​Pentru că suntem într-o lună de vacanță, în această ediție a rubricii „Weekend trending” mergem la Constanța, pe malul mării, mai ales că avem și un pretext important: festivalul Neversea.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest weekend în Constanța are loc Neversea, cel mai mare festival de pe litoralul românesc. În mod evident, orașul va deveni neîncăpător în această perioadă (la edițiile trecute au fost și 200 mii de participanți în cele patru zile de festival) și se va circula cu dificultate, având în vedere că există numeroase restricții.

De aceea, dacă plănuiește să mergi în Constanța în această perioadă, e bine să știi câteva locuri în care să mergi la sigur atunci când vrei să bei o cafea bună, să iei un brunch sățios și spectaculos sau să te răcorești cu un cocktail bun. Bineînțeles, lista asta nu e mai puțin utilă atunci când în Constanța n-are loc niciun festival.

Botanica. FOTO: Facebook

Pentru a-ți începe ziua cu o cafea de specialitate, dar și pe o terasă răcoroasă și plină de verdeață, îți recomandăm să treci pe la Botanica (Mircea cel Bătrân 129). Este cu siguranță cea mai frumoasă cafenea din oraș, pentru că funcționează în interiorul unei florării. Ești doar la 11 minute de mers pe jos de plaja Neversea și poți să treci pe aici și mai pe seară, pentru un cocktail.

Haute Cup - Coffee Addicts. FOTO: Facebook

Haute Cup - Coffee Addicts (Bd. Tomis 67) este o altă cafenea unde constănțenii obișnuiesc să-și bea cafeaua de specialitate. Locul aparține unor oameni foarte pasionați de cafea și „greu de mulțumit”, după cum se descriu singuri. De asemenea, au propria prăjitorie, așa că e garantat faptul că vei avea parte de o experiență demnă să satisfacă orice cafegiu, oricât de pricinos.

Rumen. FOTO: Facebook

Un loc din Constanța numai bun pentru micul dejun sau pentru un brunch copios este Rumen (Unirii 96-100). E vorba de un local care surprinde și prin designul atractiv, decorat cu multe plante, dar care are și o terasă cu umbră chiar dacă se află la parterul unui bloc - strada pe care se află este foarte verde și ferită de arșiță. De asemenea, clienților li se promite o experiență culinară deosebită. Bineînțeles, au și cafea de specialitate care să meargă bine cu meniul de brunch.

În cazul în care ești în căutarea unei pizzeri bune, mergi la sigur la Mangia Mangia (Bd. Tomis 105), locul care a adus Italia în Constanța. Pizza de aici e printre cele mai bune din oraș și e servită în dimensiuni care te vor face să pleci cu câteva feli la pachet. Atmosfera din serile călduroase e foarte frumoasă aici, pe terasă, unde te vei simți ca la o trattorie în care româna capătă accente italienești.

Popina. FOTO: Facebook

Popina (Mihai Eminescu 29) este surpriza cea mai plăcută din această listă. Restaurantul e la doi pași de plaja Neversea, dar ferit de îmbulzeala turistică. Meniu este un manifest al gustului simplu, local și modest, dar autentic dobrogean.

Este unul dintre puținele locuri din oraș unde vei găsi rețete vechi din bucătăria locală reinterpretate și preparate cu multă atenție și ingrediente de calitate. Ideal ar fi să treci de mai multe ori pe aici în timpul sejurului de pe litoral, pentru a încerca cât mai mult din ce are de oferit bucătăria dobrogeană.

Rozmarine. FOTO: Facebook

Un alt restaurant foarte apreciat și lăudat de gurmanzi este Rozmarine (Vasile Canarache 4), unde gătește Chef Octavian Băloi. Meniul creat de acesta e făcut cu pasiune pentru influențele mediteraneene, dar cu produse locale şi sezoniere. Preparatele și le caracterizează ca fiind „comfort food-ul zilelor noastre plecat de la mesele de duminică în familie”.

DasKino. FOTO: Facebook

În cazul în care vrei ceva high-end, dar fără fițe, poți încerca să treci pe la DasKino (Perlei 2). Meniul e orientat pe mâncăruri delicioase românești, dar și internaționale, iar oferta este una cosmopolită și diversificată. Ai la dispoziție și o selecție aparte de vinuri și o atmosferă plăcută.

Mai e de menționat că e un local care servește micul dejun, fiind deschis de la ora 7:00, că sunt organizate constant diferite evenimente cu muzică live, dar și că în trecut barul a fost deschis non-stop pe perioada festivalului Neversea, deci s-ar putea ca și anul acesta să fie la fel.

Luna Bistro. FOTO: Facebook

Dacă îți dorești o masă cât mai healthy, trebuie să treci pe la Luna Bistro (Ilarie Voronca 8). Acest mic local este creația Nelei Pricop, care și-a botezat localul după numele fetiței sale. Meniul e gândit împreună cu soțul ei, Dani Grigore, care este un cunoscut antrenor de fitness, cu rezultate spectaculoase pentru cei care-și doresc să slăbească sănătos.

„Luna Bistro este doar despre mâncare plăcută, de aici si hashtag-ul #lovelyhealthyfood, cu ingrediente bine alese, ca pentru acasă, ca atunci când gătesc pentru cei mai dragi oameni mie”, spune Nela Pricop despre oferta Luna Bistro. Am lăsat la final două locuri specializate în cocktailuri, dar care mai au în ofertă și cafea de specialitate sau meniu pentru brunch.

Barissimo Cocktail Bar. FOTO: Facebook

Barissimo Cocktail Bar (Ferdinand 32) se descrie ca „the hypest cocktail bar in Constanța”. Are un design cald și modern, plin de plante, dar și de cărți. Chiar dacă în denumire iese în evidență faptul că sunt specializați în cocktailuri, găsești aici și o ofertă generoasă pentru micul dejun și brunch. De încercat neapărat sunt burgerii.

Hypso25. FOTO: Facebook

Aflat în inima Constanței, Hypso25 (Piața Ovidiu 11) este locul în care „misterele apelor adânci și poveștile fostei glorii urbane capătă forma unui bistro steam-punk cu tematică marină”. Cel puțin așa se descriu ei, dar odată ce ajungi să vezi cu ochii tăi designul interior al locului, te vei convinge exact la ce se referă și că nu exagerează.

Unele dintre cocktailurile preparate aici sunt de-a dreptul spectaculoase, dar, ca și în cazul celuilalt cocktail bar din listă, există în ofertă și cafea de specialitate și un meniu cu „comfort food” ce nu trebuie trecut cu vederea.