centenare”, citat de Agerpres.

Încet, încet, rafinăria, singura din România care producea parafină, a intrat în criză, primul blocaj major fiind înregistrat în 2003, iar al doilea - în 2008. În 2013, societatea a intrat în insolvenţă, iar ulterior activele au fost scoase la vânzare, mai notează Agerpres.

Rafinăria Steaua Română - Foto: Matei Sumbasacu

Grupul Rafinăria la prezent a luat naștere în urmă cu un an, când mai mulți câmpineni implicați civic s-au organizat pentru a lansa o petiție în care cereau inventarierea de urgență și păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română”. Rafinăria fusese vândută în noiembrie 2020 către firma TDR Energy SRL. În februarie 2021, Societatea „Steaua Română” a intrat în faliment, la aproape 8 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei, relata atunci Agerpres.

Ulterior, în noiembrie 2021, TDR Energy București a vândut către Societatea Soceram terenurile, construcțiile și alte active care au aparținut Rafinăriei "Steaua Română" Câmpina, valoarea tranzacției fiind de aproximativ 5 milioane euro, relata la acea vreme presa locală din Câmpina.

Rafinăria Steaua Română - Foto: Mihail Neagu