Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj 'NexT' a ajuns la cea de-a doua editie. In perioada 7-13 aprilie, peste 100 de titluri vor atrage publicul la Cinema Eforie, gazda proiectiilor NexT. In memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului Andrei Toncu, festivalul va aduce in atentia publicului filmele tinerilor cineasti, de la lung-metrajul California Dreamin’ (Nesfarsit) sau mediu-metrajul Marilena de la P7, pana la scurt-metrajele lor studentesti Mihai si Cristina sau Poveste la scara C.

De asemenea, spectatorii vor putea viziona documentarul Kitchitoarele.2 fm, scurt -metrajul Cadere libera (regia Dorin Stana, sound design Andrei Toncu), Munceste acum (regia Ion Puican, sound design Andrei Toncu), Mecano (in regia lui Cristian Nemescu, Daniel Serbanica si Florin Serban) si filmul lui Radu Jude, Lampa cu caciula, laureat la Sundance in 2007, al carui sound design ii poarta semnatura lui Andrei Toncu.

Anul acesta, in sectiunea speciala dedicata filmelor la care au lucrat Cristi si Andrei va fi prezentat in premiera scurt metrajul de animatie Remiza (regia Valeriu Stihi), unde Toncu a realizat coloana sonora.

Festivalul se va extinde pe parcursul unei saptamani pline de proiectii si seminarii. Pe langa sectiunile cu care a debutat anul trecut – Competitie, Festival Friends, Si ei au fost... NexT Generation, Semaine de la Critique, NexT-ul a inclus in program trei noi sectiuni: Countries in Focus, (dedicata anul acesta Irlandei, Spaniei si Suediei), Festival Cities (in cadrul careia vor fi proiectate filme selectionate la festivaluri de scurt-metraj importante, cum ar fi cele de la Milano, Ludwigsburg, Sarajevo, Lisabona si Belgrad) si Future Shorts o selectie de scurt metraje prezentate de organizatia cu acelasi nume, al carei scop il reprezinta promovarea scurt metrajului in lume.

Competitia NexT 2008 va cuprinde 30 de filme de scurt si mediu metraj din 20 de tari. Romania va fi reprezentata in Competitie de Joi in regia lui Hadrian Marcu, Stefan al regizoarei Stanca Radu, castigator al Marelui Premiu in cadrul Festivalului CineMAiubit 2007, si Portret de familie al regizorului Marian Crisan.

Unul dintre scurt metrajele de top ale momentului, cu 20 de premii in palmares si o nominalizare la Oscar 2008 pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie – Madame Tutli-Putli in regia lui Chris Lavis si Maciek Szczerbowski este unul dintre capetele de afis ale editiei din acest an.

Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo caracterizeaza selectia Competitiei din acest an ca fiind “spectaculoasa”.

“Am incercat ca prin fiecare program de filme din Competitie spectatorul sa mearga din varf de placere in varf de placere. Fiecare film din cele 30 selectionate are sansa sa devina favoritul unui grup de spectatori. Fiecare va avea suporterii sai.” adauga Andrei. Anul acesta in preselectia NexT au fost inscrise peste 600 de filme de scurt si mediu metraj.